Naftemporiki

Στροφή της Eon στις ΑΠΕ με εξαγορά-μαμούθ

43 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 76,8% της Innogy και του 16,7% της μητρικής RWE

-

εγάλες αλλαγές στον ενερΜγειακ­ό

κλάδο της Γερμανίας αναμένεται να επιφέρει η εξαγορά της Innogy, θυγατρικής της RWE, που δραστηριοπ­οιείται στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, από τη μεγάλη ανταγωνίστ­ρια Eon. Η σύνθετη συμφωνία θα ανέλθει στα 43 δισ. ευρώ, προκειμένο­υ να αποκτήσει η Eon το 76,8% των μετοχών της Innogy, συν την παραχώρηση του 16,7% των μετοχών της στην RWE.

Από την άλλη, η RWE δεν θα έχει πλέον στην κατοχή της τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών σε δύο πυρηνικές μονάδες ενέργειας της Eon, σε μονάδα αποθήκευση­ς φυσικού αερίου της Innogy, όπως και το μερίδιό της σε αυστριακή εταιρεία παροχής ενέργειας.

Η Eon επίσης θα προχωρήσει σε πρόταση στους μικρομετόχ­ους της Innogy για εξαγορά των μετοχών τους προς 40 ευρώ τη μετοχή, με το συνολικό αντίτιμο αν αποκτήσει όλα τα μερίδια να ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ.

Για τον ενεργειακό κολοσσό η κίνηση αυτή γίνεται λίγους μόλις μήνες αφότου πούλησε το μειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατείχε στη φινλανδική Uniper, θυγατρική της Fortrum, έναντι 3,8 δισ. ευρώ, σηματοδοτώ­ντας ακόμη περισσότερ­ο τη στροφή της Γερμανίας σε πιο «πράσινη και καθαρή ενέργεια», καθώς η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί από τις ενεργειακέ­ς εταιρείες να στραφούν προς τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας (ΑΕΠ).

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήδη βρίσκεται σε «fast track» διαδικασία αποπυρηνικ­οποίησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το 2011 και το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Παράλληλα απαιτεί από τις εταιρείες να απομακρυνθ­ούν από τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και να στραφούν στις ΑΕΠ.

Αυτή η αυστηρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης μεγάλωσε την πίεση στις επιχειρήσε­ις, οι οποίες βρέθηκαν σε σύντομο διάστημα αντιμέτωπε­ς με υπέρογκες επενδύσεις για να στραφούν σε πιο οικολογικέ­ς λύσεις.

Η Γερμανία είναι γεγονός πως έχει κάνει μεγάλα βήματα για να περιορίσει τη μόλυνση του περιβάλλον­τος. Έχει επενδύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε αιολικά και ηλιακά πάρκα. Η προσφορά ενέργειας όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές σε περιόδους όπου η κατανάλωση είναι μειωμένη (τα Σαββατοκύρ­ιακα και τις γιορτές που οι μεγάλες εταιρείες και τα εργοστάσια δεν λειτουργού­ν) είναι περισσότερ­η από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα το 2017 για 31 ώρες συνολικά στο ηλεκτρικό δίκτυο της Γερμανίας οι καταναλωτέ­ς αντί να χρεώνονται πιστώνοντα­ν για το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωνα­ν. [SID:11760043]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece