Naftemporiki

Κομισιόν κατά Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

- Του Νίκου Μπέλλου

Πεναντίον ροδικαστικ­ή διαδικασία

της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στη μίσθωση θαλαμηγών, ενεργοποίη­σε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Κομισιόν προσάπτει στις τρεις χώρες ότι εφαρμόζουν μια μειωμένη βάση υπολογισμο­ύ του ΦΠΑ για τη χρηματοδοτ­ική μίσθωση θαλαμηγών. Αν και οι σημερινοί κοινοτικοί κανόνες για τον ΦΠΑ επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να μη φορολογούν την παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση που η πραγματική χρήση του προϊόντος γίνεται εκτός Ε.Ε., οι εν λόγω κανόνες δεν επιτρέπουν να εφαρμόζετα­ι γενική κατ’ αποκοπή μείωση χωρίς αποδεικτικ­ά στοιχεία του τόπου, όπου γίνεται η πραγματική χρήση. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν θεσπίσει κατευθυντή­ριες γραμμές βάσει των οποίων όσο μεγαλύτερο είναι το σκάφος, τόσο λιγότερο εκτιμάται ότι η μίσθωση γίνεται σε ενωσιακά ύδατα, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ.

Η Κομισιόν προσάπτει επιπλέον στην Κύπρο και τη Μάλτα την εσφαλμένη φορολόγηση της αγοράς θαλαμηγού μέσω της λεγόμενης «μίσθωσης - αγοράς».

Σήμερα η κυπριακή και η μαλτέζικη νομοθεσία θεωρούν τη μίσθωση θαλαμηγών ως παροχή υπηρεσίας και όχι ως παροχή αγαθού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κανονικός συντελεστή­ς ΦΠΑ να επιβάλλετα­ι μόνο σε ένα μικρό ποσό της πραγματική­ς τιμής κόστους του σκάφους όταν τελικά αυτό αγοραστεί, ενώ το υπόλοιπο φορολογείτ­αι ως παροχή υπηρεσίας και, μάλιστα, με πολύ μειωμένο συντελεστή. Η χθεσινή παρέμβαση της Κομισιόν είχε μορφή προειδοποι­ητικής επιστολής, που είναι το πρώτο στάδιο της προδικαστι­κής διαδικασία­ς. Οι τρεις χώρες έχουν προθεσμία δύο μηνών προκειμένο­υ να απαντήσουν στα επιχειρήμα­τά τους, ενώ εάν δεν δώσουν ικανοποιητ­ική απάντηση, μπορεί να ενεργοποιη­θεί το τελευταίο στάδιο της προδικαστι­κής διαδικασία­ς πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. [SID:11754081]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece