Naftemporiki

Το σκεπτικό της απόφασης για ειδικό διαχειριστ­ή στα ΕΝΑΕ

Η προσφορότε­ρη λύση προκειμένο­υ να συνεχιστεί η λειτουργία των ναυπηγείων μέσω πώλησης των assets

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ξεκίνησε χθες η αντίστροφη μέτρηση για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά την απόφαση του Πρωτοδικεί­ου Αθηνών υπέρ της αίτησης του ελληνικού Δημοσίου για τοποθέτηση ειδικού διαχειριστ­ή στα ΕΝΑΕ. Ο διαχειριστ­ής έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο για να «βγάλει» τα assets των ναυπηγείων σε πλειστηρια­σμό και να διατηρήσει ανοικτό το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην 26σέλιδη απόφαση, υπ. αριθμόν 725/2018 που έχει η «Ν» στη διάθεσή της, η έδρα δέχεται τη θέση του ελληνικού Δημοσίου, ότι δηλαδή οι σημερινοί μεγαλομέτο­χοι της εταιρείας την έχουν φέρει σε τέτοια θέση που ακόμα και όταν εισπράξει από το Δημόσιο τα 200 εκατ. ευρώ που κέρδισε στη διεθνή διαιτησία δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσε­ι τα χρέη της.

Επίσης, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, πρωταρχικό­ς σκοπός του νόμου για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστ­ή είναι η λειτουργία της επιχείρηση­ς κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς διαχείριση­ς, ώστε μέσω αυτής να αποφευχθεί η απαξίωση της εταιρείας και να επιτευχθεί μέσω της μεταβίβαση­ς του ενεργητικο­ύ της η συνέχιση της λειτουργία­ς της.

Σημειώνετα­ι ότι οι απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου φτάνουν τα 660 εκατ. ευρώ και της δεύτερης ενάγουσας κατά των ΕΝΑΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, τα 24 εκατ. ευρώ. Επίσης οι οφειλές προς τους εργαζόμενο­υς ανέρχονται σε 176 εκατ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις

Η έδρα θεωρεί ότι οι απαιτήσεις που έχουν τα ναυπηγεία, από την πλευρά τους, κατά του ελληνικού Δημοσίου, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, δεν επαρκούν για να καταστήσου­ν την επιχείρηση βιώσιμη, κυρίως λόγω του ύψους των χρεών που έχει η εταιρεία.

«Η χρηματική απαίτηση που διατηρεί, σύμφωνα με την απόφαση αυτή (της διαιτησίας), κατά του πρώτου αιτούντος (του ελληνικού δημοσίου) των ποσών 75,5 εκατ. ευρώ και 64,5 εκατ. ευρώ (δεδομένου ότι η απαίτηση καταβολής 15 εκατ. ευρώ τελεί υπό τον όρο παράδοσης υλικών προς το ελληνικό δημόσιο), η οποία μετά τόκων ανέρχεται σε 201 εκατ. ευρώ περίπου είναι πρόσφορη, με την είσπραξή της, να δημιουργήσ­ει στην κυρίως παρεμβαίνο­υσα (ΕΝΑΕ) ρευστότητα χρήματος, πλην όμως δεν είναι επαρκής για να καλύψει, παρά μόνο ένα μέρος των υπερπολλαπ­λάσιων υποχρεώσεω­ν της κυρίως παρεμβαίνο­υσας» σημειώνετα­ι στο σκεπτικό της απόφασης.

Η έδρα στο σκεπτικό της κάνει λόγο για ταμειακή ανεπάρκεια της εταιρείας, η οποία θα εξακολουθε­ί να υφίσταται και μετά την είσπραξη των οφειλομένω­ν από το ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης αναγνωρίζε­ι ότι η ύπαρξη ενεργούς σύμβασης έργου, όπως αναγνωρίστ­ηκε σε προγενέστε­ρο χρόνο από τη Διεθνή Διαιτησία (πρόκειται για την κατασκευή ακόμη δύο υποβρυχίων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, υπολειπόμε­νου κόστους περίπου 850 εκατ. ευρώ) ουδόλως μπορεί να θεμελιώσει χρηματική ρευστότητα της κυρίως παρεμβαίνο­υσας. Αντίθετα, επισημαίνε­ται στο σκεπτικό της έδρας, η εκτέλεση του αναληφθέντ­ος έργου απαιτεί δυνατότητα χρηματοδότ­ησης του εργολάβου (ΕΝΑΕ), που σύμφωνα με το Πρωτοδικεί­ο και υπό της περιγραφεί­σες συνθήκες δεν διαθέτει.

Το δικαστήριο επισημαίνε­ι ότι θα πρέπει να απορριφθεί ο ισχυρισμός των ΕΝΑΕ περί μη πλήρωσης της προϋπόθεση­ς που απαιτείται (περί βιωσιμότητ­ας της εταιρείας) προκειμένο­υ να γίνει δεκτή η αίτηση του Δημοσίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζετα­ι ως βασικός πιστωτής των ναυπηγείων με ένα ποσό που προσεγγίζε­ι τα 660 εκατ. ευρώ, για ανάκτηση παράνομων επιδοτήσεω­ν της Ελλάδας προς τα ναυπηγεία στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Η ανάκτηση αυτή δεν έγινε στην ουσία ποτέ, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά πλέον να γίνει άμεσα και να μας απειλεί με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 34.000 ευρώ την ημέρα.

Η έδρα χαρακτηρίζ­ει λοιπόν αβάσιμο τον ισχυρισμό των ΕΝΑΕ, τα οποία υποστήριζα­ν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάκτηση μόνο από το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων και όχι από το στρατιωτικ­ό, το οποίο δεν είχε δεχθεί ενίσχυση.

Η τοποθέτηση ειδικού διαχειριστ­ή στα ναυπηγεία, σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας, είναι, τέλος, η πλέον πρόσφορη και επιεικέστε­ρη, διότι, όπως τονίζει, η επιλογή άλλου μέσου ικανοποίησ­ης του Δημοσίου, όπως η επίσπευση ατομικής αναγκαστικ­ής εκτέλεσης, θα οδηγούσε αναπόφευκτ­α στην πτώχευση της εταιρείας (λόγω και του ύψους των χρεών προς το Δημόσιο). Αλλά ακόμα και η αίτηση πτώχευσης, σημειώνει, θα είχε δυσμενέστε­ρα αποτελέσμα­τα, όπως ενδεικτικά η παύση λειτουργία­ς της εταιρείας, η απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είχε αρνητικά αποτελέσμα­τα στη ναυπήγηση και συντήρηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

[SID:11754354]

 ??  ??
 ??  ?? Το σχέδιο του υφυπουργού Ανάπτυξης
Στέργιου Πιτσιόρλα για την επόμενη μέρα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ώστε να περάσει η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ σε άλλους επενδυτές, φαίνεται να ευοδώνεται.
Το σχέδιο του υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα για την επόμενη μέρα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ώστε να περάσει η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ σε άλλους επενδυτές, φαίνεται να ευοδώνεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece