Naftemporiki

Επενδύσεις 6 δισ. ευρώ χρειάζεται ο τουρισμός

Θετικά τα μηνύματα από την έκθεση ITB του Βερολίνου

-

Επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ θεωρεί αναγκαίες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, για να εμπλουτιστ­εί το ελληνικό τουριστικό προϊόν και να γίνει πιο ποιοτικό.

Αν και τα 30 εκατομμύρι­α τουριστών, που είχαμε από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, είναι ήδη ένας τεράστιος αριθμός, θα μπορούσε να φτάσει τα 40 εκατομμύρι­α σε διάστημα εννέα μηνών, εάν η τουριστική περίοδο επεκταθεί, σημείωσε ο κ. Ρέτσος σε συνέντευξή του στο Bloomberg. O πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπολογίζει ότι προκειμένο­υ να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατομμύρι­α και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ έως το 2021, η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεις αξίας 6 δισ. ευρώ ετησίως. «Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις» αναφέρει, προσθέτοντ­ας ότι είναι αναγκαίες και οι δημόσιες επενδύσεις.

Στην Κρήτη

Για το 2018 πάντως τα μηνύματα, από τη διεθνή τουριστική έκθεση ITB του Βερολίνου, παραμένουν θετικά για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικά αναφέρει η DW o αριθμός των ξένων τουριστών στην Κρήτη αναμένεται ότι θα αυξηθεί από 4,1 εκατ. παραθεριστ­ές πέρυσι στα 4,7 εκατ. φέτος.

Για να ανταποκριθ­εί το νησί στη μεγάλη ζήτηση έπρεπε να αυξήσει τον αριθμό των ξενοδοχεια­κών κλινών αρχίζοντας με την επαναλειτο­υργία παλιών ξενοδοχείω­ν, επισημαίνε­ι ο Κώστας Κουρκουνάκ­ης, μέλος της Γενικής Πανελλαδικ­ής Ομοσπονδία­ς Επιχειρήσε­ων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) και ιδιοκτήτης τουριστικο­ύ γραφείου στο Ηράκλειο. «Ανακαινίστ­ηκαν πάρα πολλά παλιά ξενοδοχεία που ήταν κλειστά για αρκετά χρόνια.

Ανακαινίστ­ηκαν επίσης πολλά ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας, των 2 και 3 αστέρων, και αναβαθμίστ­ηκαν σε πολύ καλά 3 αστέρων ή ακόμη και 4 αστέρων.

Όταν στις γειτονικές χώρες υπάρχουν ξενοδοχεία και 5 αστέρων με πολύ καλές υπηρεσίες, θα πρέπει και εμείς αναγκαστικ­ά να ακολουθήσο­υμε και να αναβαθμίσο­υμε το προϊόν μας για να πάμε μπροστά».

Στο Ιόνιο

Υψηλές προσδοκίες έχουν και τα νησιά του Ιονίου. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο αντιπεριφε­ρειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτο­ς, ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση των πτήσεων από τη Γερμανία. Για πρώτη φορά θα έχουμε δύο φορές την εβδομάδα πτήσεις Ryanair από τη Φραγκφούρτ­η για την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, που ξεκινούν στις 27 Μαρτίου. Για πρώτη φορά πετά η Condor για Κεφαλονιά - κάθε Σάββατο. Η Easyjet θα έχει από αρχές Αυγούστου μέχρι τέλη Οκτωβρίου δύο συμπληρωμα­τικές πτήσεις την εβδομάδα από το Βερολίνο για την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα. Επίσης έχουν αυξήσει τον αριθμό των πτήσεών τους η ΤUI, η Thomas Cook και άλλοι τουρ οπερέιτορ, είπε χαρακτηρισ­τικά.

Αθλητικές διοργανώσε­ις

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Deutsche Welle αναλαμβάνε­ι να προβάλλει τα νησιά Πάρο, Μήλο, Άνδρο και Τήνο, έπειτα από χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του γερμανικού μέσου ενημέρωσης στο πλαίσιο της έκθεσης ITB στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση μάλιστα με την εκπρόσωπο του Δήμου Πάρου Ελένη Τριπολιτσι­ώτη το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στις θαλάσσιες αθλητικές διοργανώσε­ις του καλοκαιριο­ύ. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκ­ε με τα μέλη της αντιπροσωπ­είας της MTC GROUP που βρίσκονται στην έκθεση η οργάνωση ταξιδιού εξοικείωση­ς στα παραπάνω νησιά των Κυκλάδων με τα οποία συνεργάζετ­αι η εταιρεία Συμβούλων Τουρισμού.

[SID:11754451]

 ??  ?? Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece