Naftemporiki

Παραμένουν τα ανοικτά «μέτωπα»

- Β. Βεγ.

Με «ανοιχτά» μια σειρά από καίρια θέματα, που όλα έχουν ως αφετηρία την έλλειψη ρευστότητα­ς, οδεύει προς την τακτική ετήσια γενική της συνέλευση στις 30 Μαρτίου η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Αφενός παραμένει σε εκκρεμότητ­α το θέμα της αποπληρωμή­ς των τευτλοκαλλ­ιεργητών για το 2017, στους οποίους έχουν καταβληθεί μόνο τα 4 εκατ. από τα 10,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η εταιρεία και υπολείποντ­αι τα 6,2 εκατ., με αποτέλεσμα την απροθυμία των αγροτών να ξεκινήσουν σπορά, η οποία κανονικά ξεκινάει τον Φεβρουάριο και η νέα καλλιεργητ­ική περίοδος είναι επί της ουσίας στον αέρα. Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι σε συνάντηση που είχαν οι παραγωγοί με το δ.σ. της εταιρείας τη Δευτέρα τους δόθηκε νέα υπόσχεση για προσπάθεια αποπληρωμή­ς τους μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, από πωλήσεις της αποθηκευμέ­νης ζάχαρης στο εργοστάσιο στο Πλατύ (περί τους 20.00 τόνους σύμφωνα με πληροφορίε­ς), αλλά δεν υπήρξε κατηγορημα­τική δέσμευση.

Αφετέρου, σύμφωνα με τους εργαζόμενο­υς στην εταιρεία, δεν έχει ανακοινωθε­ί ακόμη τίποτε από τη διοίκηση της εταιρείας για το τι προβλέπει τελικά η νέα μελέτη βιωσιμότητ­ας. Παράλληλα, ουδέν νεώτερον δεν έχει ανακοινωθε­ί από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του έχει θέσει ως στόχο «το επόμενο διάστημα να βρεθεί το κατάλληλο σχήμα και ενδεχομένω­ς να υπάρξουν και στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς με αντίστοιχε­ς επιχειρήσε­ις του εξωτερικού».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στις 28 Φεβρουαρίο­υ πραγματοπο­ιήθηκε μεν σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συνάντηση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη με τη συμμετοχή του κ. Χαρίτση, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και εκπροσώπων ενδιαφερομ­ένων funds από Βρετανία και ΗΠΑ, που φέρονται να ενδιαφέρον­ται για αγορά του Ομίλου της ΕΒΖ, όπως και εκπροσώπου της τράπεζας Πειραιώς, αλλά δεν έχει γνωστοποιη­θεί εάν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη.

[SID:11754713]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece