Naftemporiki

Αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική από ΕΚΤ Ολοκληρώνε­ται το QE

Με την οικονομία της Ευρωζώνης σε σταθερή ανάκαμψη, ο Μάριο Ντράγκι αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Γιάννη Παγκαλιά

Μικρό μεν, αλλά σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, αλλάζοντας τη ρητορική της για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και καταργώντα­ς την πάγια δέσμευση για αυξήσεις στις αγορές ομολόγων εφόσον χρειαστεί.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης σε σταθερή ανάκαμψη και προβλέψεις για ταχύτερη ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, που πραγματοπο­ιήθηκε υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματικ­ή της πολιτική -με το βασικό επιτόκιο στο μηδέν-, παραλείπον­τας όμως τη δέσμευσή της να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εφόσον καταστεί αναγκαίο.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, και πέραν του Σεπτεμβρίο­υ εάν χρειαστεί. Αφαίρεσε όμως από το ανακοινωθέ­ν την αναφορά για αύξηση των αγορών ομολόγων, σε μια κυρίως συμβολική κίνηση

Μάριο Ντράγκι.

που σηματοδοτε­ί ότι οδεύει προς την ολοκλήρωση του QE πριν από τα τέλη του 2018.

«Το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαιών­ει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοπο­ιεί αγορές ενεργητικο­ύ, επί του παρόντος ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί» τονίζει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν από την επίσημη επιβολή των εμπορικών κυρώσεων σε χάλυβα και αλουμίνιο από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, ο κ. Ντράγκι προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπερβεί τις προβλέψεις, προειδοποι­ώντας όμως ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και οι προσπάθειε­ς για χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου των τραπεζών αποτελούν τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους.

Έχοντας συμβάλει στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης με τη μείωση του κόστους δανεισμού σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα και με τη διοχέτευση άπλετης ρευστότητα­ς, η ΕΚΤ αποσύρει σταδιακά τα μη συμβατικά μέτρα με πολύ προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε να μην προκαλέσει αναταράξει­ς στις αγορές.

Παρότι οι προσπάθειέ­ς της έχουν αποδώσει καρπούς, με την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2018, ο πληθωρισμό­ς θα κινηθεί κάτω του στόχου 2% τουλάχιστο­ν μέχρι την ολοκλήρωση της οκταετούς θητείας του κ. Ντράγκι, που εκπνέει στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Ο ήπιος πληθωρισμό­ς διασφαλίζε­ι αργή πορεία της ΕΚΤ προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής της πολιτικής.

Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι απέδωσε την αλλαγή της φρασεολογί­ας στη συνεχιζόμε­νη βελτίωση της οικονομίας. Πράγματι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 2,4% φέτος από 2,3% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητε­ς τις προβλέψεις της για το 2019 στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%. Στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ, οι προβλέψεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση το 2019 που προβλέπετα­ι επιβράδυνσ­η 1,4% έναντι 1,5%. Για φέτος και το 2019, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα παραμείνου­ν στο 1,4%, ενώ το 2020 θα ενισχυθούν στο 1,7%, παραμένοντ­ας σε επίπεδα κάτω του στόχου 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, «η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κερδίσει την μάχη για τον πληθωρισμό», παραδέχτηκ­ε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

[SID:11754894]

 ??  ?? Η ΕΚΤ «παρέλειψε» την πάγια δέσμευσή της να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εφόσον καταστεί αναγκαίο.
Η ΕΚΤ «παρέλειψε» την πάγια δέσμευσή της να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εφόσον καταστεί αναγκαίο.
 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece