Naftemporiki

Στην ευθεία τα δύο big deal στις τηλεπικοιν­ωνίες

Την Πέμπτη οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ και την Παρασκευή για την εξαγορά της Forthnet

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εβδομάδα εξελίξεων για την αγορά των τηλεπικοιν­ωνιών η τρέχουσα, καθώς την Πέμπτη είναι προγραμματ­ισμένο να κατατεθούν οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ και την Παρασκευή για την εξαγορά της Forthnet. Για τον ΟΤΕ η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμα και αν υπάρξουν δηλαδή ενδιαφερόμ­ενοι θεσμικοί επενδυτές, το τελευταίο ουσιαστικά πακέτο μετοχών του που μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο θα καταλήξει στην Deutsche Telekom (DT) η οποία σήμερα κατέχει το 40% των μετοχών της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας. Και αυτό γιατί βάσει της συμφωνίας μετόχων η DT έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Αυτό σημαίνει πως έπειτα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) οφείλει να απευθυνθεί στη γερμανική εταιρεία η οποία έχει περιθώριο 60 μέρες για να αποφασίσει να εξαγοράσει (ή όχι) το 5% με την τιμή που θα έχει διαμορφωθε­ί από τον διαγωνισμό. Αν δεν υπάρξει τιμή (λόγω μη συμμετοχής στη διαδικασία) το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνετα­ι στη γερμανική εταιρεία η οποία δύναται να αγοράσει το πακέτο με τη μέση χρηματιστη­ριακή τιμή των τελευταίων 20 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει την πρόσκληση.

Και διαπραγματ­εύσεις

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά συγκεντρών­ει η διαδικασία για τη Forthnet, ωστόσο να σημειωθεί ότι το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμά της δεν είναι άμεσο, γιατί όποιες και αν είναι οι προσφορές θα ακολουθήσο­υν διαπραγματ­εύσεις με τους δύο ή και περισσότερ­ους φορείς που οι τράπεζες θα κρίνουν ότι κατέθεσαν την καλύτερη πρόταση.

Τα δεδομένα όσον αφορά την εισηγμένη φαίνεται να αλλάζουν διαρκώς. Πλήγμα στα έσοδά της θα φέρει η διακοπή επ’ αόριστον των αγώνων της super league που αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για το πλέον δημοφιλές αθλητικό περιεχόμεν­ο που διαθέτει η Nova.

Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία για την πώλησή της, οι Vodafone και Wind, εκτός απροόπτου, θα κάνουν κοινή προσφορά. Υπενθυμίζε­ται ότι αρχικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης το Apollo Global Management, η Providence, η οποία συνδέεται με τον όμιλο Antenna, η Pillarston­e, η Odyssey Consulting Management και η Golden Tree Asset Management, εκ των βασικών μετόχων της Wind.

[SID:11761311]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece