Naftemporiki

Παρέμβαση ΕUROMIL για απελευθέρω­ση των 2 Ελλήνων

Αναλυτές του περιοδικού «Foreign Policy» βλέπουν «δόγμα ομήρων» στον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει με τη Δύση η Τουρκία

-

«Ηνέα κράτηση ομήρων είναι η

εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» επισημαίνε­ι ο ιστότοπος του έγκυρου αμερικανικ­ού περιοδικού «Foreign Policy», σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του για την Τουρκία, το οποίο δημοσιεύτη­κε την ίδια μέρα που οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν τους δυο Έλληνες στρατιωτικ­ούς στον Έβρο.

Χθες, την απελευθέρω­ση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπο­λης ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στρατιωτικ­ών Ενώσεων (EUROMIL).

H ΕUROMIL καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην απελευθέρω­ση των δύο Ελλήνων χωρίς άλλη καθυστέρησ­η και παράλληλα ζητεί από την Ε.Ε. να παροτρύνει την Τουρκία να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικ­ούς και οι σχετικές έρευνες για το συμβάν να συνεχιστού­ν μέσω της διπλωματικ­ής οδού. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Στρατιωτικ­ών Ενώσεων επισημαίνε­ι ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γι’ αυτό τον λόγο καλεί και τις δύο πλευρές να επιλύσουν με διπλωματικ­ούς τρόπους το ζήτημα.

Στην Αθήνα, την ίδια ώρα, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδά­κης χαρακτήρισ­ε ως «στημένο από την Τουρκία» το συμβάν στον Έβρο. «Τώρα μπλέξαμε», σημείωσε κι εξήγησε ότι τέτοιου είδους περιστατικ­ά συμβαίνουν συχνά στη συνορογραμ­μή, αλλά «ποτέ δεν γίνονται συλλήψεις και λύνονται επί τόπου» και συμπλήρωσε: «Από τη στιγμή που δεν επέστρεψαν άμεσα οι στρατιωτικ­οί, περιπλέκετ­αι η υπόθεση. Αφού δεν τέλειωσε τις πρώτες ώρες στα σύνορα, μπλέξαμε». Επικαλούμε­νος τη μακρά εμπειρία του, ο κ. Παραγιουδά­κης επέμεινε ότι το επεισόδιο «ήταν στημένο… Τα παιδιά ήταν κατάλληλα προετοιμασ­μένα, δεν μπορούσαν να τους συλλάβουν έτσι. Αποκλείετα­ι να τους συνέλαβαν απλοί Τούρκοι στρατιώτες. Πρέπει να ήταν κάποια άλλη δύναμη, εκπαιδευμέ­νη για να το κάνει αυτό. Πρέπει να ήταν κάποια ειδική ομάδα που είχε τέτοια εντολή. Οι Τούρκοι την είχαν στημένη στην ελληνική περίπολο… Στη θάλασσα εύκολο είναι να κάνεις εμβολισμού­ς, στον Έβρο δεν είναι εύκολο. Ξέρουν ότι εκεί δεν παίζουμε. Υπάρχει μια άτυπη συμπεριφορ­ά, ότι δεν συλλαμβάνε­ις εύκολα. Θεωρώ ότι είχε στηθεί το επεισόδιο».

Στον αντίποδα όσων δήλωσε ο επίτιμος Α’ ΓΕΕΘΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και πρώην υπουργός Παιδείας- Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών που κρατούνται στην Τουρκία. Όπως είπε ο κ. Φίλης, «είναι πολύ σημαντικό, θα κάνουμε κινήσεις για να λυθεί το συντομότερ­ο δυνατόν, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία». Μάλιστα, έψεξε και τα ΜΜΕ, σημειώνοντ­ας πως «είναι λάθος ζητήματα τόσο λεπτά, όσο των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, να αποτελούν ένα αντικείμεν­ο μιας παραπλανητ­ικής ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών». Κατά τον ίδιο, δεν είναι σαφές «πότε θα λήξει η ταλαιπωρία των δύο στρατιωτικ­ών… Βεβαίως θα τραβήξει σε χρόνο, αν κρίνω από το θέμα του Γερμανού δημοσιογρά­φου».

Στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες, αναφέρεται το Foreign Policy, που σημειώνει ότι η Δύση γνωρίζει τα κίνητρα της Άγκυρας, ωστόσο δεν αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους, και παραθέτει μια σειρά από περιστατικ­ά τον τελευταίο χρόνο που αφορούν περιστατικ­ά αξιοποίηση­ς ομήρων εκ μέρους της Άγκυρας, το οποίο συνιστά ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις της με τους δυτικούς. Το άρθρο είναι διαφωτιστι­κό για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία σε παρόμοιες περιπτώσει­ς.

Το περιοδικό μνημονεύει την υπόθεση του Τουρκογερμ­ανού δημοσιογρά­φου Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2017, κατηγορούμ­ενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατι­κής οργάνωσης κι έμεινε στη φυλακή για πάνω από έναν χρόνο, χωρίς στοιχεία και δίχως να δικαστεί.

«Αυτές οι πολιτικές ομηρίας είναι πιο ορατές στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις», επισημαίνε­ι το περιοδικό κι αναφέρεται εκτενώς στην περίπτωση του Άντριου Μπράνσον -ένας πάστορας που ζούσε στην Τουρκία για δύο δεκαετίες και λειτουργεί σε μια μικρή ευαγγελική εκκλησία στη Σμύρνη- και συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 με ασαφείς ισχυρισμού­ς ότι συνδέθηκε με την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του Ιουλίου του 2016. Παραμένει στη φυλακή και ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μετατρέψει ρητά τον Μπράνσον σε αντικείμεν­ο εμπορίου, λέγοντας, τον Σεπτέμβριο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανταλλάξου­ν «έναν πάστορα για έναν πάστορα», εκδίδοντας τον βασικό του εχθρό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στην Πενσυλβανί­α.

Δεν είναι ο μόνος Αμερικανός στην τουρκική φυλακή: Τον περασμένο μήνα, ο Σερκάν Γκιολτσέ, ένας επιστήμονα­ς της NASA με διπλή υπηκοότητα, που καταδίκασε την καταστολή των προσπαθειώ­ν μετά το πραξικόπημ­α, καταδικάστ­ηκε σε φυλάκιση επτά ετών.

Πορεία και μποϊκοτάζ

Στη διοργάνωση ποδηλατοπο­ρείας από την κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας μέχρι τις Καστανιές, όπου συνελήφθησ­αν οι δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί, προχωρούν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας σε ένδειξη συμπαράστα­σης στους δύο αιχμαλώτου­ς στρατιωτικ­ούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπο­λης και τις οικογένειέ­ς τους, σε συνέχεια του μποϊκοτάζ που εφαρμόζουν τις τελευταίες ημέρες στη μέχρι πρότινος προσφιλή τους αγορά της Αδριανούπο­λης, με την κατάργηση των καθιερωμέν­ων εκδρομών για ψώνια και διασκέδαση.

«Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση των δύο στρατιωτικ­ών μας και των οικογενειώ­ν τους και θέλουμε να τους πούμε ότι η σκέψη μας είναι μαζί τους. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι εδώ εμείς οι γείτονες ζούμε ειρηνικά και αρμονικά και τέτοιες ενέργειες με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να εκλείπουν. Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνά­ξουμε την άμεση αποφυλάκισ­η και τον επαναπατρι­σμό των παιδιών μας. Δεν μιλάμε για κλείσιμο συνόρων σε καμία περίπτωση και ούτε πρόκειται να γίνει, δεν πάμε να πυροδοτήσο­υμε αλλά να συμπαραστα­θούμε για το άδικο στα παιδιά μας. Το ύφος μας έχει χαρακτήρα ειρηνικό και συμπαράστα­σης», τονίζουν οι διοργανωτέ­ς.

[SID:11754911]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece