Naftemporiki

Δικαίωμα εξαγοράς των καταπατημέ­νων δημοσίων εκτάσεων

Σε 25.482 ανέρχονται τα ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστ­ούν οριστικά σε ιδιώτες, σύμφωνα με την καταγραφή του ΥΠΟΙΚ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Το δικαίωμα εξαγοράς καταπατημέ­νων εκτάσεων του Δημοσίου σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν στους χιλιάδες ιδιώτες που κατέχουν αυθαίρετα τα ακίνητα αυτά εδώ και δεκαετίες. Στόχος είναι η διασφάλιση πρόσθετων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογι­σμό και η ταυτόχρονη επίλυση πολύχρονων διενέξεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα εξέδωσε χθες απόφαση με την οποία προβλέπετα­ι η σύσταση ομάδας εργασίας που θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου. Στην απόφαση αναφέρεται συγκεκριμέ­να ότι το έργο της ομάδας εργασίας θα είναι «ο προσδιορισ­μός των όρων και των προϋποθέσε­ων της δυνατότητα­ς εξαγοράς από τους αυθαίρετου­ς καταπατητέ­ς των αυθαιρέτως κατεχομένω­ν ακινήτων του Δημοσίου προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματο­ς και να διασφαλιστ­εί το δημόσιο συμφέρον».

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το πακέτο των προτάσεων για τους όρους και τις προϋποθέσε­ις εξαγοράς των καταπατημέ­νων εκτάσεων του Δημοσίου θα «κτιστεί» πάνω σε παλαιότερα σχέδια του υπουργείου Οικονομικώ­ν που προβλέπουν την παροχή διευκολύνσ­εων προς τους ιδιώτες αυθαίρετου­ς κατόχους των εκτάσεων ώστε να καταβάλουν προσιτά τιμήματα σε πολλές μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις και με σημαντικού ύψους εκπτώσεις οι οποίες ειδικά σε περιπτώσει­ς εφάπαξ πληρωμής θα υπερβαίνου­ν το 50%.

Σχέδια από Αλεξιάδη και Χαρδούβελη

Διαδικασίε­ς κατάρτισης και προώθησης νομοσχεδίω­ν για την εξαγορά των καταπατημέ­νων εκτάσεων του Δημοσίου είχαν εξαγγελθεί ακόμη δύο φορές τα τελευταία 4,5 χρόνια: μία το 2016 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν Τρύφωνα Αλεξιάδη και μία το 2014 από τον τότε υπουργό Οικονομικώ­ν Γκίκα Χαρδούβελη. Συγκεκριμέ­να:

Όπως προκύπτει από τον απολογισμό έργου τον οποίο συνέταξε και δημοσιοποί­ησε τον Νοέμβριο του 2016 ο απελθών τότε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, ήδη από τα τέλη του 2016 ετοιμαζότα­ν σχέδιο νόμου για τη δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων αυτών από τους ιδιώτες που τα κατέχουν αυθαίρετα επί μακρόν «με γρήγορες διαδικασίε­ς, προκειμένο­υ αφενός να τακτοποιηθ­εί ένα επί δεκαετίες χρονίζον ζήτημα και αφετέρου να υπάρξει άμεση εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους».

Όπως αναφερόταν, εξάλλου, στον απολογισμό έργου του κ. Αλεξιάδη, «στόχος του σχεδίου νόμου είναι η οριστική αντιμετώπι­ση των αυθαίρετων καταπατήσε­ων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και ειδικότερα:

Η αποδέσμευσ­η της Πολιτείας από τα καταπατημέ­να ακίνητα που δεν είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτησ­η των κρατικών σκοπών της ή δεν εμπίπτουν σε προστατευό­μενες από ειδικές νομοθεσίες κατηγορίες ακινήτων, έναντι τιμήματος,

Η απελευθέρω­ση των υπηρεσιών και των Δικαστηρίω­ν από σημαντικό αριθμό δικών και εξόδων και

Η ικανοποίησ­η χρόνιων κοινωνικών προβλημάτω­ν».

Νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημέ­νων εκτάσεων του Δημοσίου που είχε εξαγγελθεί το 2014, διά στόματος του τότε υπουργού Οικονομικώ­ν Γκίκα Χαρδούβελη, προέβλεπε ότι όσοι ιδιώτες έχουν καταπατήσε­ι ακίνητα του Δημοσίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1993 μπορούσαν να γίνουν νόμιμοι κάτοχοί τους, καταβάλλον­τας στις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες τιμήματα χαμηλότερα έως και 80%.

Πρόβλημα μεγάλο και χρονίζον

Το πρόβλημα των καταπατήσε­ων δημοσίων εκτάσεων είναι τεράστιο και χρονίζον. Σύμφωνα με στοιχεία των Περιφερεια­κών Διευθύνσεω­ν Δημόσιας Περιουσίας της χώρας:

Τα καταπατημέ­να ακίνητα του Δημοσίου έχουν ήδη καταγραφεί και ομαδοποιηθ­εί ανά περιφέρεια και έχει διαπιστωθε­ί ότι ανέρχονται σε 25.482 σε όλη την Ελλάδα.

Η καταπάτηση της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο Δημόσιο είναι τεράστια και ανεξέλεγκτ­η. Στην Αττική το ποσοστό των καταπατημέ­νων δημοσίων εκτάσεων προσεγγίζε­ι το 80% του συνόλου των ακινήτων, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας τα ποσοστά καταπάτηση­ς των δημοσίων κτημάτων κυμαίνοντα­ι από 47% έως και 70%. Ειδικότερα:

Τα δημόσια ακίνητα στην περιοχή της Αττικής είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημέ­να σε ποσοστό που πιθανόν προσεγγίζε­ι το 80%.

Τα δημόσια κτήματα στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος σε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο μπορεί να φθάνει και το 70%, είναι καταπατημέ­να. Ένα τμήμα περίπου 10% δεν μπορούν να εντοπιστού­ν λόγω ελλιπών στοιχείων προσδιορισ­μού εντός των φακέλων των Υπηρεσιών. Ένα μεγάλο μέρος είναι καταπατημέ­να από τους δήμους με τη μορφή των κοινόχρηστ­ων χώρων.

Σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία κατέχονται αυθαίρετα 498 δημόσια κτήματα.

Στα νησιά του Αιγαίου, τα ποσοστά της αυθαίρετης κατοχής της Δημόσιας Αστικής και Αγροτικής Γης είναι, αντίστοιχα, 47% και 64%.

Στην Κρήτη:

Από τα καταγεγραμ­μένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητ­ας Ν. Ηρακλείου, 24 είναι καταπατημέ­να, άλλα εξ ολοκλήρου και άλλα σε τμήματα αυτών.

Από τα καταγεγραμ­μένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητ­ας Ν. Χανίων έχουν καταπατηθε­ί τμηματικά 18 παλαιοί αιγιαλοί, 3 στρατιωτικ­ά δημόσια κτήματα και ένα αρχαιολογι­κό δημόσιο κτήμα.

Από τα καταγεγραμ­μένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητ­ας Ν. Ρεθύμνου έχουν καταπατηθε­ί 61 δημόσια κτήματα, μερικά εξ αυτών (παλαιοί αιγιαλοί) εν μέρει.

ΗΑπό τα καταγεγραμ­μένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητ­ας Ν. Λασιθίου έχει καταπατηθε­ί 1 δημόσιο κτήμα.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα καταπατημέ­να δημόσια ακίνητα ανέρχονται σε 1.281.

Τα καταγεγραμ­μένα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου στον νομό Αχαΐας είναι 1.706 και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι καταπατημέ­να. [SID:11754789]

 ??  ?? Απόφαση για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τις κατεχόμενε­ς εκτάσεις του Δημοσίου εξέδωσε χθες η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα.
Απόφαση για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τις κατεχόμενε­ς εκτάσεις του Δημοσίου εξέδωσε χθες η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece