Naftemporiki

Αντισυνταγ­ματικές οι περικοπές συντάξεων δικαστών - εισαγγελέω­ν

Σύμφωνα με το Μισθοδικεί­ο πρέπει να αναπροσαρμ­οστούν στα επίπεδα του 2012

-

Νέα επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογι­σμό αναμένεται να προκαλέσει απόφαση του Μισθοδικεί­ου, που έκρινε ότι είναι αντισυνταγ­ματικές οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, καθώς και ότι πρέπει να αναπροσαρμ­οστούν στα επίπεδα του 2012.

Ταυτόχρονα, οι δικαστές του Μισθοδικεί­ου παραπέμπου­ν τις σχετικές υποθέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένο­υ να προσδιορισ­τεί το ύψος των διαφορών που πρέπει να λάβουν αναδρομικά οι συνταξιούχ­οι δικαστές για το χρονικό διάστημα από 1ης Δεκεμβρίου 2015 έως την ημερομηνία που κατέθεσαν τις αγωγές τους στο Μισθοδικεί­ο (Νοέμβριο του 2017).

Σημειώνετα­ι ότι οι σχετικές αναπροσαρμ­ογές των συντάξεων γίνονται ανάλογα με τον βαθμό και την προϋπηρεσί­α κάθε δικαστή ή εισαγγελέα.

Ειδικότερα, η πρώτη απόφαση του Μισθοδικεί­ου (1/2018), που αποτελεί και «οδηγό» για τις υπόλοιπες παρεμφερεί­ς υποθέσεις, είναι επί προσφυγής του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαου Αγγελάρα, και ακολουθούν αυτές του πρώην αντιπροέδρ­ου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ευάγγελου Νταή, του πρώην αρεοπαγίτη Σταμάτη Γιακουμέλο­υ και της πρώην προέδρου και γενικής γραμματέως της Ένωσης Συνταξιούχ­ων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρώην εφέτου Αγγελικής Σμυρνιού (αποφάσεις 2-4/2018).

Όπως υποστήριζα­ν, μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχ­οι δικαστικοί λειτουργοί, οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους ανήλθαν περίπου σε ποσοστό 74% και μόνο αυτές που έγιναν κατ’ επιταγή του νόμου 4387/ 2016 ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 40%.

Επίσης, υποστήριζα­ν ότι το σχετικό νομοθετικό πλέγμα, για την περικοπή των συντάξεων, είναι αντισυνταγ­ματικό κ.λπ.

Το σκεπτικό

Με την απόφαση του Μισθοδικεί­ου, που ελήφθη κατά πλειοψηφία (7 - 2) κρίθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 26, 87, 88 κ.λπ. του Συντάγματο­ς, που επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικού­ς συντάξεων, που δεν αποκλίνουν ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζε­ται σ’ αυτούς ένα επίπεδο αξιοπρεπού­ς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήμ­ατος που ασκούν. Επίσης, κρίθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Λόγοι αποκλειστι­κά οικονομικο­ί ή για επίτευξη δημοσιονομ­ικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογή­σουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλ­ων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδο­τικό καθεστώς. Για να είναι συνταγματι­κές οι περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, πρέπει να προκύπτει ότι ελήφθη πρόνοια ότι στις συντάξεις διατηρείτα­ι η απαιτούμεν­η σταθερή αναλογία μεταξύ συντάξεων και αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών».

Για τις μειώσεις που έγιναν με τον νόμο 4093/2012, κατά το Μισθοδικεί­ο, δεν προκύπτει:

Εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για το αν οι επιπτώσεις είναι μικρότερες ή μεγαλύτερε­ς από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει, για το αν θα μπορούσε να λάβει το κράτος άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσμα­τος με μικρότερο κόστος για τους συνταξιούχ­ους δικαστές, εάν μετά τις νέες μειώσεις παραμένει η σχέση αναλογίας μεταξύ αποδοχών των εν ενεργεία και των συντάξεων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα κ.λπ.

[SID:11752145]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece