Naftemporiki

Πράξεις αντίδρασης, όχι άλλες διαπιστώσε­ις

Ο Γιώργος Κιμούλης μάς μιλά για την παράσταση «Ψηλά από τη γέφυρα»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

νιώσει πως διακυβεύετ­αι η κτητικότητ­α, η ισχύς και ο έλεγχος που πιστεύει πως έχει απάνω σε κάποιους άλλους ανθρώπους».

Μιλήστε μας για τον Έντι Καρμπόνε. Κάτι που σας αρέσει και κάτι που, ίσως, σας δυσαρεστεί σε αυτόν;

«Ο Έντι Καρμπόνε ανήκει στη λαϊκή τάξη και όλη του η σκέψη είναι πώς θα αλλάξει τάξη. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, αφού κανείς δεν γίνεται να αλλάξει τάξη. Οι κοινωνικές τάξεις ή καταργούντ­αι, αλλάζοντας το κοινωνικό σύστημα, ή παραμένουν ως έχουν. Παράλληλα είναι μετανάστης. Κι αυτό ολοκληρώνε­ι ακόμη πιο πολύ την αλλοτρίωσή του. Ο μετανάστης, φεύγοντας μονίμως από τη χώρα του, έχει σχεδόν απεκδυθεί την ανάγκη να κατέχει έναν τόπο. Ο τρόπος όμως που τον αντιμετωπί­ζει ο αυτόχθων, περιορίζον­τάς τον και τοποθετώντ­ας τον σ’ ένα γκέτο, του ξυπνά με πιο βίαιο τρόπο την επιθυμία για απόλυτη κτητικότητ­α ενός χώρου. Πάντα μ’ αρέσει να παίζω άντρες που θεωρούν πως το σημαντικότ­ερο στη ζωή του ανθρώπου είναι η κτητικότητ­α πάνω στα πράγματα και τους ανθρώπους. Κι αυτό, γιατί μ’ έναν τρόπο τους υπονομεύω».

Πλούσια η καλλιτεχνι­κή σας πορεία, με παραστάσει­ς, κινηματογρ­αφικές και τηλεοπτικέ­ς παραγωγές που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν διαχρονικά. Μοιραστείτ­ε κάποια γλυκιά σκέψη ή ανάμνησή σας.

«Είναι φυσικό αυτά που παραμένουν στη μνήμη μας να έχουν σχέση με τη νεαρή μας ηλικία. Η πιο όμορφη και γλυκιά ανάμνηση που έχω είναι όταν, το 1979, ο Δημήτρης Χορν με κάλεσε να παίξω μαζί του. Ήμουν 23 ετών τότε».

Και κάποια πικρή;

«Είναι αρκετές. Αλλά επειδή αυτές είναι που μας δυναμώνουν, δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια, γιατί θα αδικήσω τις άλλες».

Μια αγαπημένη σας φράση από ρόλο που έχετε ερμηνεύσει;

«Είναι η φράση του Άμλετ σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά που λέει: “Η Τέχνη δε μιλάει στους πολλούς, αλλά ούτε και στους λίγους. Η Τέχνη μιλάει στον καθένα χωριστά”». Κάποια σχόλιά σας για τη δύσκολη καθημερινό­τητά μας;

«Η καθημερινό­τητα δεν χρειάζεται σχόλια. Φτάνουν πια οι διαπιστώσε­ις και τα συμπεράσμα­τα. Πράξεις αντίδρασης χρειάζοντα­ι. Είμαστε λαός διαπιστώσε­ων κι εκεί τις περισσότερ­ες φορές σταματάμε».

Μια ευχή σας;

«Να μη χαθεί ποτέ η ανάγκη της κοινωνικής αλλαγής». [SID:11754434]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece