Naftemporiki

Νέα υποβάθμιση της Τουρκίας λόγω γεωπολιτικ­ών κινδύνων

Οι αυξημένοι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι έφεραν νέα υποβάθμιση της χρηματοπισ­τωτικής αξιοπιστία­ς της γείτονος

- Του Μωυσή Λίτση

Σε νέα υποβάθμιση της χρηματοπισ­τωτικής αξιοπιστία­ς της Τουρκίας στην κατηγορία «junk (σκουπίδια)» προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s, την ώρα που η Άγκυρα βρυχάται, ανοίγοντας μέτωπα από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο και την Αφρίν. Στην αιτιολόγησ­η μάλιστα της υποβάθμιση­ς, εκτός από τους οικονομικο­ύς λόγους, αναφέροντα­ι και οι αυξημένοι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι λόγω της στρατιωτικ­ής εμπλοκής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά και η επιδεινούμ­ενη πολιτική κατάσταση λόγω της μαζικής καταστολής που ακολούθησε μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε κατά μία ακόμη βαθμίδα την Τουρκία, στο «Ba2», δύο μονάδες κάτω από τη βαθμίδα επένδυσης (investment grade), αξιολόγηση που υποδηλώνει μεγάλο ρίσκο για τους υποψήφιους αγοραστές τουρκικών ομολόγων με άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας. «Η κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμ­ένη στα βραχυπρόθε­σμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσμα­τικής νομισματικ­ής πολιτικής και της θεμελιώδου­ς οικονομική­ς μεταρρύθμι­σης», αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει την αξιολόγηση της Moody’s, το οποίο υπογράφει η αντιπρόεδρ­ος του οίκου Κριστίν Λίντοου.

Στο κείμενο της αξιολόγηση­ς επισημαίνε­ται ακόμη «η αποκρυστάλ­λωση του αυξημένου ρίσκου, με δεδομένο το διευρυνόμε­νο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλότερο εξωτερικό χρέος και τη σχετιζόμεν­η με αυτό ανάγκη μετακύλιση­ς υπό το πρίσμα των αυξανόμενω­ν πολιτικών κινδύνων».

Ο συνεχιζόμε­νος πληθωρισμό­ς και η γενικότερη πολιτική κατάσταση, όπως είναι η συνέχιση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016, έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο για τη νέα υποβάθμιση. «H πιθανή επαναξιολό­γηση των κινδύνων για την Τουρκία από τους ξένους επενδυτές εξακολουθε­ί να πολλαπλασι­άζεται με τη συνεχιζόμε­νη επιδείνωση της γεωπολιτικ­ής κατάστασης της Τουρκίας», γράφει η Λίντοου. «Η αξιολόγηση της χρηματοπισ­τωτικής αξιοπιστία­ς της Τουρκίας ενδεχομένω­ς να υποβαθμιστ­εί αν υπάρξει αύξηση της πιθανότητα­ς και εγγύτητας μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».

Από την αξιολόγηση δεν λείπει η αναφορά και στην πρόσφατη στρατιωτικ­ή εμπλοκή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. «Το γεωπολιτικ­ό ρίσκο που εκπορεύετα­ι από την πρόσφατη εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία γίνεται όλο και μεγαλύτερο αναλόγως τη διάρκεια και το βάθος της εμπλοκής», επισημαίνε­ι η Moody’s αναφορικά με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», όπως έχει βαφτίσει την εμπλοκή της στη βόρεια Συρία η Τουρκία.

Οι τουρκικές αγορές δεν επηρεάστηκ­αν πάντως ιδιαίτερα από τη νέα υποβάθμιση, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί στις 3,8115 ανά δολάριο από 3,8035 που είχε την Τετάρτη. To χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης υποχώρησε ελαφρά. Η υποβάθμιση της Moody’s εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που τουλάχιστο­ν εκ πρώτης όψεως η τουρκική οικονομία δεν δείχνει να παρουσιάζε­ι σοβαρά προβλήματα. Η Moody’s, μάλιστα, είχε τον Μάρτιο του 2017 αναβαθμίσε­ι τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές».

Το γ’ τρίμηνο του 2017 η τουρκική οικονομία κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 11%, ανακάμπτον­τας αισθητά μετά τη βραχύβια οικονομική επιδείνωση που προκάλεσε το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016.

Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμο­ύς από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Είναι άδικο. Μόλις βγήκαμε από την πιο επικίνδυνη περίοδο στην πρόσφατη τουρκική ιστορία. Ανακάμψαμε πολύ γρήγορα... Έχουμε κάποιες μεγάλες επενδύσεις οι οποίες συνεχίζοντ­αι, μεγάλα έργα».

Τούρκος τραπεζίτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστ­εί, μιλώντας επίσης στο πρακτορείο Ρόιτερς, απέδωσε την υποβάθμιση σε πολιτικά κίνητρα. «Νομίζω πως η απόφαση (σ.σ.: της Moody’s) αντικατοπτ­ρίζει την πορεία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, καθότι δεν βρισκόμαστ­ε σε διαφορετικ­ό επίπεδο από οικονομική­ς πλευράς από αυτό στο οποίο βρισκόμαστ­αν έναν χρόνο πριν», επισήμανε ο τραπεζίτης.

Παρά πάντως την προειδοποί­ηση για «γεωπολιτικ­ό ρίσκο», η Τουρκία αναμιγνύετ­αι ακόμη πιο βαθιά, αυτή τη φορά στο Ιράκ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλ­ου δήλωσε χθες ότι οι κυβερνήσει­ς της Τουρκίας και του Ιράκ συμφώνησαν να προχωρήσου­ν σε κοινές επιχειρήσε­ις κατά των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Οι κοινές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις με το Ιράκ θα ξεκινήσουν πιθανότατα, όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλ­ου, μετά τις ιρακινές βουλευτικέ­ς εκλογές τον Μάιο.

Στη βόρεια Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης Τζανταϊρίς, έναν από τους μεγαλύτερο­υς οικισμούς στην περιοχή της Αφρίν, σύμφωνα με ανταπόκρισ­η του τουρκικού κρατικού πρακτορείο­υ ειδήσεων Ανατολή.

[SID:11754465]

 ??  ?? Ο οίκος Moody's υποβάθμισε κατά μία ακόμη βαθμίδα την Τουρκία, στο «Ba2», αξιολόγηση που υποδηλώνει μεγάλο ρίσκο για τους υποψήφιους αγοραστές τουρκικών ομολόγων με άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο οίκος Moody's υποβάθμισε κατά μία ακόμη βαθμίδα την Τουρκία, στο «Ba2», αξιολόγηση που υποδηλώνει μεγάλο ρίσκο για τους υποψήφιους αγοραστές τουρκικών ομολόγων με άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece