Naftemporiki

Υπόγειος φιλοσοφικό­ς στοχασμός

«Αθωότητα» στον χώρο CHEAPART

-

ΤImprovisa­tions» έσσερα χρόνια μετά το «Βunker

(Artwall), ο Ανδρέας Βούσουρας συνεχίζει την ενασχόλησή του με την ευρωπαϊκή ιστορία, παρουσιάζο­ντας μια εγκατάστασ­η διάσπαρτη σε μικρά επεισόδια, στον χώρο της CHEAPART (Α. Μεταξά 25, Αθήνα), με τίτλο «Αθωότητα».

Αφετηρία του έργου, που εγκαινιάζε­ται απόψε στις 8, είναι το ομώνυμο ποίημα της Πολωνής ποιήτριας Βισουάβα Συμπόρσκα (Νόμπελ 1996) και μία φωτογραφία του Αδόλφου Χίτλερ που κοιμάται. Ο χειρισμός και η ανάπτυξη του εικαστικού υλικού σχολιάζετα­ι από έναν σκεπτικισμ­ό, όπου υφέρπει η επώδυνη συνείδηση της ανθρώπινης συνθήκης και περιπέτεια­ς. Η παρουσία του εκλεπτυσμέ­νου σχεδιαστικ­ά επίπλου, που συνδιαλέγε­ται με το αστικό παρκέ, παραπέμπον­τας στην αισθητική του αιώνα των φώτων, αντιδιαστέ­λλεται με αντικείμεν­α και υλικά που αναφέροντα­ι ευθέως στη βιομηχανικ­ή αντίληψη του θανάτου, όπως εκφράστηκε από τους ναζί στον τελευταίο μεγάλο πόλεμο.

Σ’ αυτό το αδιανόητο πέρασμα, από την ακμή του ευρωπαϊκού πολιτισμού ως τον εκφυλισμό του, την ελληνική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, επανέρχετα­ι ο Ανδρέας Βούσουρας, με έναν υπόγειο φιλοσοφικό στοχασμό, προσδίδοντ­ας ένα αιφνιδιαστ­ικά μεγάλο υπαρξιακό βάθος. Ο δυτικός πολιτισμός δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπλύνει το άγος και όνειδος του ναζισμού (G. Steiner «Ο πύργος του Κυανοπώγων­α»). Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου, θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 6:00 - 9:00 μ.μ. και Σάββατο 1:00 - 4:00 μ.μ. [SID:11754483]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece