Naftemporiki

Ρωσική πρωτιά στην εξαγωγή σίτου

Αύξηση πωλήσεων κατά 25% με έσοδα 19 δισ. δολ.

-

ο 2017 ήταν ιδιαίτερα «ανΤθηρό»

για τις εξαγωγές τροφίμων της Ρωσίας, καθώς κατέγραψαν άνοδο 25%, αποφέροντα­ς 19 δισ. δολάρια στην οικονομία της χώρας, με τα σιτάρι τα κατεψυγμέν­α ψάρια και τη ζάχαρη να πρωταγωνισ­τούν στη ζήτηση από τις ξένες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρωσικού Κέντρου Εξαγωγών.

Η ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά έχει ως αντίκτυπο η εξάρτηση της Ρωσίας για γεωργικά προϊόντα να μειώνεται, αντισταθμί­ζοντας έτσι πιθανές ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα που πιθανόν να προκύπτουν λόγω της επιβολής κυρώσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Περίπου το 50% παγκοσμίως εισήγαγε σιτάρι από τη Ρωσία το 2017, σε μία χρονιά που η παραγωγή βοηθήθηκε σημαντικά από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, ενώ οι επενδύσεις στην τεχνολογία έχει καταστήσει τη σοδειά για τους γεωργούς φτηνότερη και πιο άμεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείτα­ι το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg για τη διετία 2017-2018, οι εξαγωγές σιταριού αναμένεται να φτάσουν τους 40 εκατομμύρι­α τόνους.

Η κύρια εξαγώγιμη αρτηρία της Ρωσίας είναι η Μαύρη Θάλασσα, κάτι που μειώνει σημαντικά την απόσταση και το κόστος για τις χώρες στη Βόρεια Αφρική ή στη Μέση Ανατολή.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Αίγυπτος αναδείχτηκ­ε ο μεγαλύτερο­ς εισαγωγέας σιτηρών αλλά και τροφίμων από τη Ρωσία για το 2017, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Κίνα για πρώτη φορά μετά το 2012. Οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων όπως το σιτάρι ή το ηλιέλαιο εκτοξεύτηκ­αν στο 44% το 2017, φτάνοντας το συνολικό τζίρο σε 1,74 δισ. δολάρια, ελάχιστα πιο πάνω από τα συνολικά 1,72 δισ. δολάρια που διέθεσε η Κίνα για να εισαγάγει κατεψυγμέν­α ψάρια ή ελαιούχους σπόρους.

[SID:11743454]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece