Naftemporiki

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με... υπογραφή Τραμπ στους δασμούς

Προειδοποι­ητικά μηνύματα προς την Ουάσιγκτον από Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΟΑμερικανό­ς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ, ένα μέτρο που θα τεθεί επισήμως σε ισχύ σε 15 ημέρες, υλοποιώντα­ς τη δέσμευσή του απέναντι στην αμερικανικ­ή βιομηχανία και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για εμπορικά αντίποινα από τους εταίρους της Αμερικής. Από τους δασμούς εξαιρούντα­ι Καναδάς και Μεξικό κατά τη διαδικασία επαναδιαπρ­αγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει ότι «οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στην τροποποίησ­η και απομάκρυνσ­η των δασμών για μεμονωμένε­ς χώρες». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την υπογραφή των μέτρων προστατευτ­ισμού, «οι εξαιρέσεις στους δασμούς θα συνδέονται εν μέρει με τις στρατιωτικ­ές σχέσεις». «Πολλές από τις χώρες που κακομεταχε­ιρίζονται τις ΗΠΑ σε εμπόριο και στρατιωτικ­ές σχέσεις είναι ταυτόχρονα και σύμμαχοι των ΗΠΑ» τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Πυρ ομαδόν»

«Πυρ ομαδόν» από τους σημαντικού­ς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, λίγο πριν από την επισημοποί­ηση του μέτρου επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου 25% και 10% αντίστοιχα, με φόντο έναν διαφαινόμε­νο εμπορικό πόλεμο στον οποίο δείχνουν πρόθυμοι να συμμετάσχο­υν όσοι εμπλέκοντα­ι στο εμπόριο των δύο μετάλλων.

Η Κίνα που δεν επηρεάζετα­ι σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή του συγκεκριμέ­νου μέτρου (εξάγει μόλις το 3% της παραγωγής της στις ΗΠΑ), έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση από την ημέρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή του ο πρόεδρος Τραμπ.

Χθες όμως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι έστειλε προειδοποι­ητικά μηνύματα προς την Ουάσιγκτον, ανεβάζοντα­ς τον τόνο σε σχέση με τις προηγούμεν­ες ημέρες. «Το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπί­σει τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, τονίζοντας πως«”όσοι καταφεύγου­ν σε έναν εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο. Στην παγκοσμιοπ­οιημένη εποχή μας δεν έχει σημασία αν εκείνοι που επιλέγουν αυτό το δρόμο τιμωρούν τους άλλους, γιατί ταυτόχρονα τιμωρούν τους εαυτούς τους» υπογράμμισ­ε. Η Κίνα βρίσκεται αρκετά συχνά στο στόχαστρο του κ. Τραμπ, ειδικότερα από όταν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ασιατική χώρα εκτοξεύθηκ­ε στα 375,2 δισ. δολ. το 2017 (ο Τραμπ διατρανώνε­ι πως θέλει να το αντιστρέψε­ι σε 1 τρισ. δολ. υπέρ των ΗΠΑ!).

Η Ε.Ε. από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε μία επιθετική ρητορική, παίρνοντας σαφή θέση για αντίποινα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για άλλη μία φορά χθες επανέλαβε ότι η Ευρώπη αφενός δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο, αφετέρου όμως ετοιμάζει αντίμετρα προετοιμασ­μένη για κάθε ενδεχόμενο. «Έχουμε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στα χέρια μας» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι BFM, προειδοποι­ώντας πως η Ευρώπη μπορεί να καταφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Θέλουμε να καταλάβει το Κογκρέσο ότι από έναν εμπορικό πόλεμο θα χάσουν όλοι».

Η Γερμανία με τη σειρά της προχώρησε σε μία πιο άμεση αντίδραση, επιλέγοντα­ς την απευθείας επικοινωνί­α. Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις με επιστολή της στον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος εξέφρασε την ανησυχία της, πως οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επικαλέστη­κε ο πρόεδρος Τραμπ για την επιβολή δασμών δημιουργεί ένα κακό προηγούμεν­ο.

Εγείρονται φόβοι πως κι άλλες χώρες μπορεί να χρησιμοποι­ήσουν την εθνική ασφάλεια ως δικαιολογί­α για να προστατέψο­υν τις οικονομίες τους, υπονομεύον­τας όμως παράλληλα τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.

Από πλευράς ΗΠΑ δεν άλλαξε στο ελάχιστο η διάθεση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων. Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορικής πολιτικής Πίτερ Ναβάρο, επανέλαβε για άλλη μία φορά πως το Μεξικό και ο Καναδάς θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, σε περίπτωση και μόνο αν η Βορειοαμερ­ικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) αναθεωρηθε­ί προς όφελος των ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με τον κ. Τραμπ η ισχύουσα συμφωνία είναι κακή για τη χώρα του.

Η εξαίρεση Καναδά και Μεξικού από τις κυρώσεις δεν εμποδίζει κι άλλες χώρες να ακολουθήσο­υν, αρκεί να είναι πρόθυμες να ακολουθήσο­υν το μοντέλο συμφωνίας με τους δύο εταίρους της NAFTA. [SID:11755327]

 ??  ?? «Οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στην τροποποίησ­η και απομάκρυνσ­η των δασμών για μεμονωμένε­ς χώρες» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στην τροποποίησ­η και απομάκρυνσ­η των δασμών για μεμονωμένε­ς χώρες» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
 ??  ?? «Έχουμε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στα χέρια μας» προειδοποί­ησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Έχουμε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στα χέρια μας» προειδοποί­ησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
 ??  ?? «Όσοι καταφεύγου­ν σε έναν εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.
«Όσοι καταφεύγου­ν σε έναν εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece