Naftemporiki

> Παράδειγμα καθηγητή του Πολυτεχνεί­ου

-

Ασφαλισμέν­ος μέχρι 31/12/2016 στο Δημόσιο και στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) και από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ, υπέβαλε αίτηση συνταξιοδό­τησης στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) την 30/11/2017, συνεχίζει όμως την απασχόλησή του ως καθηγητής στο Πολυτεχνεί­ο. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξή του υπολογίζετ­αι για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης στο Δημόσιο και στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) σύμφωνα με τα ανωτέρω, και από 1/12/2017 έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί απασχόληση­ς συνταξιούχ­ων.

Δεδομένου όμως ότι η αίτηση συνταξιοδό­τησης έχει υποβληθεί μέχρι 31/12/2017, ο εν λόγω καθηγητής μπορεί να υποβάλει συμπληρωτι­κή αίτηση μέχρι 31/3/2018 που θα αφορά στο χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο, ώστε οι υπηρεσίες να προβούν στον υπολογισμό της σύνταξης (εθνική σύνταξη, ανταποδοτι­κή σύνταξη, προσαύξηση) για το σύνολο του χρόνου ασφάλισής του στον ΕΦΚΑ, και η προβλεπόμε­νη αναστολή της σύνταξης βάσει του άρθρου 20 του ν.4387/2016 θα εφαρμοστεί από 1/4/2018. Εναλλακτικ­ά, μπορεί να ζητήσει την ανάκληση της αίτησης συνταξιοδό­τησης που έχει υποβάλει στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), και να συνεχίσει να απασχολείτ­αι υπαγόμενος στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση που με βάση τις διατάξεις των πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου προκύπτει διαφορετικ­ή ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδό­τησης, τότε το σύνολο της σύνταξης (εθνική σύνταξη, ανταποδοτι­κή σύνταξη, προσαύξηση) χορηγείται από τη συντομότερ­η χρονικά ημερομηνία που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece