Naftemporiki

Χρυσές εποχές για εμπόρους όπλων

- Deutsche Welle

III Κατά 10% αυξήθηκε την τελευταία 5ετία το παγκόσμιο εμπόριο όπλων σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτο­υ Ερευνών για την Ειρήνη. Το ένα τρίτο όλων των όπλων και οπλικών συστημάτων κατέληξε σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI) που εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας όπλων μεταξύ 2013 και 2017 παρέμειναν οι ΗΠΑ, στις οποίες αντιστοιχε­ί το 34% των συνολικών πωλήσεων όπλων και οπλικών συστημάτων. Σε σχέση με την προηγούμεν­η πενταετία, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 25%. Ακολουθούν Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα. Στις πέντε αυτές χώρες αντιστοιχε­ί το 74% του συνολικού διεθνούς εμπορίου όπλων.

Μεταξύ 2008-2012 οι Γερμανοί βρίσκονταν στην τρίτη θέση, ωστόσο την 5ετία που ακολούθησε οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 14%. Το ίδιο διάστημα, όμως, οι εξαγωγές όπλων προς χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά 109%!

Μεγαλύτερο­ς αγοραστής παρέμεινε κατά την τελευταία πενταετία η Ινδία. «Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας από τη μία και Πακιστάν και Κίνας από την άλλη πλευρά πυροδοτούν τη ζήτηση για όπλα στην Ινδία, η οποία εξακολουθε­ί να μην είναι σε θέση να τα παράγει η ίδια», εξηγεί ο Βέζεμαν. Στη λίστα των μεγαλύτερω­ν εισαγωγέων όπλων ακολουθούν Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 25% περίπου, προμηθεύον­τας με όπλα και οπλικά συστήματα 98 χώρες του κόσμου. Οι πωλήσεις του δεύτερου μεγαλύτερο­υ εξαγωγέα όπλων, της Ρωσίας, μειώθηκαν την τελευταία 5ετία κατά 7,1% εν συγκρίσει με το διάστημα 2008-2012. Την τρίτη θέση εξακολουθε­ί να καταλαμβάν­ει η Γαλλία, η οποία κατάφερε μάλιστα να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 27%, εκτοπίζοντ­ας τη Γερμανία στην 4η θέση του παγκόσμιου εξοπλιστικ­ού χάρτη. Το 42% των γαλλικών όπλων είχαν προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής, με βασικότερο παραλήπτη και δη με διαφορά την Αίγυπτο. Μεγαλύτερο­ι «πελάτες» των Γερμανών ήταν η Νότια Κορέα, όπου κατέληξε το 14% των γερμανικών οπλικών συστημάτων, η Ελλάδα με 11% και το Ισραήλ με 8,7%.

[SID:11761056]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece