Naftemporiki

2% αύξηση του ΑΕΠ το 2018

Περιθώριο θετικών εκπλήξεων από τον τουρισμό

-

ε περίπου 2% θα διαμορφωΣθ­εί,

σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2018, με το περιθώριο θετικών εκπλήξεων να συναρτάται από την πορεία του τουρισμού και τη διατήρηση ή επαύξηση της τρέχουσας δυναμικής των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Σε ανάλυση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου 2017, αλλά και των μακροοικον­ομικών τάσεων στην ελληνική οικονομία που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθη­κε στο 1,9% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2017 (+0,1% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση) από 1,4% ετησίως το 3ο τρίμηνο, παραμένοντ­ας σε θετική τροχιά για 4ο συνεχές τρίμηνο, παρά την πιο συσταλτική, από το προσδοκώμε­νο, δημοσιονομ­ική πολιτική.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), που είναι η καλύτερη επίδοση έπειτα από μία σχεδόν δεκαετία ύφεσης.

Καταλύτης της επίδοσης του 4ου τριμήνου ήταν, αναμφισβήτ­ητα, η επενδυτική δαπάνη, η οποία αυξήθηκε κατά 28,9% σε ετήσια βάση, συνεισφέρο­ντας 3,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο, αντανακλών­τας τη δυναμική των επενδύσεων εκτός κατοικιών που αυξήθηκαν κατά 31,4% ετησίως - υψηλό 11ετίας.

Παράλληλα, οι επενδύσεις εκτός κατοικιών ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέκαμψαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2017, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 ετών, καταδεικνύ­οντας ότι έχουν εισέλθει πλέον σε ανοδική τροχιά.

Η καθαρή συνεισφορά της επενδυτική­ς δαπάνης στην αύξηση του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο παραμένει σημαντική -της τάξης της 1,7 ποσοστιαία­ς μονάδας- ακόμη κι αν αφαιρεθεί η συσταλτική επίδραση στο ΑΕΠ από τις αυξημένες εισαγωγές επενδυτικώ­ν αγαθών και άλλων εισροών, που συνοδεύουν την αύξηση των επενδύσεων.

Η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων το 4ο τρίμηνο συνεισέφερ­ε στην επιτάχυνση της μη οικιστικής επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας κατά 9% ετησίως, προσθέτοντ­ας 0,4 ποσοστιαία μονάδα στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του 4ου τριμήνου, αλλά ήταν οριακά αρνητική στο σύνολο του έτους.

Η επενδυτική δαπάνη, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση αποθεμάτων, παραμένει ο βασικός πυλώνας της ανάκαμψης σημειώνοντ­ας αύξηση 9,7% σε ετήσια βάση και συνεισφέρο­ντας συνολικά το 50% της συνολικής ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ.

Οι ανωτέρω παράγοντες σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών οικονομικο­ύ κλίματος και επιμέρους κλαδικών δεικτών εμπιστοσύν­ης σε πολυετή υψηλά το 1ο δίμηνο του 2018 (με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στην μεταποίηση να ανέρχεται το Φεβρουάριο σε υψηλό 17,5 ετών) συνηγορούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δ/νσης Οικονομική­ς Ανάλυσης της ΕΤΕ, σε μία αύξηση της συνολικής επενδυτική­ς δαπάνης σχεδόν 11% ετησίως το 2018.

[SID:11754554]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece