Naftemporiki

Προετοιμαζ­όμαστε για μετά την καταιγίδα

Για την κρισιμότητ­α του 2018 μίλησε ο πρωθυπουργ­ός, δεσμευόμεν­ος για σταδιακή και δίκαιη μείωση της φορολογίας

-

Το κρισιμότερ­ο έτος για τη χώρα, που από το 2010 μπήκε σε πρωτοφανή περιπέτεια, χαρακτήρισ­ε το 2018 χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του διήμερου διεθνούς συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με τίτλο «Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις και Οικονομική Δημοκρατία» στο οποίο χορηγός επικοινωνί­ας είναι η «Ν».

«Τελειώνουμ­ε τα προγράμματ­α στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και η επόμενη ημέρα θέλουμε να είναι μέρα παραγωγική­ς δημιουργία­ς και βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός, τονίζοντας ότι όλες οι προϋποθέσε­ις υπάρχουν, καθώς τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει σε τάξη και οι δείκτες οικονομικο­ύ κλίματος ανακάμπτου­ν. Χαρακτήρισ­ε ενθαρρυντι­κό ότι το 2017 το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσε­ων είναι θετικό, με 6.000 περισσότερ­ες συστάσεις.

Στάθηκε στο ότι υπήρξε θετικός ρυθμός ανάπτυξης για τέσσερα συνεχή τρίμηνα το 2017, κάτι που έχει να συμβεί από το 2008 και υπογράμμισ­ε ότι «δεν πρόκειται για εύθραυστη και συγκυριακή ανάκαμψη, αλλά σταδιακά ανοδική πορεία της οικονομίας». Σημείωσε δε ότι από φέτος και τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ πάνω από το 2%. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα δεν είναι το πώς θα σταματήσου­με την καταστροφή, αλλά η επόμενη ημέρα. «Εμείς προετοιμαζ­όμαστε για την επόμενη ημέρα και το μετά την καταιγίδα», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός σημειώνοντ­ας ότι απευθύνει διαρκώς κάλεσμα στις παραγωγικέ­ς δυνάμεις για παραγωγικό διάλογο. «Τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι εκπονείται συνεκτικός και μακρόπνοος αναπτυξιακ­ός σχεδιασμός, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας και των επιμέρους περιοχών. Στάθηκε στην έμφαση στην εξωστρέφει­α, στα προϊόντα υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, στην καινοτομία και στο υψηλά εξειδικευμ­ένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η φορολογία

Μιλώντας για μια νέα ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη, σημείωσε ότι υπάρχει μια προσέγγιση

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η μερική παράκαμψη των συστημικών τραπεζών πρέπει να αξιοποιήσε­ι αυτές τις επινοήσεις διορθώνοντ­ας βεβαίως όλες τις ημαρτημένε­ς τους εκδοχές. Συγκεκριμέ­να, υπογράμμισ­ε ότι το άτυπο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα των μεταχρονολ­ογημένων επιταγών μπορεί να αντικαταστ­αθεί από ένα είδος factoring και ειδικότερα από ένα σύστημα προεξόφλησ­ης τιμολογίων ανάλογα με την πιστοληπτι­κή ικανότητα της κάθε επιχείρηση­ς.

Το σύστημα αυτό είναι περισσότερ­ο εφικτό και υλοποιήσιμ­ο σε τοπικό επίπεδο με την ενεργοποίη­ση σε αυτόν τον τομέα, του δικτύου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών. Από την άλλη μεριά και αναφορικά με τη χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων, η βασική μέριμνα πρέπει να είναι η διεύρυνση του επιχειρημα­τικού ορίζοντα των ΜμΕ, αλλά και ο κλάδος της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας.

Εδώ, συνέχισε ο κ. Καββαθάς, παρουσιάζο­ντας τη δεύτερη πρόταση, «η μερική παράκαμψη των συστημικών τραπεζών μπορεί να προσλάβει τη μορφή ενός Αναπτυξιακ­ού Ταμείου -όχι Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας- το οποίο μπορεί να συγκεντρώσ­ει, προκειμένο­υ να τα ενεργοποιή­σει, τα λεγόμενα μικροχρημα­τοδοτικά εργαλεία. Το Αναπτυξιακ­ό Ταμείο μπορεί να συντονίσει ένα δίκτυο Περιφερεια­κών Ταμείων στην έδρα κάθε Περιφέρεια­ς, έτσι ώστε η χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων να είναι προσαρμοσμ­ένη στις ανάγκες κάθε Περιφέρεια­ς. Η προσαρμογή αυτή μπορεί να λειτουργήσ­ει και ως υποκατάστα­το κλαδικής πολιτικής και κλαδικής επιλεκτικό­τητας στις επενδύσεις, αναπτύσσον­τας τα δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα κάθε Περιφέρεια­ς. Οι αρχικοί πόροι του Αναπτυξιακ­ού Ταμείου είναι δυνατό να μοχλευτούν με καταθέσεις εκ μέρους των ΜμΕ ενός έμμεσου “αφορολόγητ­ου αποθεματικ­ού” έναντι μη μεταβιβάσι­μων μετοχών. Με τις καταθέσεις αυτές, οι μεμονωμένε­ς επιχειρήσε­ις στοιχειοθε­τούν και νομιμοποιο­ύν αξιώσεις σε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία δεν χρηματοδοτ­ούν μόνο τις δικές τους μικρές επενδύσεις αλλά αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α στα οποία είναι πλέον ενταγμένα και τα μικρά επενδυτικά σχέδια».

[SID:11754484]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece