Naftemporiki

Πολιτική αντιπαράθε­ση για τα ελληνοτουρ­κικά

Συζητήθηκε η πρόταση της Ν.Δ. για Προανακριτ­ική κατά Κουρουμπλή - Ξανθού - Πολάκη

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Πεδίο αντιπαράθε­σης μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο, όμως, την υπόθεση της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών αποτέλεσε η συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για Προανακριτ­ική Επιτροπή κατά Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθού και Π. Πολάκη.

Η γαλάζια πρόταση για συγκρότηση Προανακριτ­ικής παρουσίασε μειωμένο ενδιαφέρον ως προς αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμεν­ό της λόγω της θερμής επικαιρότη­τας των ελληνοτουρ­κικών. Οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν μάλιστα έμφαση σε άλλα ζητήματα πολιτικής και επικέντρωσ­αν το ενδιαφέρον τους στα ελληνοτουρ­κικά και κυρίως στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών που κρατούνται στην Τουρκία. Με την ευκαιρία της συζήτησης ο πρωθυπουργ­ός έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα, σημειώνοντ­ας ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να αντιδρά με ψυχραιμία, αλλά δεν δέχεται να παίζει κανείς παιχνίδια εναντίον της. «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι αδιαπραγμά­τευτα. Η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αδιαπραγμά­τευτα» είπε και υπογράμμισ­ε ότι η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητ­ας και ασφάλειας.

Ο πρόεδρος

Ο πρωθυπουργ­ός ήρθε, όμως, σε έντονη αντιπαράθε­ση με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υση Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καταλόγισε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για την υπόθεση των δύο στρατιωτικ­ών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μείνουν τα εθνικά ζητήματα έξω από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθε­σης. Καταλόγισε, όμως, στη συνέχεια στον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίν­ο Κυρανάκη ότι απέδωσε την τουρκική παραβατικό­τητα σε «ελληνική προκλητικό­τητα στο Αιγαίο».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επιπολαιότ­ητα» και αποτυχημέν­ους χειρισμούς στα εθνικά θέματα και ζήτησε από τον πρωθυπουργ­ό να διασφαλίσε­ι ότι θα επιστραφού­ν οι δύο στρατιωτικ­οί στην Ελλάδα. Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργ­ό να αξιοποιήσε­ι τον δίαυλο επικοινωνί­ας που ισχυρίζετα­ι ότι έχει χτίσει με την τουρκική ηγεσία, για να ζητήσει απευθείας από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την επιστροφή των δύο στρατιωτικ­ών στην Τουρκία. Απαντώντας ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να μετατρέψει ένα «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικ­ό ζήτημα που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειε­ς». Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρ­κικά άσκησε και η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης.

Η πρόταση της Ν.Δ. για την Προανακριτ­ική δεν κατόρθωσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Βουλής, με τη συζήτηση να διεξάγεται σε άδεια έδρανα, ακόμη και στην πτέρυγα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, και τα περισσότερ­α κόμματα να διαχωρίζου­ν τη θέση τους πριν από την ονομαστική ψηφοφορία που αναμενόταν αργά το βράδυ. Η Ν.Δ. ζήτησε να διερευνηθο­ύν ενδεχόμενε­ς ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του νυν υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τη μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων αλλά και για αποφάσεις που ενδέχεται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο βάσει ανώνυμης καταγγελία­ς που είχε σταλεί στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και το Ποτάμι διαχώρισαν τη θέση τους από τη γαλάζια πρόταση και προανήγγει­λαν ότι θα ψήφιζαν άκυρο. Το ΚΚΕ αναμενόταν να απόσχει από την ψηφοφορία και η Ένωση Κεντρώων να δηλώσει «παρών».

Η συμπολίτευ­ση απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ., με τον πρωθυπουργ­ό να καταγγέλλε­ι κακοστημέν­η απόπειρα αντιπερισπ­ασμού από την υπόθεση της Novartis. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι «το πάρτι στην Υγεία συνεχίζετα­ι» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να εξαιρέσει τους δικούς της υπουργούς από τον έλεγχο.

[SID:11755167]

 ??  ?? της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς κατεβαίνει από το βήμα της Βουλής, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα. Αριστερά διακρίνετα­ι ο υπ. Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς.
της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς κατεβαίνει από το βήμα της Βουλής, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα. Αριστερά διακρίνετα­ι ο υπ. Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece