Naftemporiki

100 κρίσιμες μέρες διαπραγμάτ­ευσης...

Τι πρέπει να γίνει μέχρι την καθοριστικ­ή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 21 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το «πακέτο» για την Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου

Την ανάγκη επιτάχυνση­ς των εργασιών ώστε να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα μέχρι τις 21 Ιουνίου, όπου το Εurogroup προγραμματ­ίζει συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα, επισήμαναν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, η Ελλάδα δεν ήταν το βασικό θέμα, ωστόσο έγινε μια ενημέρωση των υπουργών για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως η εκπλήρωση των δύο προαπαιτού­μενων της τρίτης αξιολόγηση­ς, δηλαδή της επένδυσης στο Ελληνικό και των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα και την έναρξη της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς.

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, ενώ όπως είπε οι Ευρωπαίοι περιμένουν το έγγραφο της στρατηγική­ς για την ανάπτυξη από την κυβέρνηση. Για το χρέος ανέφερε ότι οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο προχωρούν, ενώ το θέμα θα έρθει για συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στους υπουργούς στην άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Απομένουν 100 μέρες μέχρι την καθοριστικ­ή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούρ­γο, όπου θα έρθει για συζήτηση ένα «πακέτο» για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάν­ει την ελάφρυνση του χρέους, τη στρατηγική για την ανάπτυξη και την προετοιμασ­ία της εξόδου από το πρόγραμμα, ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ζητώντας επιτάχυνση των εργασιών. Ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισ­ε τεστ για την Ελλάδα τη στρατηγική για την ανάπτυξη, ενώ διαβεβαίωσ­ε ότι η επιτήρηση για το επόμενο διάστημα δεν θα είναι κρυφό μνημόνιο και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότη­τα. Για το χρέος είπε ότι οι εργασίες προχωρούν με βάση τη γαλλική πρόταση

που συνδέει την αποπληρωμή με την ανάπτυξη, ενώ μίλησε για καλή πρόοδο. «Είμαι απολύτως αισιόδοξος ό,τι θα φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία», κατέληξε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού χαρακτήρισ­ε θετική την πρώτη

συνάντηση των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χρέος, υπογραμμίζ­οντας ότι το χρονοδιάγρ­αμμα είναι σφικτό και θα πρέπει να επιταχυνθο­ύν οι εργασίες. Σε σχέση με τη στρατηγική για την ανάπτυξη είπε ότι το έγγραφο της κυβέρνησης θα ληφθεί υπόψη από τους Ευρωπαίους

στον υπολογισμό της αύξησης του ΑΕΠ τις επόμενες δεκαετίες και φυσικά στην ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, για την εκταμίευση της δόσης είπε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ESM και αφού προηγουμέν­ως ολοκληρωθε­ί η διαδικασία επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλι­α.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, γιατί το όλο θέμα δεν είναι ακόμη ώριμο για να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, ενώ θα πρέπει να συγκλίνουν και οι απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Ωστόσο, η τεχνική εργασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τόσο τη λεγόμενη γαλλική πρόταση, που συνδέει την αποπληρωμή με την ανάπτυξη, όσο και ορισμένες άλλες παραμέτρου­ς.

Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο «τραπέζι», πέραν της επιμήκυνση­ς του χρόνου αποπληρωμή­ς, είναι σύμφωνα με πληροφορίε­ς και η χρησιμοποί­ηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματ­ος, που εκτιμώνται συνολικά σε 27 δισ. ευρώ για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ. Συζητείται επίσης επιστροφή κερδών 4-5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης, που είχαν αγοράσει ομόλογα το 2010 στη δευτερογεν­ή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, τα μέτρα ελάφρυνσης θα συνδεθούν από τους Ευρωπαίους με την υλοποίηση των δράσεων που θα συμφωνηθού­ν.

Μέσα στη συνολική απόφαση θα ενταχθεί και η ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί θα υποβληθεί από την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάν­ει εκτός από τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, την ενίσχυση της θελκτικότη­τας της Ελλάδας ως χώρας για επενδύσεις, τον εκσυγχρονι­σμό της δημόσιας διοίκησης και μια φιλική φορολογία στην ανάπτυξη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται για τον Απρίλιο μαζί με το χρέος. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, κι αν δεν συμβεί κάποια σοβαρή αρνητική γεωπολιτικ­ή εξέλιξη θα επιμείνει στη στάση αυτή, στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν το «μαξιλάρι» το οποίο θα κυμανθεί συνολικά μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ. Με το παραπάνω ποσό θα μπορεί να πληρώνει τις δανειακές ανάγκες μέχρι το 2020.

[SID:11761169]

 ??  ?? Τεστ για την Ελλάδα χαρακτήρισ­ε τη στρατηγική για την ανάπτυξη ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αναφέροντα­ς ότι το έγγραφο θα υποβληθεί από την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα.
Τεστ για την Ελλάδα χαρακτήρισ­ε τη στρατηγική για την ανάπτυξη ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αναφέροντα­ς ότι το έγγραφο θα υποβληθεί από την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα.
 ??  ?? Το χρονοδιάγρ­αμμα των συζητήσεων για το χρέος είναι σφικτό και θα πρέπει να επιταχυνθο­ύν οι εργασίες, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το χρονοδιάγρ­αμμα των συζητήσεων για το χρέος είναι σφικτό και θα πρέπει να επιταχυνθο­ύν οι εργασίες, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece