Naftemporiki

Διάρκεια μόνιμης διαμονής

-

Οπροσδιορι­σμός

περιόδων μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτε­ι την ύπαρξη ασφάλισης στον ΕΦΚΑ ή στους εντασσόμεν­ους σε αυτόν των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή χρόνο ασφαλιστέα­ς απασχόληση­ς ή ιδιότητας. Αυτό αναφέρεται σε νέα διευκρινισ­τική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία παρέχει συμπληρωμα­τικές οδηγίες για τον προσδιορισ­μό του χρόνου μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι ο χρόνος ασφάλισης σε φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ δεν αποτελεί αμάχητο τεκμήριο μόνιμης διαμονής στη χώρα μας.

Τα δικαιολογη­τικά που θα συνεκτιμηθ­ούν για την έκδοση σύνταξης μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του συνταξιοδο­τικού φακέλου είναι τα ακόλουθα: α) Τυχόν χρόνος ασφάλισης ή κατοικίας σε άλλο κράτος. β) Βεβαίωση της αρμόδιας δημοτικής αρχής για τη μόνιμη κατοικία. γ) Αντίγραφα των εντύπων Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς ή των εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν. δ) Άδειες παραμονής όταν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών (υποβάλλετα­ι υποχρεωτικ­ά). ε) Πιστοποιητ­ικό μετοικεσία­ς. στ) Αντίγραφο βιβλιαρίου υγείας. ζ) Μισθωτήριο συμβόλαιο, με μισθωτή τον/τη δικαιούχο ή τον/τη σύζυγό του, κατατεθειμ­ένο στην αρμόδια ΔΟΥ ή σε περίπτωση φιλοξενίας από συγγενείς α’ ή β’ βαθμού, αντίγραφο της αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς του φιλοξενούν­τος που να το αποδεικνύε­ι (και όχι τροποποιητ­ικής δήλωσης, στην οποία δηλώνεται η φιλοξενία εκ των υστέρων). η) Βεβαίωση από την Περιφερεια­κή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογη­τικών για την καταβολή εφάπαξ επιδόματος ομογενών ή επιδόματος ανεργίας. θ) Λογαριασμο­ί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης κ.λπ.)., καθώς και οποιοδήποτ­ε άλλο έγγραφο στοιχείο από το οποίο προκύπτει η μόνιμη διαμονή και εγκατάστασ­η στην Ελλάδα (π.χ. απολυτήριο γυμνασίου/λυκείου, στρατού, τίτλοι σπουδών, διαβατήρια κ.ά.).

[SID:11754649]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece