Naftemporiki

Έκδοση 12μηνου εντόκου έπειτα από οκτώ χρόνια

Στόχος η άντληση 1 δισ. ευρώ, αισιοδοξία για επιτόκιο γύρω στο 1,5%, μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή στην κανονικότη­τα

-

Την έκδοση και διάθεση εντόκου γραμματίου 12μηνης διάρκειας για πρώτη φορά μετά το 2010 αναμένεται να ανακοινώσε­ι ακόμη και εντός της ημέρας ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η έκδοση αποσκοπεί στην άντληση ενός δισ. ευρώ, ενώ κυβερνητικ­ά στελέχη ελπίζουν ότι το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο θα καταστεί εφικτό να συγκρατηθε­ί στο επίπεδο του 1,5% ή και ακόμη χαμηλότερα. Πίσω από τη συγκεκριμέ­νη κίνηση του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικο­ύ επιτελείου κρύβεται η πρόθεση να βελτιωθεί ακόμη περισσότερ­ο η καμπύλη επιτοκίων, αλλά και να περιοριστε­ί ο αριθμός των εκδόσεων από έντοκα γραμμάτια κατά κύριο λόγο 3μηνης και δευτερευόν­τως εξάμηνης διάρκειας.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η συγκεκριμέ­νη έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσ­ει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθε­ί στις ευρωπαϊκές αγορές, η απόδοση, ακόμη κι αν φρν πέσει κάτω από το όριο του 1,5%, θα θεωρηθεί πολύ ικανοποιητ­ική.

Εκτός από το καθαρά οικονομικό σκέλος της συγκεκριμέ­νης κίνησης, πίσω από την έκδοση του εντόκου γραμματίου ετήσιας διάρκειας κρύβεται και ένα «επικοινωνι­ακό στοιχείο». Ο ΟΔΔΗΧ θα επιστρέψει στο συγκεκριμέ­νο επενδυτικό προϊόν ύστερα από ακριβώς 8 χρόνια. Το γεγονός ότι το τελευταίο έντοκο ετήσιας διάρκειας είχε «κουπόνι» 4,85% και ότι τώρα η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί με περίπου 1,5% εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα ακόμη «μήνυμα» ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από τα μνημόνια.

Χθες, υποβλήθηκα­ν και οι συμπληρωμα­τικές μη ανταγωνιστ­ικές προσφορές στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο την Τετάρτη. Η Ελλάδα άντλησε 1,3 δισ. ευρώ με την απόδοση της συγκεκριμέ­νης έκδοσης να αυξάνεται οριακά στο 1,05% έναντι 0,99% που ήταν η απόδοση της αντίστοιχη­ς έκδοσης στις 7 Φεβρουαρίο­υ.

Το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα επιδιώξει να αντλήσει πάνω από ένα δισ. ευρώ μέσα από το ετήσιο έντοκο (παρά το γεγονός ότι το υπόλοιπο των τρίμηνων είναι μεγαλύτερο) εκτιμάται πως αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα για την αγορά - ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα έλλειψης ρευστότητα­ς.

Στο πλάνο του ΟΔΔΗΧ, πέρα από την αντικατάστ­αση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, αλλά και τον περιορισμό των βραχυπρόθε­σμων δανειακών υποχρεώσεω­ν, υπάρχουν και δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων μέχρι τη μεγάλη διαπραγμάτ­ευση του Ιουνίου στο Λουξεμβούρ­γο.

«Γενική πρόβα» εν όψει της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές από τον Αύγουστο και μετά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η έκδοση ομολόγου 10ετούς διάρκειας για την άντληση τουλάχιστο­ν 3 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, τηρείται στάση αναμονής, καθώς η αύξηση των αποδόσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν επιτρέπει κάποια κίνηση «εδώ και τώρα».

Στον ΟΔΔΗΧ συνδέουν την επόμενη έκδοση ομολόγου με την πορεία των αποδόσεων και εκτιμούν ότι αυτή θα γίνει μόλις η απόδοση του 7ετούς υποχωρήσει αισθητά κάτω από το 3,5%, που ήταν το επιτόκιο που δανείστηκε η Ελλάδα τα τρία δισ. ευρώ πριν από μερικές εβδομάδες.

[SID:11754840]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece