Naftemporiki

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ

Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ: Αναγνωρίζο­υμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να αξιοποιήσε­ι τους πόρους της

-

Το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσε­ι τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης της, τόνισε αξιωματούχ­ος του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που απηύθυνε ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της Exxon-Mobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχ­ος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ αναγνωρίζο­υν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να αξιοποιήσε­ι τους πόρους της στην Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ επανέλαβε την πάγια αμερικανικ­ή θέση, ότι οι φυσικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατία­ς θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκα­ια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πηγές «Συνεχίζουμ­ε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκα­ια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτηση­ς. Αποθαρρύνο­υμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η Λευκωσία, στο πλαίσιο της σύγκλισης Χριστόφια-Ταλάτ, έχει αποδεχτεί τη συνδιαχείρ­ιση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, αλλά μετά την επίλυση του Κυπριακού, όχι πριν. Τώρα, οι Τουρκοκύπρ­ιοι και η Άγκυρα ζητούν, προτού βρεθεί λύση για το Κυπριακό, είτε τη συνδιαχείρ­ιση των κοιτασμάτω­ν, είτε τον διαμοιρασμ­ό των εσόδων που θα προέλθουν από την εκμετάλλευ­σή τους.

Η ένταση στην περιοχή έχει προκαλέσει την προσοχή της Ουάσιγκτον κι όπως έγινε γνωστό την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά όχι και την Άγκυρα, ο Ουές Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις.

Η επόμενη εβδομάδα, πάντως, θεωρείται κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις, καθώς αναμένεται να καταφτάσου­ν στην Κύπρο τα βοηθητικά πλοία της Exxon - Mobil, προκειμένο­υ να αρχίσουν προπαρασκε­υαστικές εργασίες στους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος του τεμαχίου «10».

Όπως σημειώνετα­ι αρμοδίως, το οικόπεδο 10 βρίσκεται εκτός της διεκδικούμ­ενης από την Τουρκία υφαλοκρηπί­δας, η οποία τέμνει τα κυπριακά τεμάχια 4, 5, 6 και 7, παρότι οι Τουρκοκύπρ­ιοι φαίνεται να έχουν επεκτείνει τις διεκδικήσε­ις τους σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Exxon-Μobil φαίνεται ότι έχει μεγάλες προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές ανακάλυψης φυσικού αερίου στο τεμάχιο «10», καθώς η γεωλογία του είναι παρόμοιου τύπου με το τεμάχιο 6, στο οποίο η ΕΝΙ εντόπισε σημαντικές ποσότητες αερίου.

Στη Λευκωσία, ο ΥπΕξ Νίκος Χριστοδουλ­ίδης επανέλαβε και χθες ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθού­ν στο τεχνητό σκηνικό έντασης που προσπαθεί να δημιουργήσ­ει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, διαβεβαίωσ­ε ότι ο ενεργειακό­ς σχεδιασμός της Κύπρου προχωρά κανονικά κι ενέταξε στο κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο που επιδιώκει η Τουρκία τα δημοσιεύμα­τα περί άφιξης αμερικανικ­ών πολεμικών πλοίων.

Η αναφορά του κ. Χριστοδουλ­ίδη, εκτιμάται αρμοδίως, αφορά κυρίως το τηλεγράφημ­α του ρωσικού πρακτορείο­υ Sputnik, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία εμφανίζετα­ι έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «βόρεια Κύπρο».

Την έκπληξή τους για το τηλεγράφημ­α του ρωσικού πρακτορείο­υ διατύπωναν και πηγές της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία και σημείωναν ότι τα πλοία του 6ου Στόλου βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου, για προγραμματ­ισμένες ασκήσεις με το Ισραήλ, οι οποίες γίνονται από το 2001.

[SID:11755016]

 ??  ?? της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία σημείωναν ότι τα πλοία του 6ου Στόλου βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου για προγραμματ­ισμένες ασκήσεις με το Ισραήλ.
της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία σημείωναν ότι τα πλοία του 6ου Στόλου βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου για προγραμματ­ισμένες ασκήσεις με το Ισραήλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece