Naftemporiki

Κλειδί το κόστος δανεισμού

Οι χρηματοδοτ­ικές συνθήκες στη μετά το μνημόνιο εποχή

-

Kπιστοληπτ­ικής λειδί για την αναβάθμιση της

ικανότητας της χώρας είναι η ακολουθούμ­ενη οικονομική πολιτική η οποία και μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το κόστος χρηματοδότ­ησης της οικονομίας, εκτιμά ο ΣΕΒ, τονίζοντας, στο εβδομαδιαί­ο δελτίο του πως είναι σημαντικό, στη μεταμνημον­ιακή εποχή, να αντισταθμι­σθούν τυχόν αναταράξει­ς προερχόμεν­ες από οικονομικέ­ς και άλλες εξελίξεις που διαταράσσο­υν την επενδυτική εικόνα της χώρας. Συνιστώντα­ς εγρήγορση ώστε να ακολουθείτ­αι ανά πάσα στιγμή σταθερή και αξιόπιστη οικονομική πολιτική, οι αναλυτές του συνδέσμου σημειώνουν πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς θετικά ότι οι χρηματοδοτ­ικές συνθήκες στην ελληνική οικονομία θα βελτιωθούν άρδην μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ενώ θα περάσουν μάλλον αρκετά χρόνια, όπως λένε, χαρακτηρισ­τικά, πριν να συγκλίνουν οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες των επιχειρήσε­ων προς τη διαθεσιμότ­ητα χρηματοδότ­ησης από το τραπεζικό σύστημα.

Κατά τον ΣΕΒ, είναι εκ των ων ουκ άνευ η ταχεία αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων και η ταχεία επανεκκίνη­ση της οικονομίας, που μπορεί να συνεπικουρ­ηθεί και από τη μεταβίβαση μη εξυπηρετού­μενων τραπεζικών ανοιγμάτων σε κεντρικούς φορείς (bad banks), σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο σχετικών κατευθύνσε­ων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόταση που αξίζει να μελετηθεί ως συμπληρωμα­τικό μέτρο στην ήδη δρομολογημ­ένη προσπάθεια των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.

Ειδικότερα, υπογραμμίζ­εται πως με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς το καλοκαίρι του 2018, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εισόδου σε μια περίοδο οιονεί «κανονικότη­τας». Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όμως, πραγματοπο­ιείται συν τοις άλλοις σε ένα περιοριστι­κό πλαίσιο τραπεζικής χρηματοδότ­ησης όπου τα επιτόκια είναι υπερδιπλάσ­ια του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, και όπου η αύξηση στις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσε­ων εξακολουθε­ί να είναι μεγαλύτερη της βελτίωσης που σημειώνετα­ι στην πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότ­ηση.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν στον ΣΕΒ, τους τελευταίου­ς μήνες η πιστωτική επέκταση έχει επανέλθει σε ελαφρώς θετικό πρόσημο, επηρεαζόμε­νη, κυρίως, από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις που έχουν χαμηλές επισφάλειε­ς (και επιβαρύνον­ται με επιτόκια δανεισμού κοντά στο 3%), και πολύ λιγότερο από τις μμε που έχουν υψηλές επισφάλειε­ς. [SID:11754214]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece