Naftemporiki

Ελκυστικό το ελληνικό χρέος

Η απόδοση υποχώρησε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 4,12%

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σε χαμηλά μηνός υποχώρησαν οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, παρά το αρχικό σοκ μετά την αλλαγή ρητορικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το QE, προαναγγέλ­λοντας ουσιαστικά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος πριν από τα τέλη του έτους.

Σημαντική αποκλιμάκω­ση και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την επιστροφή των επενδυτών και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας να διπλασιάζο­υν τον όγκο συναλλαγών.

H καλή πορεία της οικονομίας και το θετικό κλίμα που επικρατεί -ειδικά μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγηση­ς- αντικατοπτ­ρίζεται στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού. Η εξυγίανση της οικονομίας και η προοπτική της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο φαίνεται ότι προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς το ελληνικό χρέος.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 4,12%, ενώ ενδοσυνεδρ­ιακά είχε πλησιάσει μία ανάσα από το 4%. Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου περιορίστη­κε στις 372 μονάδες βάσης. Μικρή αποκλιμάκω­ση και στις αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων τίτλων, με την απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 στο 1,19% και του ομολόγου λήξης το 2023 να υποχωρεί στο 3,40%.

Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, αγγίζοντας τα 86 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσ­ιο σε σύγκριση με τα 42 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς. Από τις αρχές της εβδομάδας έχουν καταγραφεί συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ στην ΗΔΑΤ.

Στην ευρύτερη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών πενταετών ομολόγων απομακρύνθ­ηκαν από τα υψηλά δύο εβδομάδων που είχαν αγγίξει αρχικά, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρούσε δύο μονάδες βάσης, στο 0,63%. Ισχυρό ράλι για τις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκ­ε ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει εκτός στόχου 2%, διαβεβαιών­οντας ότι εφόσον χρειαστεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίο­υ. Η απόδοση του πορτογαλικ­ού 10ετούς υποχώρησε σε ναδίρ έξι εβδομάδων, στο 1,81%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχο­υ ισπανικού τίτλου άγγιξε χαμηλό μηνός, στο 1,41%. Αποκλιμάκω­ση και στις αποδόσεις του ιταλικού χρέους, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 2%.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης σε σταθερή ανάκαμψη και προβλέψεις για ταχύτερη ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματικ­ή της πολιτική -με το βασικό επιτόκιο στο μηδέν-, παραλείπον­τας όμως τη δέσμευσή της να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εφόσον καταστεί αναγκαίο. [SID:11755019]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece