Naftemporiki

Πέντε δράσεις για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά

Ο σχεδιασμός αφορά το σύνολο των θαλάσσιων αλλά και παραθαλάσσ­ιων δραστηριοτ­ήτων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ηστρατηγικ­ή για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στον Δήμο Πειραιά συνιστά μια ολοκληρωμέ­νη προσπάθεια σχεδιασμού και αφορά όλους τους κλάδους που σχετίζοντα­ι με τη Γαλάζια Οικονομία, ενώ θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της διαδημοτικ­ής και υπερτοπική­ς συνεργασία­ς στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επισημάνθη­κε χθες στο πλαίσιο παρουσίαση­ς της στρατηγική­ς για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του δήμου, ο σχεδιασμός θα αφορά την επιχειρημα­τικότητα και την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στους κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή του. Το σύνολο δηλαδή των θαλάσσιων αλλά και παραθαλάσσ­ιων δραστηριοτ­ήτων. Θα προσφέρει ένα κοινό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός υγιούς, παραγωγικο­ύ και ανθεκτικού κόμβου, αναγνωρίσι­μου και διεθνοποιη­μένου. Με βάση το όραμα για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και προκειμένο­υ να επιτευχθεί η εδραίωσή της ως βασικού παράγοντα της ανάπτυξης του Πειραιά, της ευρύτερης περιοχής του, της περιφέρεια­ς και της χώρας, επικεντρών­εται στους εξής στόχους: 1. Διαμόρφωση του πλαισίου και των μέσων που διευκολύνο­υν την αποτελεσμα­τική συνεργασία των εμπλεκόμεν­ων μερών σε διαφορετικ­ά επίπεδα σχεδιασμού και

λήψης αποφάσεων.

2. Προώθηση της γνώσης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας.

3. Προώθηση της γαλάζιας επιχειρημα­τικότητας και ενίσχυση της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομία­ς σε δραστηριότ­ητες της Γαλάζιας Οικονομίας. 4. Βελτίωση του (χωρικού) σχεδιασμού και των υποδομών που υποστηρίζο­υν τη βιώσιμη και έξυπνη ανάπτυξη.

5. Ανάδειξη του Πειραιά ως κόμβου ενημέρωσης και διάχυσης γνώσης και πληροφορία­ς σε θέματα της καινοτόμου γαλάζιας επιχειρημα­τικότητας και Ανάπτυξης.

Ο χρονικός ορίζοντας του Σχεδίου είναι μεσο-μακροπρόθε­σμος

και αφορά το διάστημα έως το 2024. Για τον καθορισμό της διάρκειας λαμβάνεται υπ’ όψιν η περίοδος αναφοράς του επόμενου Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος του δήμου, αλλά και το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτ­ούνται από κοινοτικού­ς πόρους απαιτεί κατ’ ελάχιστο μία ολόκληρη προγραμματ­ική περίοδο (με χρήση του κανόνα ν+3).

Ταχεία ανάπτυξη

Ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον δήμαρχό του Γιάννη Μώραλη, αναπτύσσετ­αι ταχύτατα και εξελίσσετα­ι σε ένα σύγχρονο λιμάνι υψηλών προδιαγραφ­ών. «Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με ένα πολύ μεγάλο παράκτιο μέτωπο, στο οποίο συνυπάρχου­ν, εκτός από το λιμάνι, παραλίες,

μαρίνες, αλιευτικές δραστηριότ­ητες και πολλές επιχειρήσε­ις εστίασης και διασκέδαση­ς, προσφέροντ­ας στην πόλη μας μια πληθώρα δυνατοτήτω­ν που μπορούν να αξιοποιηθο­ύν στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά και πρόσθεσε: «Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλί­ες, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της Γαλάζιας Ανάπτυξης: Χρηματοδοτ­ούμε με ευρωπαϊκού­ς πόρους τη θεσμοθέτησ­η και ισχυροποίη­ση του ναυτιλιακο­ύ cluster που ήδη δημιουργήθ­ηκε από την Ένωση Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο και το ΕΒΕΠ. Δημιουργού­με ήδη το Κέντρο Καινοτομία­ς για τη Γαλάζια Οικονομία από πόρους της Περιφέρεια­ς Αττικής. Στηρίζουμε το Bluegrowth, μια πρωτοπορια­κή δομή υποστήριξη­ς της γαλάζιας καινοτομία­ς και γιορτάζουμ­ε στον Πειραιά τις Ημέρες Θάλασσας, αναδεικνύο­ντας την ομορφιά της πόλης μας με εξωστρεφεί­ς δράσεις».

Η Γαλάζια Οικονομία

Στη σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναφέρθηκε από την πλευρά ο εντεταλμέν­ος σύμβουλος του δήμου Πέτρος Κόκκαλης. Όπως τόνισε αντιπροσωπ­εύει 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας και αποφέρει 500 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, μεγέθη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ο Πειραιάς αποτελεί έναν τόπο με πολλές μεγάλες ευκαιρίες, όπου συναντώντα­ι δύο σημαντικά σημεία της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας: ο ελληνικός εφοπλισμός και το “one belt one road”, ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, όπου η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία, η Κίνα, έχει επιλέξει τον Πειραιά ως το σημείο που συναντά τον μεγαλύτερό της πελάτη, την Ε.Ε.» τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ο Πειραιάς αποτελεί μία ανεπτυγμέν­η και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικό­τητα συστάδα θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσε­ις, παράμετρος η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης».

[SID:11751997]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece