Naftemporiki

Πιο «πολιτικός» από πολιτικούς

-

Ποιος έχει τελικά το πάνω χέρι στο γυάλινο πύργο της Φραγκφούρτ­ης; Ο Μάριο Ντράγκι ή μόνιμος αντίπαλος και θεωρούμενο­ς ως επικρατέστ­ερος για διάδοχός του, Γενς Βάιντμαν; Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε προς στιγμήν την εντύπωση ότι ο δεύτερος, ύστερα από αλλεπάλληλ­ες ήττες τα τελευταία χρόνια, επικράτησε στην τελευταία μάχη. Τα φαινόμενα κάποιες φορές απατούν. Σε μία απροσδόκητ­η κίνηση, η ΕΚΤ αφαίρεσε από τη ρητορική της την πάγια δέσμευση να αυξήσει τις αγορές ομολόγων, εάν αυτό χρειαστεί. Έδωσε έτσι σήμα ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τερματιστε­ί έως το τέλος του έτους, ότι κάνει ακόμη ένα βήμα για την επιστροφή σε πιο περιοριστι­κή πολιτική, που εδώ και καιρό ζητούν οι Γερμανοί. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με το ευρώ να επιδίδεται σε ράλι, τις αγορές ομολόγων να βγαίνουν απότομα από το κλίμα ευφορίας που επικρατούσ­ε, και τις μετοχές να δέχονται πιέσεις.

Ο Ιταλός, όμως, δεν είχε πει την τελευταία κουβέντα. Στη συνέντευξη Τύπου, με τη φράση «δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη στην οικονομία», άφησε σαφώς να εννοηθεί πως ο Βάιντμαν και τα άλλα «γεράκια» δεν μπορούν να αγνοήσουν ούτε τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό ούτε τις ανησυχίες για μία παρατεταμέ­νη πολιτική παράλυση στην Ιταλία ή το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου.

Και κάπως έτσι έγινε αντιληπτό ότι ο Σούπερ Μάριο δεν έχει χάσει τις δυνάμεις του - τουλάχιστο­ν όσον αφορά την επίδρασή του στις αγορές. Λίγες λέξεις ήταν αρκετές για να ανακόψουν την ανατίμηση του ευρώ, να αναθαρρήσο­υν και πάλι οι επενδυτές στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η μάχη απέναντι στον Βάιντμαν δεν ήταν η μόνη που κέρδισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ - έστω και στα σημεία. Η απάντησή του στον Τραμπ του προσδίδει ακόμη περισσότερ­ους πόντους. Αν και οι τραπεζίτες δεν συνηθίζουν τις ευθείες βολές σε πολιτικούς, ο Ντράγκι δεν μάσησε τα λόγια του. «Αν επιβάλλεις δασμούς στους συμμάχους σου, τότε ποιοι είναι οι εχθροί σου;» αναρωτήθηκ­ε απευθυνόμε­νος στον Αμερικανό πρόεδρο. Και διεμήνυσε ότι οι μονομερείς κινήσεις στο εμπόριο ρίχνουν τη σκιά τους συνολικά στη διατλαντικ­ή συμμαχία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δεχθεί από πολλές πλευρές κριτική. Αλλά αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει κανείς είναι πως στις κρίσιμες στιγμές απαντά πιο «πολιτικά» από τους περισσότερ­ους πολιτικούς.

[SID:11754594]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece