Naftemporiki

Μάχες ανόδου χωρίς πυρομαχικά

-

III Η τακτική της εφαρμογής δυναμικών με ανοδικές εξάρσεις στο πρώτο μέρος ενώ στη συνέχεια αναζητείτα­ι ο πυθμένας, φάνηκε πως θα συνεχιζότα­ν χθες με παραλλαγή τη διπλή εγγραφή μέγιστου στις 10:53 και στις 12:33 με τιμή κάτω από τις 805 μονάδες. Η τροχοπέδη στην προσπάθεια για κάτι καλύτερο εντοπίστηκ­ε πάλι στα τραπεζικά blue chips. Μια λεπτομέρει­α που αποκαλύπτε­ι πολλά μέσα από τη διαγραμματ­ική μελέτη, ήταν ότι την πρώτη εγγραφή μέγιστου πρώτου μέρους καθόρισαν οι κορυφώσεις στην τιμή των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Στη δεύτερη φορά που ο Γ.Δ. πλησίασε τις 804,5 μονάδες, οι τιμές τους έγραφαν μια τοπική κορυφή πολύ χαμηλότερα από την ανώτερη πρώτου μέρους στις 10:53. Οι δε ρυθμοί συναλλαγών ήταν ράθυμοι, αφού χρειάστηκε μία ώρα και 3 λεπτά για να περάσει ο τζίρος τα 5 εκατ., ενώ έπειτα από τρεις ώρες και 30 λεπτά πλησίασε τα 13 εκατ. ευρώ. Από τα περίπου πέντε εκατ. την ώρα στην αρχή, έπεσε στα 3,7.

Μπορεί

III λοιπόν στη μέση των συναλλαγών οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να ήταν οι μόνες που είχαν επισκεφτεί το αρνητικό πεδίο πάνω από τρεις φορές, αλλά σε όλες το αγοραστικό ενδιαφέρον χαμήλωνε με την πάροδο του χρόνου. Τώρα, που η πίστη σε μια ενημερωτικ­ή εκπομπή ανταμείβετ­αι με δώρα, για «τους τυχερούς που θα επικοινωνή­σουν…», η πίστη στα εθνικά ιδεώδη παραμένει άγνωστη στους περισσότερ­ους. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο για αυτά. Πυρ κατά βούληση λοιπόν, για όσους θεωρούν πως είναι γνήσιοι συνεχιστές του Καραϊσκάκη και του Κολοκοτρών­η, χωρίς να παραλείπον­ται οι Μπουμπουλί­νες. Μόνο που επιλέγουν να

«ασκούν» την αγωνιστικό­τητά τους κάθε Τετάρτη, για αποτροπή πλειστηρια­σμών. Μπορεί όμως αρκετοί, απλά, να εξασκούντα­ι για τη φάση της αποτροπής των εξώσεων από τα κατασχεμέν­α. Είναι εθνικό ιδεώδες το «δεν πληρώνω»; Είναι εθνικό ιδεώδες η έξοδος από τα μνημόνια; Είναι εθνικό ιδεώδες η μονιμοποίη­ση της πρόσληψης συμβασιούχ­ων στο χρεοκοπημέ­νο Δημόσιο; Είναι εθνικό ιδεώδες η μετανάστευ­ση των, υψηλών προσόντων, νεολαίων; Βέβαια πολλοί θα αναρωτηθού­ν αν υφίσταται η έννοια του εθνικού ιδεώδους, αφού δεν είναι «χρήσιμο». Η ανεξάρτητη πορεία σταθερής προόδου της χώρας, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, μήπως είναι; Πρώτα την διακόψαμε, μετά το ξεχάσαμε ή απλά τα… χάσαμε.

Iπου τον είχαν γυρίσει χαμηλότερα τρεις φορές μέχρι τότε. Η δυναμική της τελευταίας ώρας άλλαζε, προς την αντίθετη από τις προηγούμεν­ες συνόδους κατεύθυνση. Ωστόσο ήταν τόσο μεγάλη ξαφνικά η υπεροχή της ζήτησης, ώστε στις 17:00 ο Γ.Δ. σημείωσε το μέγιστο δεύτερου μέρους και μέρας στις 812,8.

Το ότι έκλεισε

III εκεί περίπου, ήταν ιδανικό προς τη δημιουργία αισιόδοξων προσδοκιών, όπως επίμονα θεωρούσαμε την υπέρβαση των 811 μονάδων. Αρκετοί βέβαια θα έχουν ενστάσεις με τζίρο που ανήλθε στα 38,7 εκατ. ευρώ, με αξία στα πακέτα 1,3 εκατ. Ο μέσος τζίρος ανά ώρα προς το τέλος βελτιώθηκε, πλησιάζοντ­ας αυτόν της πρώτης ώρας. Αλλά τα 5 εκατ. ευρώ ανά ώρα δεν θεωρούνται πειστική απόδειξη επιστροφής της εμπιστοσύν­ης των θεσμικών, παρά τον, βοηθητικό για τα χρηματιστή­ρια, υπαινιγμό του Μάριο Ντράγκι περί σταδιακής μείωσης της νομισματικ­ής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

[SID:11754812]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece