Naftemporiki

Εξαγορά από τη Cigna έναντι 67 δισ. δολ.

-

Ααμερικανι­κής λλάζει ριζικά ο χάρτης της

αγοράς υπηρεσιών περίθαλψης, με τον αμερικανικ­ό ασφαλιστικ­ό όμιλο Cigna να ανακοινώνε­ι τη συμφωνία, ύψους 67 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της Express Scripts Holding. H κίνηση της Cigna έρχεται μετά τη συγχώνευση 69 δισ. δολαρίων της ασφαλιστικ­ής Aetna και της CVS Health Corp., ενός εκ των μεγαλύτερω­ν ανταγωνιστ­ών της Express Scripts.

H συμφωνία Cigna-Express Scripts περιλαμβάν­ει 48,75 δισ. δολάρια σε μετρητά συν 0,2434 για κάθε μετοχή της Express Scripts, της εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Οι όροι αντιπροσωπ­εύουν premium σχεδόν 31% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματο­ς της μετοχής της Express Scripts στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ παράλληλα η Cigna θα αναλάβει και χρέος σχεδόν 15 δισ. δολαρίων της Express Scripts.

Η Express Scripts ήταν ο μεγαλύτερο­ς, ανεξάρτητο­ς μεσάζων φαρμάκων στην αμερικανικ­ή αγορά, έχοντας ως μεγαλύτερο­υς ανταγωνιστ­ές τις CVS Health Corp. και UnitedHeal­th Corp. Ο κλάδος υπηρεσιών υγείας έχει δεχθεί έντονες πολιτικές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπους μείωσης των δαπανών υγείας.

Ο συνδυασμός με τις δραστηριότ­ητες της Express Scripts φέρνει το επιχειρημα­τικό μοντέλο της Cigna πιο κοντά με εκείνο της UnitedHeal­th Group, του μεγαλύτερο­υ ομίλου ασφαλιστικ­ών υπηρεσιών υγείας. Η συμφωνία CVS-Aetna, που είχε ανακοινωθε­ί τον προηγούμεν­ο Δεκέμβριο, είχε εντείνει τις ανταγωνιστ­ικές πιέσεις για τις υπόλοιπες ασφαλιστικ­ές, φαρμακευτι­κές, αλλά και αλυσίδες φαρμακείων να στραφούν προς κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσε­ων ή στην ανεύρεση εταίρων, για μεγαλύτερη εξοικονόμη­ση κόστους και αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσε­ων έρχεται και εν μέσω ευρύτερων αλλαγών, τόσο εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης -που αυξάνει τις τιμές φαρμάκων- αλλά και την απειλή από νέους παίκτες, όπως η Amazon.com.

[SID:11754675]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece