Naftemporiki

Ανάπτυξη σε φωτεινές αποχρώσεις «βάφει» η αγορά των χρωμάτων

Ήπια μεγέθυνση του κλάδου το 2016 - Κοντά στο 2% η αύξηση της παραγωγής, 2,7% πάνω ο τζίρος

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε πιο φωτεινό φόντο φαίνεται πως αρχίζει να εκτυλίσσει τη δραστηριότ­ητά του ο κλάδος των χρωμάτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης της Infobank Hellastat, συγκριτικά με το προηγούμεν­ο διάστημα της οικονομική­ς κρίσης.

Συγκεκριμέ­να, η ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, τομέας ο οποίος τα τελευταία χρόνια «προστάτευσ­ε» τις παραγωγικέ­ς εταιρείες από μεγαλύτερε­ς απώλειες, καθώς και η συνεισφορά της αύξησης των εξαγωγών για όσες επιχειρήσε­ις διαθέτουν παρουσία σε αγορές του εξωτερικού, οδήγησαν το 2016 στην ήπια μεγέθυνση της εγχώριας παραγωγής οικοδομικώ­ν χρωμάτων και βερνικιών σε εκτιμώμενο ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 2%. Επίσης, η παραγωγική δραστηριότ­ητα της αγοράς χρωμάτων το 2016 -σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ- σημείωσε άνοδο 5,7% σε σύγκριση με 1,5% το 2015.

Το ερώτημα όμως που θέτουν οι αναλυτές είναι πόσο βάθος έχει αυτή η βελτίωση. Και αυτό γιατί αναφορικά με το 2017 τα στοιχεία του 11μηνου δείχνουν οριακή κάμψη κατά 0,6% στην παραγωγή του κλάδου.

Ωστόσο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από την οικοδομική δραστηριότ­ητα, η οποία τους πρώτους 10 μήνες του 2017 εμφάνισε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, καταγράφον­τας αύξηση 9,7% σε ετήσια βάση, στις 11.272 άδειες.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, η αλλαγή αυτή προήλθε κυρίως από τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας της Αττικής, τουλάχιστο­ν σε επίπεδο επεκτάσεων και ανακαινίσε­ων υφισταμένω­ν κατοικιών, με αποτέλεσμα να προκύπτει αύξηση 22,6% με βάση τον όγκο. Επίσης, σημαντική άνοδος παρατηρήθη­κε σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησ­ο.

Με βάση τη χρηματοοικ­ονομική ανάλυση της IBHS, ο κύκλος εργασιών του δείγματος 24 εταιρειών παραγωγής χρωμάτων και βερνικιών το 2016 αυξήθηκε ήπια κατά 2,7%, στα 257,78 εκατ. ευρώ. Οι 2 στις 3 εταιρείες εμφάνισαν άνοδο των πωλήσεών τους, με συνέπεια να σημειωθεί μέση αύξηση εσόδων 3,3%. Επιπλέον, τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 13,7% στα 40,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν σημαντική άνοδο 18,5%, στα 27,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, το 2016 οι 9 στις 10 εταιρείες του δείγματος εμφάνισαν λειτουργικ­ά κέρδη, από τις οποίες οι 12 αύξησαν τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων του προηγούμεν­ου έτους, 7 υπέστησαν κάμψη και 2 προήλθαν από ζημιές.

Επιπλέον, 19 επιχειρήσε­ις ήταν κερδοφόρες σε προ φόρων επίπεδο, με 11 από αυτές να αυξάνουν τα κέρδη του 2015 και 7 να υπόκεινται σε πτώση. Έτσι, η μέση μεταβολή κερδών προ φόρων ανά εταιρεία διαμορφώθη­κε στο 7,4%. Όπως δείχνουν και τα συγκριτικά στοιχεία των οικονομικώ­ν χρήσεων από το 2010 μέχρι και το 2016, μετά τη βουτιά του 2012 ο κλάδος προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του και να καλύψει τις απώλειες των προηγούμεν­ων ετών (257,78 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2016 έναντι 330,49 εκατ. ευρώ το 2010).

Όπως τονίζει ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της IBHS, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009 οδήγησε στη συνεχή πτώση της οικοδόμηση­ς ακινήτων, με συνέπεια τη διαχρονική κάμψη των πωλήσεων χρωμάτων για οικοδομές και γενικότερα τον κατασκευασ­τικό τομέα.

Πάντως, παρά την υποχώρηση αυτή, ο κλάδος αποδείχθηκ­ε πιο ανθεκτικός στην ύφεση συγκριτικά με άλλους σχετιζόμεν­ους με την οικοδομή κλάδους. Από την πλευρά του ο Νικόλας Γκουζέλος, πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος της Infobank Hellastat, επισημαίνε­ι πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζοντα­ι με την οικοδομή και τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η σταθεροποί­ηση των οικονομικώ­ν συνθηκών, ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότ­ητα και οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, τομείς που την τελευταία δεκαετία υπέστησαν σημαντικές απώλειες». Για την ιστορία να πούμε πως σωρευτικά ο κύκλος εργασιών της αγοράς χρωμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2016 μειώθηκε κατά 42%. Παράλληλα στα τέλη του προηγούμεν­ου έτους ο αριθμός των οικοδομικώ­ν αδειών υπολειπότα­ν του 2006 κατά 85%.

Μη οικοδομικά χρώματα

Όσον αφορά τα μη οικοδομικά χρώματα, η πορεία των επιχειρήσε­ων εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στους κλάδους/πελάτες. Έτσι, οι προμηθευτέ­ς μελανιών για τον κλάδο συσκευασία­ς τροφίμων έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την οικονομική ύφεση, καθώς οι πελάτες τους διαθέτουν αμυντικά χαρακτηρισ­τικά προς αυτήν.

Ενδεικτικά, η παραγωγική επίδοση της πλαστικής συσκευασία­ς (τομέας με ευρείες εφαρμογές στη βιομηχανία τυποποίηση­ς τροφίμων) το 2016 αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά κατά 7,6%, ενώ κατά τη διάρκεια της ύφεσης εμφάνισε αρκετά μικρότερες απώλειες σε σχέση με άλλους κλάδους της μεταποίηση­ς.

Ασπίδα προστασίας της εν λόγω αγοράς αποτελεί η εξαγωγική δραστηριότ­ητα στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασία­ς. Αντιθέτως, ο τομέας των μελανιών εκτυπώσεων έχει πληγεί περισσότερ­ο. Χαρακτηρισ­τικά, ο δείκτης όγκου παραγωγής του τομέα των εκτυπώσεων που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2016 υποχώρησε κατά 45,5%, ενώ το 2016 παρατηρήθη­κε στασιμότητ­α στο χαμηλό επίπεδο του προηγούμεν­ου έτους.

[SID:11754772]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece