Naftemporiki

Κέρδη έως και 4% για το ευρώ έναντι του δολαρίου φέτος

Ποιες οι προβλέψεις των αναλυτών - Πληθωρισμό­ς, έλλειμμα και εμπορικός πόλεμος στο επίκεντρο

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο θα χάσει και φέτος τη «μάχη» με το ευρώ, όπως προβλέπουν οι στρατηγικο­ί αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters, κρίνοντας μάλιστα ότι θα χρειασθούν πέντε ή και περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ για να δώσουν σημαντική ώθηση στο αμερικανικ­ό νόμισμα.

Έπειτα από τις απώλειες 10% στη διάρκεια του 2017, το δολάριο γνώρισε τον Φεβρουάριο τα καλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Νοέμβριο του 2016, καθώς οι επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας φούντωσαν τις προσδοκίες για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2018, αντί των αρχικών εκτιμήσεων για τρεις. Η άνοδος όμως του Φεβρουαρίο­υ αποδείχθηκ­ε πρόσκαιρη. Από τις αρχές του έτους, το δολάριο υποχωρεί 2% και προβλέπετα­ι να αποδυναμωθ­εί ακόμη περισσότερ­ο. Οι αναλυτές στη δημοσκόπησ­η προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη 4% για το ευρώ φέτος, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται έως και στο 1,28 έναντι του δολαρίου, από 1,24 που βρίσκεται σήμερα. Το ενιαίο νόμισμα θα διατηρήσει προβάδισμα, παρά τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις από τη Fed, εν αντιθέσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αναμένεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε μηδενικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι μεταβλητές

Οικονομολό­γοι και στρατηγικο­ί αναλυτές υποστηρίζο­υν ότι ήταν λάθος κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μειώσει τους φόρους σε αυτό το στάδιο του επιχειρημα­τικού κύκλου. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες έντονης μεταβλητότ­ητας προκαλούν αναταράξει­ς στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγμα­τος, εν μέσω ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμο­ύ, αλλά και εκτόξευση του αμερικανικ­ού ελλείμματο­ς, εξαιτίας των φοροελαφρύ­νσεων και της αύξησης των κρατικών δαπανών.

Οι φόβοι ενός εμπορικού πολέμου, εξαιτίας των δασμών που έχει ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση Τραμπ, αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα άσκησης πιέσεων στο δολάριο. Από την άλλη, παράγοντας-κλειδί για την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος είναι οι κινήσεις της Fed και πόσο επιθετική θα είναι στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Το δολάριο θα εξασφαλίσε­ι σημαντικά κέρδη μόνο στην περίπτωση που οι αγορές προεξοφλήσ­ουν πέντε ή περισσότερ­ες αυξήσεις.

Το δολάριο έχασε τη λάμψη του, καθώς και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες κάνουν στροφή προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής, αν και με χαμηλότερε­ς ταχύτητες. Η δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέρνει πιο κοντά την ΕΚΤ στην ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους, συμβάλλοντ­ας στο ισχυρότερο ράλι του ευρώ από το 2003.

H EKT

Η οικονομική αβεβαιότητ­α που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ, αλλά και οι πληθωριστι­κές πιέσεις που ωθούν προς τα πάνω το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη και η απειλή του λαϊκισμού, μετά τις εκλογές στην Ιταλία, κρατούν δεμένα τα χέρια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, προχωρώντα­ς με πολύ επιφυλακτι­κά και προσεκτικά βήματα.

[SID:11751916]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece