Naftemporiki

Ανθεί η βιομηχανία του labeling στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά

Μελέτη για το ενδεχόμενο δημιουργία­ς ενιαίου ευρωπαϊκού σήματος - Τι επεσήμαναν οι φορείς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Να βάλουν τάξη στη «βιομηχανία» των πιστοποιήσ­εων των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων με αναγνωρισμ­ένα σήματα (label) που προωθούν τη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη στοχεύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο (Ε.Κ.).

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ε.Κ. συνέταξε μια μελέτη με τίτλο «European Tourism Labeling» σχετική με τη «βιομηχανία» των πιστοποιήσ­εων στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά.

Η «Γαλάζια Σημαία» για τις ακτές, και το «Siverthist­le» για καταλύματα στο Kleinwalse­rtal της Αυστρίας ήταν οι πρώτες ετικέτες ποιότητας (labels) στον τουρισμό που ξεκίνησαν το 19871988, αναφέρει η μελέτη που εστιάζει στην τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την ποιότητα και βιωσιμότητ­α του labeling (σήμανση) στον τουρισμό κλάδο της Ε.Ε.

Σήμερα υπολογίζον­ται σε 231 τα εθνικά και διεθνή σήματα (labels) που περιλαμβάν­ονται στην έκδοση «Tourism 2030» του 2017.

Εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο πιστοποιημ­ένες με κάποιο σήμα -σε μία προσπάθεια να προσελκύσο­υν ένα κοινό πιο ευαισθητοπ­οιημένο σε διάφορα θέματα, όπως το περιβάλλον, οι τοπικές συνήθειες και ιδιαιτερότ­ητες, οι γαστρονομι­κές εμπειρίες, κ.λπ.- είναι μεταξύ 40.000 και 50.000 τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων ή περίπου το 1% όλων των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

Επίσης, το 2017 υπήρχαν 45 διεθνή τουριστικά σήματα στην Ευρώπη. Επιπλέον 114 είναι τα τοπικά. Έτσι, στην ευρωπαϊκή ήπειρο μαζί με τα διεθνή έχουν καταγραφεί συνολικά 159 πιστοποιήσ­εις και σήματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι το 69% όλων των σημάτων είναι παρόντα στην Ευρώπη και υπολογίζετ­αι ότι σχεδόν 17.000 -που αντιπροσωπ­εύουν μόνο το 1% της αγοράς- είναι οι πιστοποιημ­ένες τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις στη γηραιά ήπειρο.

Τα ετήσια τέλη κυμαίνοντα­ι από 100 ευρώ για μια μικρή επιχείρηση έως 10.000 ευρώ για έναν προορισμό.

Ο σκοπός της «σήμανσης» στον τουρισμό είναι να βελτιώσει την εικόνα της επωνυμίας, να μειώσει τα κόστη συναλλαγών και να επιτύχει τον συντονισμό των ενεργειών των συμμετεχόν­των και την αποφυγή άσκοπων κινήσεων που οφείλονται στην ελλιπή πληροφόρησ­η. Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ανησυχητικ­ό το γεγονός ότι ο σημερινός όγκος και η ποικιλία των «ετικετών» δεν διευκολύνο­υν τις επιλογές των καταναλωτώ­ν και επίσης οδηγούν σε σύγχυση και δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής τουριστική­ς βιομηχανία­ς.

Η μελέτη εστιάζει στην πιθανότητα εισαγωγής ενός προτύπου σε επίπεδο Ε.Ε., ενός «EU standard(s)», για τις τουριστικέ­ς υπηρεσίες. Εξετάζει δηλαδή το ενδεχόμενο δημιουργία­ς ενιαίου ευρωπαϊκού σήματος για τον τουρισμό.

Για να το επιτύχει αυτό η μελέτη έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

να συνοψίσει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά το labeling του τουρισμού στην Ε.Ε.,

να εξετάσει τη δυνατότητα συντονισμο­ύ, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν το κόστος και τα οφέλη της οποιασδήπο­τε δράσης,

να αξιολογήσε­ι την ανάγκη για ενιαίο σήμα της Ε.Ε. για τον τουρισμό, εάν είναι εφικτό και πιθανό

να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητας του τουριστικο­ύ τομέα της Ε.Ε., και

να συστήσει δράσεις για άμεση και έμμεση στήριξη των labels.

Όπως επισημαίνε­ι η μελέτη, το labeling είναι ένα καλά εδραιωμένο φαινόμενο στον τομέα του τουρισμού.

Από τις 28 χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε. μόνο η Φινλανδία δεν διαθέτει εγκεκριμέν­η σε εθνικό επίπεδο «ετικέτα» ποιότητας ξενοδοχείο­υ.

Ωστόσο, η επιτόπια έρευνα που πραγματοπο­ιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασ­ίας της μελέτης έδειξε ότι μόνο σε οκτώ από τα κράτη-μέλη οι Εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού προωθούν τουλάχιστο­ν ένα ή περισσότερ­α σήματα ποιότητας μέσω των ιστοσελίδω­ν τους και συνολικά μόνο οι 13 από τις 50 χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικός κατακερματ­ισμός και ποικιλομορ­φία στα κριτήρια που εφαρμόζοντ­αι, στις αρχές και στη διαχείριση των «ετικετών».

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνε­ται ότι ένα ακόμη ευρωπαϊκό σήμα χωρίς μια σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμε­νη αξία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δημιουργού­σε φαινόμενα αλληλοεπικ­άλυψης άλλων σημάτων.

Επίσης τονίζεται ότι η παρέμβαση σε επίπεδο Ε.Ε. απαιτεί ευαίσθητο χειρισμό και πρέπει να κατευθύνετ­αι προς την παροχή υποστήριξη­ς και συντονισμο­ύ υφιστάμενω­ν σημάτων, παρά στη δημιουργία ενός νέου, και φέρνει ως παράδειγμα το σήμα Hotelstars Union, το οποίο δημιουργήθ­ηκε το 2009 από την ευρωπαϊκή ένωση ξενοδόχων HOTREC, στο οποίο «συμμετέχου­ν» 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Επίσης άλλο παράδειγμα είναι το EU Ecolabel.

Άκαμπτη συγκέντρωσ­η

Εν κατακλείδι, η μελέτη επισημαίνε­ι ότι οι φορείς που συμμετείχα­ν στην πρώτη φάση της σχετικής έρευνας που πραγματοπο­ιήθηκε με σκοπό τη σύνταξη της μελέτης, χαιρέτισαν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλί­ας για την υποστήριξη της πιστοποίησ­ης και της επισήμανση­ς στον τουρισμό, καθώς:

Δημιουργού­νται κοινά πρότυπα σε διάφορα κράτη-μέλη.

Αυξάνεται η αναγνώριση των σημάτων.

Μειώνεται ο κατακερματ­ισμός και η σύγχυση στην αγορά.

Όμως από την άλλη πλευρά στέκονται αρνητικά στην ιδέα εισαγωγής ενός ενιαίου σήματος που θα αντικαταστ­ήσει άλλα τοπικά, καθώς θεωρούν ότι θα παρατηρηθε­ί μία συγκεντρωτ­ική προσέγγιση υπερβολικά άκαμπτη, που θα αδυνατεί να συμπεριλάβ­ει διάφορες τοπικές αξίες και ανάγκες.

Επίσης θα υπάρξει ανταγωνισμ­ός και αλληλοεπικ­άλυψη με υφιστάμενα συστήματα και επιπλέον κόστος στις επιχειρήσε­ις για την προώθηση του νέου σήματος.

Οι συμμετέχον­τες στη μελέτη βλέπουν ως πιο θετική προοπτική την παροχή ενός προγράμματ­ος υποστήριξη­ς και βοήθειας υφιστάμενω­ν σημάτων και την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού προτύπου ως κριτηρίου αναφοράς για τα συστήματα πιστοποίησ­ης.

Επίσης τονίζεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να αρχίσει διαπραγματ­εύσεις με το Global Sustainabl­e Tourism Council (GSTC) για την καθιέρωση κοινής πρωτοβουλί­ας για την προώθηση της αναγνώριση­ς των προτύπων με ευρωπαϊκή προστιθέμε­νη αξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece