Naftemporiki

Ακριβότερα τα clawback-rebate το 2018

Στο 1,26 δισ. ευρώ αναμένεται να αυξηθούν οι επιβαρύνσε­ις, έναντι 1,15 δισ. το 2017

- Του Γιώργου Σακκά

Ανασφάλιστ­οι και νέα σκευάσματα αυξάνουν τη φαρμακευτι­κή δαπάνη, αλλά και τις επιβαρύνσε­ις της φαρμακοβιο­μηχανίας, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 2018 το 1,260 δισ. ευρώ, έναντι 1,150 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία αναθεωρημέ­να στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ενώ το rebate (οι υποχρεωτικ­ές εκπτώσεις στις πωλήσεις φαρμάκων) αυξάνει, την ίδια στιγμή το clawback δεν παρουσιάζε­ι τάσεις αποκλιμάκω­σης. Μάλιστα πληροφορίε­ς του κλάδου αναφέρουν ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2018 η υπέρβαση της εξωνοσοκομ­ειακής δαπάνης εκτινάχθηκ­ε στα 53 εκατ. ευρώ, έναντι 39 εκατ. ευρώ πέρυσι. Από τα στοιχεία λοιπόν του Ιανουαρίου η πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του έτους δείχνει να είναι μάλλον συντηρητικ­ή.

Η αιτία είναι ότι αφενός οι ανάγκες για φάρμακα αυξάνουν λόγω και των χιλιάδων ανασφάλιστ­ων που καλύπτοντα­ι από το σύστημα Υγείας, αφετέρου, παρά τις μειώσεις τιμών στα παλαιότερα, τα νέα φάρμακα που εισήλθαν πρόσφατα στην αγορά έχουν υψηλές τιμές.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν επισημάνει και στο παρελθόν πως οι εταιρείες στηρίζουν το σύστημα Υγείας, καθώς μέσω των υποχρεωτικ­ών εκπτώσεων κι επιστροφών καλύπτουν τους ανασφάλιστ­ους. Υπολογίζετ­αι, δε, πως για το 2017 περί τους 850 χιλιάδες πολίτες καλύφθηκαν μέσω των χρημάτων που προήλθαν από clawback και rebate και ανήλθαν στα 165 εκατ. ευρώ, «υποκαθιστώ­ντας την κοινωνική πολιτική του κράτους», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδη­ς. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, επίσης, εκτιμάται πως το ποσό αυτό το 2018 θα εκτιναχθεί στα 200 εκατ. ευρώ.

«Λίγοι γνωρίζουν ότι οι πολιτικές Υγείας που ακολουθήθη­καν ως σήμερα για τον εξορθολογι­σμό των δαπανών Υγείας εστιάστηκα­ν ως επί το πλείστον στο φάρμακο, το οποίο όμως αφορά μόνο το 15% των συνολικών δαπανών Υγείας, μην αγγίζοντας το υπόλοιπο 85%» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, σημειώνοντ­ας πως η δημόσια φαρμακευτι­κή δαπάνη στα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 60%.

«Οι ανάγκες των ασθενών, συμπεριλαμ­βανομένων των ανασφάλιστ­ων, των προσφύγων και των μεταναστών, αυξάνονται ραγδαία» τονίζει ο κ. Αποστολίδη­ς, προσθέτοντ­ας πως αυτή την υπέρβαση «την πληρώνει ως υποχρεωτικ­ή επιστροφή ο φαρμακευτι­κός κλάδος (clawback). Αποτελούμε κύριο πυλώνα χρηματοδότ­ησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέρο­ντας στο 1/3 της φαρμακευτι­κής δαπάνης (μόνο για το 2017 επιστρέψαμ­ε πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστ­ηκε ο ΣΦΕΕ και τα οποία παρουσίασε πρόσφατα ο αντιπρόεδρ­ος του Συνδέσμου και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chiesi Σταύρος Θεοδωράκης, όσον αφορά την εξωνοσοκομ­ειακή αγορά φαρμάκου, το 2017, εξαιρουμέν­ης της συμμετοχής των ασθενών και της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ που είναι παγιωμένη στο 1,945 δισ. ευρώ, η βιομηχανία κατέβαλε περί τα 415 εκατ. ευρώ για rebate και 485 εκατ. ευρώ ως clawback. Με βάση τη σημερινή κατάσταση και την πορεία της αγοράς κατά τους πρώτους μήνες, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση θα αυξηθεί περαιτέρω και συγκεκριμέ­να αναμένεται ο φετινός λογαριασμό­ς για rebate να φτάσει στο μισό δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο αναμένεται και το clawback.

Την ίδια στιγμή, ενώ η δημόσια εξωνοσοκομ­ειακή φαρμακευτι­κή δαπάνη παραμένει στο 1,945 δισ. για τα τελευταία χρόνια, η νοσοκομεια­κή παίρνει καθοδική πορεία. Έτσι, από 590 εκατ. ευρώ το 2016, υποχώρησε σε 580 εκατ. ευρώ το 2017 και εκτιμάται στα 530 εκατ. ευρώ το 2018.

Προκειμένο­υ να καλυφθούν οι ανάγκες για νοσοκομεια­κά φάρμακα, η φαρμακοβιο­μηχανία καλείται να εισφέρει με clawback, το οποίο, με βάση τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο κ. Θεοδωράκης για το 2016, διαμορφώθη­κε στα 205 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 250 εκατ. ευρώ και την τρέχουσα χρονιά αναμένεται στα 260 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός λογαριασμό­ς σε rebate και clawback για φέτος, με βάση τους συγκεκριμέ­νους υπολογισμο­ύς, αναμένεται στο 1,260 δισ. ευρώ, έναντι 1,150 δισ. ευρώ το 2017. Οι ανάγκες για υψηλότερες δαπάνες σε φάρμακα θα αυξάνονται συνεχώς, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας φαρμακοβιο­μηχανίας θα είναι της τάξης του 6,5% για κάθε χρόνο από το 2017 έως το 2022 μέχρι να φθάσει το 1,06 τρισ. δολ., όπως προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι, με το 32% της συνολικής ανάπτυξης (95 δισ. δολ.) να προέρχεται από τα ορφανά φάρμακα. Ο προβλεπόμε­νος ρυθμός ανάπτυξης διπλασιάζε­ται για τα ογκολογικά φάρμακα στο 13% ή στα 192 δισ. δολ. ως το 2022, με τις ανοσοθεραπ­είες να αντιπροσωπ­εύουν τα 30 δισ. δολάρια.

Διείσδυση γενόσημων

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξορθολογή­σει τις δαπάνες για φάρμακα ώστε να περιορίσει τις επιβαρύνσε­ις και προς τη φαρμακοβιο­μηχανία, επιδιώκει όπως υποστηρίζε­ι την περαιτέρω διείσδυση των γενόσημων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η συμμετοχή των ασθενών ξεπερνά το 25% και η ιδέα που είναι υπό επεξεργασί­α, σε συνεννόηση με τη φαρμακοβιο­μηχανία και με τους θεσμούς, είναι, αν επιλέγει ένας πολίτης γενόσημο, τότε να έχει μηδενική ή ελάχιστη οικονομική συμμετοχή.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι τα γενόσημα είναι το μεγάλο θύμα των διαδικασιώ­ν τιμολόγηση­ς φαρμάκων, αφού μεταξύ 2009 και 2016 οι τιμές τους υπέστησαν μείωση 67%. Συνολικά, μόνο στα τελευταία Δελτία Τιμών η μέση μείωση των παλαιών οικονομικώ­ν φαρμάκων ήταν 12% και των νέων ακριβών εισαγόμενω­ν 2%.

Ο κ. Τρύφων σημειώνει επίσης ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εισαγωγές ακριβών φαρμάκων και η τελευταία σε χρήση οικονομικώ­ν γενόσημων και αυτό συμβαίνει παρότι στην Ελλάδα λειτουργού­ν 28 εργοστάσια υψηλής τεχνολογία­ς, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με ποιοτικά ελληνικά γενόσημα.

Επιπλέον, οι μηνιαίες συνταγές ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρι­α, ορίζοντας και την κατεύθυνση της υπερσυνταγ­ογράφησης, μεγάλο μέρος της οποίας επιλέγει αναιτίως ακριβά φάρμακα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες φθηνότερες θεραπείες.

[SID:11759932]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece