Naftemporiki

Απέφυγε σύνδεση της απόπειρας με τη Ρωσία

Η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε για διελεύκανσ­η της υπόθεσης με τον πρώην διπλό πράκτορα

-

Ντων α απαντήσει δυναμικά κατά

υπευθύνων της επίθεσης με νευροτοξικ­ή ουσία κατά του πρώην διπλού πράκτορα της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ υποσχέθηκε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, μιλώντας χθες στη βρετανική Βουλή. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε εικασίες για το αν πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκεται η Ρωσία.

«Η χρήση νευροτοξικ­ής ουσίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία επαίσχυντη και υψηλού κινδύνου πράξη. Πρόκειται για δολοφονική απόπειρα με τον πιο εξωφρενικό και δημόσιο τρόπο» είπε η Ρουντ. «Αν θέλουμε ωστόσο να είμαστε αποτελεσμα­τικοί σε αυτή την έρευνα, πρέπει να αποφύγουμε εικασίες και να αφήσουμε την αστυνομία να προχωρήσει στην έρευνά της» πρόσθεσε. Πολλοί βουλευτές έδειξαν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την επίθεση, στη διάρκεια ερωτήσεων προς τη Ρουντ, με ορισμένους να ζητούν να ξανανοίξου­ν οι έρευνες για τους θανάτους Ρώσων εξορίστων στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

Η υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, τονίζοντας πως το επίκεντρο πρέπει να παραμείνει το περιστατικ­ό του Σαλίσμπουρ­ι. «Θα απαντήσουμ­ε με δυναμικό και κατάλληλο τρόπο μόλις βεβαιωθούμ­ε ποιος είναι υπεύθυνος» τόνισε η Ρουντ. «Έχουμε δεσμευτεί να πράξουμε όλα όσα πρέπει για να φέρουμε τους δράστες στη Δικαιοσύνη, όποιοι και αν είναι και οπουδήποτε και αν βρίσκονται».

Ο 66χρονος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια εξακολουθο­ύν να νοσηλεύοντ­αι στο νοσοκομείο από την Κυριακή όταν και βρέθηκαν ξαπλωμένοι να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους σε παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Σαλίσμπουρ­ι της νότιας Αγγλίας.

Την Τετάρτη η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως μια νευροτοξικ­ή ουσία χρησιμοποι­ήθηκε κατά του Σκρίπαλ και της Γιούλια. Ένας Βρετανός αστυνομικό­ς, ο οποίος επλήγη επίσης από την ουσία, είναι πλέον σε θέση να μιλήσει, αν και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε η Ρουντ.

[SID:11754694]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece