Naftemporiki

Καύσιμο κύριας μηχανής το LPG σε δύο VLGC

Ποια τα πλεονεκτήμ­ατα του υγραερίου - Προσπάθεια για λύσεις περισσότερ­ο φιλικές προς το περιβάλλον

-

Σκαυσίμων τη «μάχη» των πράσινων

για τη ναυτιλία μπαίνει και το υγραέριο. Πιο συγκεκριμέ­να, το LPG πρόκειται να χρησιμοποι­ηθεί ως καύσιμο κύριας μηχανής στα δύο νεότευκτα Very Large Gas Carriers (VLGC) της εταιρείας Exmar. Τα δύο πλοία θα κατασκευασ­τούν από τα ναυπηγεία της Hanjin Heavy Industries & Constructi­on στις εγκαταστάσ­εις που διαθέτει στις Φιλιππίνες. Η παράδοσή τους είναι προγραμματ­ισμένη για το τρίτο τρίμηνο του 2020 και τα δύο πλοία έχουν ναυλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη Statoil ASA προκειμένο­υ να μεταφέρουν LPG σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό της.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης της Statoil ASA για βελτίωση της αειφόρου απόδοσης των δραστηριοτ­ήτων της, καθώς και της μακροχρόνι­ας συνεργασία­ς της Exmar με το νηογνώμονα Lloyds Register και τη MAN Diesel & Turbo προκειμένο­υ να αναπτυχθεί ένα αποδοτικό σύστημα για χρήση του LPG ως καύσιμο σε πλοία, το οποίο θα επιτρέπει μέρος του φορτίου να μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την πρόωση του πλοίου.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήμ­ατα του καυσίμου LPG είναι το γεγονός ότι δεν περιέχει θείο, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και NOx, ενώ οι εκπομπές σωματιδίων μειώνονται σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με έναν κανονικό κινητήρα πετρελαίου, σύμφωνα με την Exmar.

Σημειώνετα­ι ότι τα τελευταία χρόνια η ναυτιλιακή βιομηχανία προωθεί όλο και περισσότερ­ο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις που αφορούν την πρόωση των πλοίων. Από τις ειδικά διαμορφωμέ­νες προπέλες που επιτρέπουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, στα scrubber, που λειτουργού­ν ως πλυντηρίδε­ς και μειώνουν κατακόρυφα την εκπομπή αερίων ρύπων, τη χρήση LNG και LPG ως καύσιμα, μέχρι και τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμεν­η από ανανεώσιμε­ς πηγές.

[SID:11759962]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece