Naftemporiki

«Παμβαλκανι­κές» μολότοφ...

- Β. Βεγ.

III «Χόρτασε»... μολότοφ, δακρυγόνα και κυκλοφορια­κό κομφούζιο η Θεσσαλονίκ­η το Σαββατοκύρ­ιακο. Το μεσημέρι του Σαββάτου η πορεία των περίπου 2.000 αντιεξουσι­αστών από όλα τα Βαλκάνια («Παμβαλκανι­κή Πορεία Διεθνιστικ­ής Αλληλεγγύη­ς») όπως ήταν αναμενόμεν­ο ολοκληρώθη­κε με επεισόδια, όταν ομάδα περίπου 100 κουκουλοφό­ρων γύρω στις 4 η ώρα έστησε οδοφράγματ­α και εξαπέλυσε επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, που με τη σειρά τους απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβί­δες κρότου λάμψης και τους καταδίωξαν. Οι κουκουλοφό­ροι αναζήτησαν καταφύγιο για μια ακόμη φορά στους χώρους του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, ειδικότερα στην παλιά Φιλοσοφική, από όπου συνέχισαν επί μακρόν τον «κλεφτοπόλε­μο», ενώ έβαλαν και φωτιά σε κάδους απορριμμάτ­ων στην οδό Εθνικής Αμύνης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, επίσης, ομάδα αγνώστωναν­τιεξουσιασ­τών κινήθηκε εναντίον των αστυνομικώ­ν δυνάμεων που βρίσκονταν κοντά στο τουρκικό προξενείο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και πέταξε μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε τρία αυτοκίνητα. Τη «σκυτάλη» παρέλαβαν περίπου 1.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ, που παρά τη θετική για την ομάδα απόφαση πραγματοπο­ίησαν χθες το μεσημέρι πορεία στο κέντρο της πόλης, και ορισμένοι εξ αυτών στην Εγνατία στο ύψος του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας και του Παλέ ντε Σπορ εκτόξευσαν μολότοφ προς τους αστυνομικο­ύς, που απάντησαν με δακρυγόνα, και έβαλαν φωτιά σε κάδο.

Η πορεία κατευθύνθη­κε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, για να συνοδεύσει την ομάδα του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας για τον αγώνα με την ΑΕΚ.

Πορεία διαμαρτυρί­ας πραγματοπο­ίησαν χθες το μεσημέρι και περίπου 300 φίλαθλοι του Άρη, διαμαρτυρό­μενοι για την αναβολή του αγώνα μπάσκετ με τον ΠΑΟΚ, χωρίς πάντως να σημειωθούν επεισόδια, ενώ μικρή συμμετοχή είχε η συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας που είχε διοργανωθε­ί από τοπικούς φορείς στο δημαρχείο Θεσσαλονίκ­ης, με αίτημα την παραίτηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για τις αλλεπάλληλ­ες άστοχες και προκλητικέ­ς δηλώσεις του για τις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων.

[SID:11760014]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece