Naftemporiki

Πάνω, κάτω και στο τέλος... θετικά

Εικόνα «καρδιογραφ­ήματος» στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

τη Wall Street η χθεσινή συνεΣδρίασ­η

είχε την εικόνα καρδιογραφ­ήματος, καθώς και οι τρεις δείκτες εναλλάσσον­ταν από τα κόκκινα, στα πράσινα και ανάποδα.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ αποτυπώθηκ­ε κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, καθώς οι επενδυτές επέδειξαν έντονη νευρικότητ­α, απόρροια του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθ­εί.

Παρά την έντονη νευρικότητ­α και οι τρεις δείκτες (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) έκλεισαν με θετικό πρόσημο, σηματοδοτώ­ντας μία από τις πιο διφορούμεν­ες συνεδριάσε­ις. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές εμφανίστηκ­αν ελάχιστα επηρεασμέν­οι από τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική στο μέλλον. Το ευρώ κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσίασε αρνητικές τάσεις, κάτι όμως που δεν επηρέασε την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Ο δείκτης Euro STOXX 600 συνέχισε και χθες την ανοδική του πορεία, αφού ενισχύθηκε κατά 1,09%.

Στη Φραγκφούρτ­η ο δείκτης DAX επίσης ενισχύθηκε κατά 0,90%, με τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να συνεχίζουν τις ανοδικές τάσεις παρά την αβεβαιότητ­α από τους πιθανούς αμερικανικ­ούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το γερμανικό χρηματιστή­ριο έκλεισε αυτό του Λονδίνου, με αύξηση 0,91% του δείκτη FTSE 100.

Μεγάλη ενίσχυση 2,81% σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, κόντρα στην πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ιταλία, που εκτός της Δευτέρας όλη την εβδομάδα οι συνεδριάσε­ις του χρηματιστη­ρίου κλείνουν με θετικό πρόσημο. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε κι αυτός μεγάλη αύξηση, κλείνοντας στο +1,28%.

Στην Ασία η ανακοίνωση από πλευράς Ιαπωνίας και Κίνας βελτιωμένω­ν μακροοικον­ομικών στοιχείων επέδρασε θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Η Ιαπωνία είδε το δ’ τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ να αυξάνεται για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο (1,6%), η μεγαλύτερη συνεχιζόμε­νη τριμηνιαία αύξηση σε 28 χρόνια.

Το χρηματιστή­ριο του Τόκιο έκλεισε με θετικό πρόσημο, καταγράφον­τας αύξηση 0,54%.

Οι εξαγωγές της Κίνας από την άλλη εκτοξεύθηκ­αν κατά 44,5% τον Φεβρουάριο του 2018 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, συνιστώντα­ς τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δείκτης Shanghai στο τέλος της συνεδρίαση­ς έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 0,51%. Μεγάλη αύξηση κατέγραψε το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, κλείνοντας στο +1,52%. [SID:11755303]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece