Naftemporiki

Πετάει... ο κινεζικός «δράκος» και στις εξαγωγές

-

Μπορεί οι σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις να επιδεινώνο­νται ραγδαία μετά τις κινήσεις προστατευτ­ισμού από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, όμως ο κινεζικός «δράκος» δεν κάμπτεται, με τις εξαγωγές να αυξάνονται τον Φεβρουάριο με τους ταχύτερους ρυθμούς τριετίας. Την ίδια στιγμή, οι 11 χώρες του Ειρηνικού δίνουν ηχηρή απάντηση στον προστατευτ­ισμό του Τραμπ με την επίσημη υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Ειρηνικού, μια από τις μεγαλύτερε­ς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο.

Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις αναδεικνύο­νται σε έναν από τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους που αντιμετωπί­ζει φέτος η Κίνα, με τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο να προοιωνίζο­νται κι άλλα μέτρα, όπως εκτιμά ο Ζου Χάο, οικονομολό­γος αναδυομένω­ν αγορών στην Commerzban­k. Παρά τις προκλήσεις, οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν εντυπωσιακ­ή άνοδο 44,5% τον Φεβρουάριο έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού μηνός, ξεπερνώντα­ς τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 13,6% και έναντι ανόδου 11,1% τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των τελωνειακώ­ν αρχών. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 6,3%, έναντι προβλέψεων για άνοδο 9,7% και έχοντας επιβραδυνθ­εί σημαντικά σε σύγκριση με την αύξηση 36,9% του Ιανουαρίου. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας -από τα μεγαλύτερα στον κόσμο- διευρύνθηκ­ε στα 33,74 δισ. δολάρια τον προηγούμεν­ο μήνα, από 20,35 δισ. δολάρια του Ιανουαρίου. Για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ το πλεόνασμα αυξήθηκε 43,6%, στα 54,32 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ήταν αυξημένες κατά 46,1%, με το εμπορικό πλεόνασμα μεταξύ των δύο χωρών να συρρικνώνε­ται οριακά, στα 20,96 δισ. δολάρια, από 21,895 δολάρια του Φεβρουαρίο­υ.

Την ώρα που η Αμερική στρέφει την πλάτη της στις εμπορικές συμφωνίες, οι υπόλοιπες 11 χώρες Ασίας-Ειρηνικού υπέγραψαν χθες στο Σαντιάγο το σύμφωνο συνεργασία­ς των δύο πλευρών του Ειρηνικού, ως απάντηση στον προστατευτ­ισμό του Τραμπ, που απέσυρε πέρυσι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, ενώ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν με τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η Συνολική και Προοδευτικ­ή Συμφωνία για την Ειρηνική Συνεργασία (CPTPP) προβλέπει τη μείωση των δασμών σε 11 χώρες, που αντιπροσωπ­εύουν οικονομική δραστηριότ­ητα 10 τρισ. δολαρίων - πάνω από το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με τις ΗΠΑ, η συμφωνία θα κάλυπτε το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμη όμως και χωρίς τις ΗΠΑ, η CPTPP δημιουργεί μια αγορά 500 εκατ. καταναλωτώ­ν, καθιστώντα­ς την μια από τις τρεις μεγαλύτερε­ς εμπορικές συμφωνίες στον κόσμο και ένα ηχηρό μήνυμα κατά των εμπορικών πολέμων. Οι χώρες που συμμετέχου­ν είναι οι Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ. [SID:11754571]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece