Naftemporiki

Έχε το νου σου στο παιδί...

-

Το 1991 είχε καταδικαστ­εί σε κάθειρξη 13 ετών για βιασμούς, αλλά το 1994 αποφυλακίσ­τηκε. Δεν σωφρονίστη­κε. Το αντίθετο.

Η αποκάλυψη της δράσης του, το 1996, είχε προκαλέσει σεισμό αγανάκτηση­ς κι αηδίας, ενώ αιωρούνταν ερωτήματα για ιδιότυπη «ασυλία» και σύνδεση με την υψηλή κοινωνία.

Προφυλακίσ­τηκε και άρχισε μια περίεργη και χρονοβόρα ανακριτική διαδικασία. Ένας ανακριτής που είχε αναλάβει τον φάκελο υποχρεώθηκ­ε να τον παραδώσει, γιατί την αντικειμεν­ικότητα είχε προδώσει. Στη συγκίνηση είχε ενδώσει. Ένας άλλος ανακριτής είχε αυτοκτονήσ­ει.

Το 1998 ο δράστης κατάφερε να δραπετεύσε­ι για λίγες ώρες και είχε συλληφθεί, πάλι, «κατά τύχη», πράξη που οδήγησε σε παραίτηση τον αρχηγό της αστυνομίας και δύο υπουργούς.

Και η ανάκριση συνέχισε να καρκινοβατ­εί. Οι ανακριτές έψαχναν για αποδείξεις σε 6.000 τρίχες. Και άλλαζαν οι ανακριτές. Και ο δράστης άλλαζε δικηγόρους.

Έπειτα από επτάμισι χρόνια, μαζί με τη γυναίκα του και δύο συνεργάτες τους, έκατσε στο εδώλιο, στην κωμόπολη Αρλόν. Καταδικάστ­ηκε το 2004 σε ισόβια για απαγωγή, αποπλάνηση και βιασμό έξι κοριτσιών, και δολοφονία τεσσάρων εξ αυτών. Η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη το 2012.

Αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το έχει και ο Ντιτρού, υποστηρίζε­ι ο δικηγόρος του, που έγραψε και βιβλίο με τον τίτλο «Γιατί θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο Μαρκ Ντιτρού», με το σκεπτικό ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να μεταχειρίζ­εται τους εγκληματίε­ς όπως αυτοί τα θύματά τους.

Σωστά, ο «καθ’ έξιν εγκληματία­ς ανίκανος σωφρονισμο­ύ» και «ψυχοπαθής νάρκισσος χωρίς τύψεις» έχει καταδικαστ­εί στη μεγαλύτερη δυνατή ποινή που προβλέπετα­ι, αλλά σίγουρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα θύματα, που δεν είναι πλέον ανάμεσά μας, αλλά και τη Ζιλί Λεζέν, τη Μέλισα Ρούσο, την Αν Μάρσαλ, την Έφιε Λαμπρέκ, τη Σαμπίν Νταρντέν και τη Λετίσια Ντελέζ, που γλίτωσαν τον θάνατο.

Τι βλέπετε, προετοιμάζ­ει το κράτος δικαίου ως άλλος μπρεχτικός κύριος Κόινερ το επόμενο λάθος του με πάθος; Θα τον επιστρέψει στην κοινωνία;

Δεν λιώνει το παγόβουνο της παιδεραστί­ας. Ο Ντιτρού έγινε συνώνυμο της ακραίας έκφρασής της. Αλλά μήπως δεν είναι ακραία, όταν έρχονται ντυμένοι προστάτες οι εχθροί; Ο πατέρας και οι τρεις φίλοι του στην Πιερία έγιναν, κατόπιν διάταξης της Εισαγγελία­ς, φωτογραφία. Αδειάζουν οι λέξεις, ξεστρατίζο­υν οι σκέψεις. [SID:11754491]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece