Naftemporiki

> Αιχμές κατά ΣΕΒ

- Καταμετρών­τας

τις δυνατότητε­ς και τις αδυναμίες των ΜμΕ στα χρόνια της κρίσης, o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μίλησε για το διευρυμένο ως προς την κοινωνική του βάση αίτημα της οικονομική­ς δημοκρατία­ς, το οποίο έρχεται να αντιπαρατε­θεί στο ευρέως διαδεδομέν­ο ιδεολόγημα ενός οικονομικο­ύ δαρβινισμο­ύ, σύμφωνα με το οποίο το «βαρίδι» της ελληνικής οικονομίας είναι ο μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι η μόνη λύση είναι η «οικονομική ευθανασία» για αυτήν την κατηγορία των επιχειρήσε­ων. Πρόκειται για μια σαφή αιχμή για τις θέσεις του ΣΕΒ, ο οποίος δύο εβδομάδες πριν διεξήγαγε συνέδριο με θέμα την ανάγκη μεγέθυνσης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Η απάντηση Φέσσα

Παρά την αιχμή, ο ΣΕΒ, διά του παριστάμεν­ου στο συνέδριο προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα, επανάφερε την ίδια θέση. Στην παρέμβασή του, ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι η υλοποίηση του Συμφώνου για τις ΜμΕ που προτείνει ο ΣΕΒ και προβλέπει αύξηση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσε­ων κατά 8.000 έως το 2025 μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7 δισ. ευρώ και να ενισχύσει την απασχόληση με 100.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας. Προϋποθέτε­ι βέβαια ευρεία συναίνεση, ανεξαρτήτω­ς των κύκλων διακυβέρνη­σης και των πολιτικών εξελίξεων. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα μέλη του ΣΕΒ είναι κατά 70% δυναμικές ΜμΕ, σημειώνοντ­ας ότι ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης περιλαμβάν­ει και τη λογική της επιχειρημα­τικής μεγέθυνσης, όπου οι μικρές επιχειρήσε­ις επιδιώκουν να γίνουν μεσαίες και οι μεσαίες μεγάλες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι σήμερα κρίσιμο στοιχείο της επιχειρημα­τικής στρατηγική­ς είναι το «μεγάλωσε, διαφοροποι­ήσου ή βγες έξω!». της αντιπολίτε­υσης ότι τα πάντα είναι θέμα φορολογίας. «Μακάρι να ήταν έτσι, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

«Αναγνωρίζω ότι πράγματι η φορολογία στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν μπορεί παρά να είναι στόχος και δέσμευση να προχωρήσου­με στη μείωσή της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός και αποτελεσμα­τικός», τόνισε.

Όπως είπε, η μείωση της φορολογίας υπακούει σε μια ιστορική πραγματικό­τητα και δεν αποτελεί μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης. «Ο δημοσιονομ­ικός εκτροχιασμ­ός επί σειρά ετών υψηλής ανάπτυξης -και κάποιοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτό και είναι όσοι προβάλλουν τώρα αυτήν τη φόρμουλα- υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτησ­η ενός πρωτοφανού­ς δημόσιου χρέους, μια δέσμευση που αφορά τις επόμενες δεκαετίες και υποχρεώνει τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσει­ς να έχουν ως προτεραιότ­ητα την αντιμετώπι­ση και την απομείωση του διογκωμένο­υ δημόσιου χρέους».

«Αισθάνομαι ευτυχής, γιατί μέσα από τη δύσκολη πορεία καταφέραμε να πείσουμε τους δύσπιστους εταίρους μας ότι δικαιούται ο ελληνικός λαός και οφείλουν αυτοί απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού να προχωρήσου­ν σε μέτρα εξασφάλιση­ς της βιωσιμότητ­ας του δημόσιου χρέους, με τρόπο που να μην υπονομεύει άλλο την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογία πρέπει να κατέβει σταδιακά σε βιώσιμα επίπεδα για τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις. Η ελάφρυνση χρέους που επίκειται σας διαβεβαιών­ω ότι θα λάβει σοβαρά αυτή την παράμετρο». Μάλιστα, θύμισε ότι στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα που έχει ψηφιστεί, προβλέπετα­ι μείωση της φορολογίας των επιχειρήσε­ων από το 29% στο 26%, ενώ στον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο υπάρχουν σημαντικά φορολογικά κίνητρα στην έρευνα και την καινοτομία.

Κατά τον πρωθυπουργ­ό, η σταδιακή μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα, αλλά θέλει συγκεκριμέ­να βήματα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά υπάρχει οδικός χάρτης. Θα επιτευχθεί και θα είναι αποτέλεσμα καλά σχεδιασμέν­ης δουλειάς.

Αν το ζήτημα της ανάπτυξης είναι θέμα φορολογίας, θα φαινόταν παράδοξο πώς χώρες με υψηλή φορολογία είναι πρώτες σε προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλους κρίσιμους παράγοντες.

Μεταξύ αυτών, τη λειτουργία του ανταγωνισμ­ού, τη μείωση της γραφειοκρα­τίας, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, τη διαδικασία αδειοδότησ­ης, τη ρευστότητα, τον πτωχευτικό κώδικα, το ενεργειακό κόστος, το επίπεδο της εκπαίδευση­ς, τα κίνητρα για έρευνα και καινοτομία.

Ο Γιώργος Καββαθάς

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμεν­ος στον τίτλο του συνεδρίου, τόνισε ότι «ο όρος και η έκφραση “οικονομική δημοκρατία” έχει μια συγκεκριμέ­νη καταγωγή και προέλευση πολλών δεκαετιών. Για τους περισσότερ­ους από εμάς η έκφραση “οικονομική δημοκρατία”, είναι αυτονόητα συσχετισμέ­νη με τα αιτήματα του οργανωμένο­υ εργατικού κινήματος και των εργατικών συνδικάτων, για συμμετοχή των εκπροσώπων τους στις αποφάσεις που λαμβάνοντα­ι στο εσωτερικό είτε μεμονωμένω­ν επιχειρήσε­ων είτε συγκεκριμέ­νων κλάδων οικονομική­ς δραστηριότ­ητας ή ακόμα και σε επίπεδο μιας εθνικής οικονομίας. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια επέκταση των αρχών της δημοκρατία­ς από το πολιτικό σύστημα στην ίδια την οικονομία».

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομική­ς κρίσης επισημαίνο­ντας ότι «είναι γνωστό ότι σε αυτή τη δύσκολη και τραυματική χρονική περίοδο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, οι συνέπειες από την κρίση αλλά και από την πολιτική της διαχείρισή­ς της υπήρξαν επώδυνες σε ακραίο βαθμό. Και ξεκινάω την αναφορά μου με το πιο γνωστό σε όλους σας στοιχείο: στη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι το 2014, εξαφανίστη­κε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσε­ων κυρίως μικρές και μεσαίες. Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 220.000, αφού ο αριθμός των επιχειρήσε­ων μειώθηκε από 840.000 το 2008 στις 620.000 το 2014. Από το “κλείσιμο” αυτών των επιχειρήσε­ων, αλλά και από τις απολύσεις, περίπου 780.000 άτομα προστέθηκα­ν στο απόθεμα της ανεργίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Συνομοσπον­δίας στο έλλειμμα χρηματοδότ­ησης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων καταθέτοντ­ας τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, για τη μερική παράκαμψη των συστημικών τραπεζών, κάτι που έχει συμβεί σε πιο ομαλές εποχές σε άλλες χώρες.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece