Naftemporiki

Υποχώρησε συντεταγμέ­να το ευρώ

Σημαντικές πιέσεις για τη στερλίνα, που έπεσε στο 1,38 δολάριο

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηπαραδοχή Ντράγκι για ήπιο πληθωρισμό -που προβλέπετα­ι να παραμείνει κάτω του στόχου 2%- και οι ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένας εμπορικός πόλεμος για την οικονομία της Ευρωζώνης επισκίασαν το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί, παρά το πρώτο, αποφασιστι­κό βήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμπτει και προβλέψεις για ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Στη χθεσινή συνεδρίαση, που πραγματοπο­ιήθηκε υπό τη σκιά των δασμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε χάλυβα και αλουμίνιο, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματικ­ή της πολιτική, παραλείπον­τας όμως τη δέσμευσή της να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εφόσον καταστεί αναγκαίο. Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου επισκίασε την αλλαγή ρητορικής της ΕΚΤ για το QE, οδηγώντας το ευρώ έως και το 1,23, παρότι αρχικά το ενιαίο νόμισμα είχε ξεπεράσει το 1,24 έναντι του δολαρίου.

Ο δείκτης δολαρίου επέστρεψε και πάλι στο όριο του 90. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ήταν οριακά ενισχυμένο έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 106 γιεν. Η προσοχή στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, που ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της. Οι επενδυτές είναι εν αναμονή και των κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα δοθούν την Παρασκευή στη δημοσιότητ­α.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και η στερλίνα, υποχωρώντα­ς στο 1,38 έναντι του δολαρίου, πλησιάζοντ­ας κοντά στα χαμηλά ενάμιση μηνός που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα. Παρά τις πιέσεις, η στερλίνα θα καταφέρει να εξασφαλίσε­ι κέρδη σχεδόν 2% μέσα στο επόμενο 12μηνο, με το βρετανικό νόμισμα να ανακάμπτει στο 1,41 έναντι του δολαρίου, όπως εκτιμούν στρατηγικο­ί αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters. Το γεγονός ότι προβλέπουν άνοδο της στερλίνας λίγο πριν από την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί ένδειξη ότι οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ομαλή έξοδο, αλλά και μεταβατική συμφωνία για το Brexit.

Η προοπτική αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που στηρίζει το βρετανικό νόμισμα. Από την άλλη, με τις επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας να υπολείποντ­αι έναντι των υπόλοιπων ανεπτυγμέν­ων οικονομιών, το ρίσκο είναι μήπως η βρετανική κεντρική τράπεζα προβεί σε λιγότερες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Οι αναλυτές στην πλειονότητ­ά τους προβλέπουν μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Μαΐου, αναμένοντα­ς όμως ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο 0,75%. [SID:11754472]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece