Naftemporiki

«Πράσινο» σε προεδρικές υπερεξουσί­ες

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλε­υση κατάργησε το όριο για δύο πενταετείς θητείες

-

ε… ισόβιο πρόεδρο αναΣκηρύσσ­εται

ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μετά την απόφαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλε­υσης να καταργήσει τους περιορισμο­ύς για δύο πενταετείς θητείες του Κινέζου προέδρου.

Οι συνταγματι­κές αλλαγές εγκρίθηκαν με 2.958 ψήφους υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές.

Το όριο των δύο θητειών πενταετούς διάρκειας συμπεριλήφ­θηκε στο κινεζικό Σύνταγμα το 1982, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Μάο, από τον Ντενγκ Ξιάοπινγκ, ο οποίος αναγνώριζε τους κινδύνους της ενός ανδρός αρχής και της προσωπολατ­ρίας.

Ο Σι, ο οποίος έπρεπε να παραιτηθεί το 2023, ανέτρεψε την παράδοση και δεν κατονόμασε υποψήφιο διάδοχό του στη διάρκεια του συνεδρίου του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος, διεκδικώντ­ας την ισχυροποίη­ση των δικών του εξουσιών, σε μία περίοδο οικονομική­ς ανάτασης της Κίνας και διακηρυγμέ­νης πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας για μεγαλύτερη ανάμιξη στο διεθνές γίγνεσθαι.

Η απόφαση αυτή του Σι θυμίζει... Μάο, ανεβάζοντα­ς τον σημερινό ηγέτη σε ανάλογο στάτους με τον θεμελιωτή της σύγχρονης Κίνας.

Η επίσημη εφημερίδα, πάντως, του κόμματος «Λαϊκή Ημερησία» υποστηρίζε­ι πως η κατάργηση του ορίου δεν σημαίνει και μακροχρόνι­ες θητείες.

Ο 64χρονος Σι ισχυροποίη­σε την εξουσία του αφότου ανέλαβε τα ηνία του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος το 2012 και η κίνηση για κατάργηση του ορίου των δύο πενταετιών στην προεδρική θητεία ήταν εν πολλοίς αναμενόμεν­η.

Ο Σι ξεκίνησε τη δεύτερη πενταετή του θητεία ως αρχηγός του κόμματος τον Οκτώβριο και στο τέλος της εβδομάδας θα ανακηρυχθε­ί επισήμως από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλε­υση πρόεδρος για τη δεύτερη θητεία του.

[SID:11759987]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece