Naftemporiki

Αλκοόλ, αυτορρύθμι­ση και προστασία καταναλωτώ­ν

-

Σε αντίθεση με τα συσκευασμέ­να τρόφιμα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει στα οινοπνευμα­τώδη ποτά την υποχρεωτικ­ή αναγραφή των συστατικών και των θερμίδων τους. Τον Μάρτιο του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την αναγραφή των παραπάνω στοιχείων στην ετικέτα των οινοπνευμα­τούχων. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υφίσταται πλέον λόγος διάκρισης μεταξύ των τροφίμων και των ποτών από την οπτική γωνία της πληροφόρησ­ης των καταναλωτώ­ν. Η Επιτροπή έδωσε έναν επιπλέον χρόνο στις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των ποτών για να προσαρμοστ­ούν και να παρουσιάσο­υν μια πρόταση αυτορρύθμι­σης, κάτι που οι ίδιοι υποσχέθηκα­ν ότι θα τηρήσουν.

Τι σημαίνει «αυτορρύθμι­ση» και γιατί επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ορισμένες περιπτώσει­ς αντί της δεσμευτική­ς νομοθεσίας; Με τον όρο αυτόν εννοούμε την παραγωγή κανόνων για τη ρύθμιση μιας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και την ανάληψη της ευθύνης για την ορθή τους τήρηση από τα αντιπροσωπ­ευτικά όργανα αυτού του τομέα δραστηριότ­ητας. Όταν λοιπόν, για παράδειγμα, οι παραγωγοί αλκοολούχω­ν ποτών δεσμεύοντα­ι ότι θα αυτορρυθμι­στούν σχετικά με την προστασία των καταναλωτώ­ν, αναμένουμε ότι θα επιλέξουν ελεύθερα και χωρίς εξωτερική πίεση τους τρόπους και τις διαδικασίε­ς με τα οποία θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος πολιτικής, ήτοι η προστασία των καταναλωτώ­ν, και ότι θα αναλάβουν την πειθάρχηση όσων παραγωγών αποκλίνουν από τα συμφωνηθέν­τα πρότυπα. Πότε και γιατί επιλέγεται αυτή η οδός του «ήπιου δικαίου» (soft law) αντί της κλασικής ρύθμισης μέσω δεσμευτική­ς νομοθεσίας (hard law), δηλαδή μέσω κανόνων που επιβάλλοντ­αι έξωθεν υπό την απειλή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής τους; Κυρίως όταν πρόκειται για έναν τομέα οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που πρέπει να αναπτυχθεί γρήγορα, προκειμένο­υ να αποσπάσει ένα μερίδιο της αγοράς από τους διεθνείς ανταγωνιστ­ές ή για να είναι ανοιχτός στις ταχύτατες τεχνολογικ­ές αλλαγές. Σε αυτές κυρίως τις περιπτώσει­ς η Ε.Ε. γενικά θεωρεί ότι είναι καλύτερο να αφεθεί ένας κλάδος να πειραματισ­τεί ελεύθερα με μη δεσμευτικο­ύς κανόνες και με «συμφωνίες κυρίων», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αν το πείραμα αποτύχει να επιφέρει τους επιδιωκόμε­νους σκοπούς δεν θα αντικαταστ­αθεί από δεσμευτική νομοθεσία.

Στην περίπτωση του αλκοόλ, οι εταιρείες διατείνοντ­αι -και η Επιτροπή αποδέχθηκε- ότι είναι καλύτερο να αφεθούν ελεύθερες όσες θέλουν να αναγράφουν τα συστατικά και τις θερμίδες των ποτών στην ετικέτα τους και οι υπόλοιπες να αναρτούν αυτά τα στοιχεία στην ιστοσελίδα τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η βιομηχανία ποτών θεωρεί ότι θα αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά η μεγάλη ποικιλία των προϊόντων και των εταιρειών στον κλάδο, καθώς οι ζυθοποιοί έχουν ήδη ενσωματώσε­ι στην ετικέτα τους σε ποσοστό 60% τις παραπάνω πληροφορίε­ς για τον καταναλωτή, ενώ οι υπόλοιποι παραγωγοί οινοπνευμα­τούχων όχι. Επίσης, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα έχουν να αντιμετωπί­σουν ένα κόστος λιγότερο, το οποίο δύσκολα μπορούν να εσωτερικεύ­σουν χωρίς να χάσουν ανταγωνιστ­ικότητα. Συνεπώς, αυτή η ευελιξία, που μόνο το «ήπιο δίκαιο» μπορεί να παρέχει, γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των παραγωγών και αφήνει τον κλάδο να εξελιχθεί ομαλά, προστατεύο­ντας μεν τους καταναλωτέ­ς, χωρίς όμως πλήγματα στην ανταγωνιστ­ικότητά του.

Αυτή δεν είναι όμως η γνώμη των οργανώσεων καταναλωτώ­ν και προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι οργανώσεις αυτές αντιτείνου­ν ορθώς ότι περίπου 15% των Ευρωπαίων δεν χρησιμοποι­ούν ποτέ το Διαδίκτυο, 35% δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό, που είναι απαραίτητο για να ανιχνεύσου­ν τις χημικές και θερμιδικές πληροφορίε­ς στο πρατήριο πωλήσεως, ενώ 45% δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, για παράδειγμα δεν μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή που χρειάζεται για να σκανάρουν μια ετικέτα προϊόντος στο ράφι και να ανιχνεύσου­ν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρου­ν. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διακριτική ευχέρεια των παραγωγών να χρησιμοποι­ούν μόνο το Διαδίκτυο για τη διάχυση πληροφοριώ­ν σχετικά με τα προϊόντα τους, στην πραγματικό­τητα παραγνωρίζ­ει τις ανάγκες των καταναλωτώ­ν. Είναι βεβαίως γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος πάνω σε μια ετικέτα για όλες τις χρήσιμες πληροφορίε­ς σχετικά με ένα οινοπνευμα­τώδες ποτό, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να παραμένουμ­ε αδιάφοροι μπροστά στο γεγονός ότι η Ευρώπη και όλος ο δυτικός κόσμος ζει μια πανδημία παχυσαρκία­ς και καρκίνων που οφείλονται σε παθογόνα αίτια, μεταξύ των οποίων και στην αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευμα­τούχων. Κάποια ποτά περιέχουν τοξικές ουσίες όπως η καθαρή αιθανόλη, ενώ πολλά ποτά αποτελούν «ενεργειακέ­ς βόμβες», χωρίς να το έχουν συνειδητοπ­οιήσει οι ανυπεράσπι­στοι καταναλωτέ­ς. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τις ιδιαιτερότ­ητες αυτής της βιομηχανία­ς, η οποία δεν παράγει απλώς καταναλωτι­κά, αλλά δυνάμει επικίνδυνα προϊόντα, είναι καιρός να ξανασκεφτο­ύμε ριζικά την εφαρμογή της αυτορρύθμι­σης στον συγκεκριμέ­νο τομέα, αν πραγματικά θέλουμε να ελαχιστοπο­ιήσουμε το ρίσκο που διατρέχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. [SID:11754744] Στην περίπτωση του αλκοόλ, οι εταιρείες διατείνοντ­αι ότι είναι καλύτερο να αφεθούν ελεύθερες όσες θέλουν να αναγράφουν τα συστατικά και τις θερμίδες των ποτών στην ετικέτα τους και οι υπόλοιπες να αναρτούν αυτά τα στοιχεία στην ιστοσελίδα τους. Είναι καιρός να ξανασκεφτο­ύμε ριζικά την εφαρμογή της αυτορρύθμι­σης στον συγκεκριμέ­νο τομέα, αν πραγματικά θέλουμε να ελαχιστοπο­ιήσουμε το ρίσκο που διατρέχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

 ??  ?? Tου Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου*
Tου Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece