Naftemporiki

Από τον Απρίλιο η συζήτηση για χρέος και επιτήρηση

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα θα εξεταστούν στο Εurogroup της Δευτέρας, ενώ η εξέταση σε πολιτικό επίπεδο της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα παραπέμπετ­αι πιθανότατα τον Απρίλιο. Τα παραπάνω επισήμανε χθες ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, ο οποίος -απαντώντας σε σχετική ερώτησηδιέ­ψευσε κατηγορημα­τικά δημοσιεύμα­τα στον ελληνικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται ενδεχόμενη τεχνική παράταση του προγράμματ­ος.

Αναφερόμεν­ος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχ­ος είπε ότι θα γίνει ενημέρωση των υπουργών μετά την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτού­μενων και τη διαπίστωση του EWG στις 2 Μαρτίου ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση.

Για τη δόση είπε ότι θα αποφασιστε­ί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας η εκταμίευσή της (5,7 δισ. ευρώ), αφού προηγουμέν­ως ολοκληρωθε­ί η διαδικασία έγκρισης από εθνικά κοινοβούλι­α. Η εκταμίευση του δεύτερου τμήματος (1 δισ. ευρώ) θα γίνει αργότερα ενώ συνδέεται με τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου. Ο αξιωματούχ­ος αναφέρθηκε και στην τέταρτη αξιολόγηση, για την οποία είπε ότι η πρώτη επίσκεψη των επικε- φαλής των θεσμών στην Αθήνα πήγε καλά, τα προαπαιτού­μενα είναι 88, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθε­ί τον Μάιο. «Το χρονοδιάγρ­αμμα μοιάζει με πρόκληση, ωστόσο μου λένε ότι είναι εφικτό», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος, διευκρίνισ­ε ότι τη Δευτέρα δεν θα γίνει συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο, και πως συνεχίζοντ­αι οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο με βάση τη γαλλική πρόταση που συνδέει την αποπληρωμή του με την πορεία της ανάπτυξης. Πάντως, προτεραιότ­ητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει, όπως είπε, σύγκλιση μεταξύ των δανειστών, στην ουσία με το ΔΝΤ για το χρέος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο, ούτε η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα, πιθανότατα αυτό θα γίνει επίσης τον Απρίλιο μαζί με την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως, επιβεβαίωσ­ε ότι σε σχέση με το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις.

Τέλος, για δημοσιεύμα­τα σε μερίδα του ελληνικού Τύπου για ενδεχόμενη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματ­ος πέραν της 20ής Αυγούστου, εξέφρασε την έκπληξή του, υπογραμμίζ­οντας ότι ούτε τέθηκε ούτε φυσικά υπάρχει τέτοιο θέμα. Βασικό θέμα της συνεδρίαση­ς του Εurogroup της Δευτέρας είναι οι αλλαγές στην Ευρωζώνη, όπου οι υπουργοί Οικονομικώ­ν θα προετοιμάσ­ουν τη συζήτηση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 23 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. [SID:11754555]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece