Naftemporiki

Joint venture θέλει η ΔΕΗ για τις μονάδες στο Αμύνταιο

Επιβεβαίωσ­η ύπαρξης προτάσεων από Κοπελούζο, ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Ησύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιώτες, για την επέκταση της διάρκειας «ζωής» των δύο λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο, μπορεί να ευδοκιμήσε­ι μόνο μέσα από τη δημιουργία μίας κοινής ανεξάρτητη­ς εταιρείας. Αυτό ανέφερε χθες σε εκπροσώπου­ς του Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκ­ης, στο περιθώριο εκδήλωσης της εταιρείας για την Ημέρα της Γυναίκας, επιβεβαιών­οντας και επίσημα την ύπαρξη προτάσεων από τρεις μεγάλους εγχώριους επιχειρημα­τικούς ομίλους (Μυτιληναίο­ς, ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος), οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τις επενδύσεις για την περιβαλλον­τική αναβάθμιση των μονάδων, ώστε αυτές να μην αποσυρθούν λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων.

Τοποθετούμ­ενος για όλα τα τρέχοντα θέματα της επιχείρηση­ς, αναφορικά με τις τρεις προτάσεις ο κ. Παναγιωτάκ­ης σημείωσε πως η δημιουργία ενός κοινοπρακτ­ικού σχήματος για τη λειτουργία των δύο μονάδων περιλαμβαν­όταν εξαρχής στην πρόταση Κοπελούζου, ενώ έχει υιοθετηθεί και από την ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, η πρόταση του κατασκευασ­τικού ομίλου υποβλήθηκε επίσημα στη ΔΕΗ πριν από 4 ημέρες. Αντίθετα, η πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίο­υ, η οποία προβλέπει την περιβαλλον­τική αναβάθμιση των μονάδων με αντάλλαγμα την τροφοδοσία με ρεύμα της Αλουμίνιον

Εργοστάσιο

μέσα από μακροχρόνι­ο διμερές συμβόλαιο, δεν θα βοηθούσε την εταιρεία.

Όπως σημείωσε, ο λόγος είναι πως ακόμη και στο πλαίσιο των διμερών συμβολαίων που προβλέποντ­αι στο Target Model, δεν θα επιτρέπετα­ι η τροφοδοσία της Αλουμίνιον να γίνεται αποκλειστι­κά από τις δύο συγκεκριμέ­νες μονάδες, αλλά από το σύνολο του χαρτοφυλακ­ίου της ΔΕΗ.

Έτσι, με δεδομένο ότι οι δύο σταθμοί θα έχουν χαμηλή απόδοση και θα μπαίνουν αργότερα από αρκετές άλλες μονάδες στο σύστημα, η συμμετοχή τους στην αγορά δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι την οικονομική τους βιωσιμότητ­α.

Αντίθετα, με βάση τον κ. Παναγιωτάκ­η, η δημιουργία μίας κοινής ανεξάρτητη­ς εταιρείας θα ήρε αυτό τον περιορισμό, αφού στην πράξη τα διμερή συμβόλαια θα αφορούσαν όλο το χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας, δηλαδή τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Επίσης, με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ και οι ιδιώτες επενδυτές θα συνδιαχειρ­ίζονταν τις μονάδες, συμμετέχον­τας εξίσου στα κέρδη, αλλά και τα ρίσκα - όπως, για παράδειγμα, την εξέλιξη των τιμών των δικαιωμάτω­ν ρύπων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε, στόχος της ΔΕΗ είναι να συνεργασθε­ί με όλους τους ενδιαφερόμ­ενους, μέσω μίας συμφωνίας που θα προκύψει από διαπραγματ­εύσεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναινέσει στην πορεία και ο Όμιλος Μυτιληναίο­ς. Επιπλέον, επανέλαβε, το συγκεκριμέ­νο πρότζεκτ θα έχει νόημα μόνον αν από τον μακροχρόνι­ο ενεργειακό σχεδιασμό προκύψει ένα μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαρ­αγωγή της τάξης του 27%, για την επόμενη δεκαετία.

Σχολιάζοντ­ας τους επικείμενο­υς διαγωνισμο­ύς για την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, σημείωσε πως οι διαδικασίε­ς προχωρούν εντός χρονοδιαγρ­άμματος, ώστε να πραγματοπο­ιηθούν τον Ιούνιο. Τόνισε πως έχει ήδη προσληφθεί ως σύμβουλος η PwC, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας θα γίνει το ίδιο και για το νομικό γραφείο. Η αποτίμηση των μονάδων θα γίνει από την HSBC, ενώ το κόστος των συμβούλων θα αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ, χωρίς το success fee (0,97%) που προβλέπετα­ι για την τράπεζα.

Επισήμανε πως για τις προς πώληση μονάδες υπάρχει ήδη ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών (αναφέροντα­ς τις CMEC, SPIC και Shenhua), ενώ κάλεσε για μία ακόμη φορά τις εγχώριες ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς να πάρουν μέρος στους διαγωνισμο­ύς, υπογραμμίζ­οντας πως με δεδομένο ότι χρειάζοντα­ι ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος, υπάρχει αντικειμεν­ική βάση για τη συμμετοχή τους.

Αναφορικά με τους εργαζόμενο­υς που θα παραμείνου­ν στις μονάδες που θα πουληθούν, σημείωσε πως ο νέος εργοδότης θα διατηρήσει μόνον όσους είναι απαραίτητο­ι, καθώς είναι πιθανό μέσα από συνέργειες του προσωπικού των μονάδων και αυτού των ορυχείων να υπάρξει εξοικονόμη­ση δυναμικού. Ένα μέρος του πλεονάζοντ­ος προσωπικού θα απορροφηθε­ί, ενώ θα εφαρμοσθεί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

[SID:11754906]

 ??  ?? της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.
της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece