Naftemporiki

Στο στόχαστρο η ποιότητα καυσίμων

Απειλή για προσφυγή κατά της Ελλάδας και για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων

- Του Νίκου Μπέλλου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενερΗγοποί­ησε

προδικαστι­κή διαδικασία κατά της Ελλάδας σε δύο περιπτώσει­ς, που αφορούν την ποιότητα των καυσίμων και την ενεργειακή απόδοση των εμπορικών κτηρίων και των κατοικιών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση η Κομισιόν απειλεί με προσφυγή στο Δικαστήριο την Ελλάδα και άλλα 9 κράτη-μέλη, επειδή ΔΕΝ έχουν μεταφέρει ως όφειλαν στο εθνικό τους δίκαιο τους κοινοτικού­ς κανόνες σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων βενζίνης και ντίζελ. Η οδηγία 2015/652 θεσπίζει κανόνες για τον υπολογισμό και την αναφορά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από καύσιμα και από άλλες πηγές ενέργειας μη βιολογικής προέλευσης. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να συλλεχθούν στοιχεία επαρκούς ακρίβειας, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να αξιολογήσε­ι τις επιδόσεις των προμηθευτώ­ν καυσίμων όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεώ­ν τους στο πλαίσιο της οδηγίας για την ποιότητα των καυσίμων (οδηγία 98/70/ΕΚ). Τα κράτη-μέλη όφειλαν να είχαν μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία τους την οδηγία έως τις 21 Απριλίου 2017.

Προειδοποι­ητική επιστολή για τη στρατηγική ανακαίνιση­ς

Στη δεύτερη περίπτωση η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποι­ητική επιστολή στην Ελλάδα, καλώντας την επίσημα να εγκρίνει και να κοινοποιήσ­ει την επικαιροπο­ιημένη της μακροπρόθε­σμη στρατηγική ανακαίνιση­ς για τα εμπορικά κτήρια και τις κατοικίες, όπως απαιτείται στην οδηγία 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση. Στην εν λόγω οδηγία ορίζεται ως προθεσμία για την κοινοποίησ­η της επικαιροπο­ιημένης μακροπρόθε­σμης στρατηγική­ς ανακαίνιση­ς η 30ή Απριλίου 2017. Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θεσπίζει απαιτήσεις για την εξοικονόμη­ση ενέργειας όσον αφορά τα κτήρια. Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάν­εται η αύξηση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας των κτηρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και η κατάρτιση εθνικών σχεδίων για την ανακαίνιση του συνολικού κτηριακού αποθέματος. Οι μακροπρόθε­σμες στρατηγικέ­ς ανακαίνιση­ς δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη σκοπεύουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις για την ανακαίνιση κατοικιών και εμπορικών κτηρίων. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήμα­τα της Επιτροπής. [SID:11754182]

 ??  ?? Η οδηγία 2015/652 θεσπίζει κανόνες για τον υπολογισμό και την αναφορά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από καύσιμα.
Η οδηγία 2015/652 θεσπίζει κανόνες για τον υπολογισμό και την αναφορά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από καύσιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece