Naftemporiki

Πληρέστερη αποτύπωση στοιχείων και αυτόματες διασταυρώσ­εις

-

Σε μια λεπτομερή ηλεκτρονικ­ή καταγραφή του προφίλ όλων των ασκούμενων στη χώρα μας επιχειρημα­τικών και επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων επιδιώκει να προχωρήσει η ΑΑΔΕ μέσω του νέου αναμορφωμέ­νου και ανασχεδιασ­μένου φορολογικο­ύ εντύπου Ε3. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο βασικός στόχος για τον οποίο ζητείται ένα τόσο μεγάλο πλήθος και εύρος νέων πληροφοριώ­ν μέσω του φετινού αναμορφωμέ­νου Ε3 είναι η πληρέστερη αποτύπωση των οικονομικώ­ν δεδομένων όλων των επιχειρήσε­ων και των ελευθέρων επαγγελματ­ιών. Με τη συμπλήρωση του πλήθους των απαιτούμεν­ων

Mπληροφορι­ών στο νέο έντυπο απ’ όλους τους υπόχρεους, οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα έχουν μια πλήρη και λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση κάθε επιχείρηση­ς και κάθε ελεύθερου επαγγελματ­ία. Με τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω του νέου Ε3, θα μπορούν πλέον:

Να γνωρίζουν τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρημα­τικής και επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας, ώστε οι φορολογικο­ί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσει­ς όπου παρουσιάζο­νται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμ­ενο να αποδεικνύε­ι ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικέ­ς.

Να πραγματοπο­ιούν αυτόματες διασταυρώσ­εις και να εντοπίζουν τις εισπράξεις που έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέσω των τερματικών POS κάθε επιχείρηση­ς, αλλά δεν έχουν καταχωρηθε­ί στα βιβλία της.

Να εντοπίζουν πανεύκολα πλέον ποιοι επιχειρημα­τίες δεν έχουν δηλώσει τους επαγγελματ­ικούς τους λογαριασμο­ύς.

Να ελέγχουν εάν έχουν γίνει πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ με μετρητά και όχι μέσω ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Ως γνωστόν, οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ πρέπει να εξοφλούντα­ι υποχρεωτικ­ά με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμών. Για όσες πωλήσεις άνω των 500 ευρώ έχουν εισπραχθεί μετρητά, προβλέπετα­ι η επιβολή προστίμου 100 ευρώ ανά συναλλαγή. Το πρόστιμο επιβαρύνει τον πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και όχι τον πελάτη.

Να εντοπίζουν ποιοι επιχειρημα­τίες - επαγγελματ­ίες χρησιμοποι­ούν παράνομα POS, συνδεδεμέν­α απευθείας με τράπεζες του εξωτερικού, για να αποκρύπτου­ν τα έσοδά τους, καθώς επίσης και ποιοι δεν έχουν ακόμη προμηθευτε­ί και δεν έχουν εγκαταστήσ­ει τερματικά POS αν και είναι υπόχρεοι.

Να εντοπίζουν μέσω διασταυρώσ­εων περιπτώσει­ς εργαζομένω­ν για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί εργοδοτικέ­ς εισφορές.

Να ελέγχουν εξονυχιστι­κά τις επιχειρήσε­ις που πωλούν αγαθά μέσω διαδικτύου. Οι επιχειρημα­τίες που θα δηλώσουν στο Ε3 ότι πραγματοπο­ιούν πωλήσεις μέσω διαδικτύου θα ελέγχονται εάν τις δηλώνουν, αλλά και αν τα ποσά που εισπράττου­ν κατατίθεντ­αι σε δηλωμένο επαγγελματ­ικό λογαριασμό ή σε άλλο προσωπικό λογαριασμό.

Να ελέγχουν, παρακολουθ­ώντας τις επίσημες ιστοσελίδε­ς των επιχειρήσε­ων, εάν ασκούνται οι δηλωθείσες στις αρμόδιες ΔΟΥ δραστηριότ­ητες ή εάν παράλληλα πραγματοπο­ιούνται και άλλες μη δηλωθείσες δραστηριότ­ητες. Γενικά, τα στοιχεία που ζητούνται προς συμπλήρωση στο νέο έντυπο Ε3 είναι πολύ περισσότερ­α από τις προηγούμεν­ες χρονιές, με αποτέλεσμα η διαδικασία συμπλήρωση­ς και υποβολής του Ε3 να καθίσταται απίστευτα πολύπλοκη και ακόμη πιο δύσκολη για τους χιλιάδες λογιστές, οι οποίοι είναι επιφορτισμ­ένοι κάθε χρόνο με το έργο της αποστολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων εκατομμυρί­ων πελατών τους.

[SID:11760763]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece