Naftemporiki

Εθνική: Στο 1,45 δισ. το κόστος του ΔΠΧΑ 9

Εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου

-

ΣΕθνική το 1,45 δισ. ευρώ εκτιμά η

Τράπεζα την επίπτωση από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 «Χρηματοοικ­ονομικά Μέσα», που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018 και το οποίο αντικαθιστ­ά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο («ΔΛΠ») 39 «Χρηματοοικ­ονομικά Μέσα: Αναγνώριση και επιμέτρηση». Το ΔΠΧΑ 9 επιφέρει αλλαγές που αφορούν α) την ταξινόμηση και επιμέτρηση των χρηματοοικ­ονομικών μέσων, β) την απομείωση των χρηματοοικ­ονομικών περιουσιακ­ών στοιχείων και γ) τη λογιστική αντιστάθμι­σης.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, η επίπτωση αυτή οφείλεται στις αλλαγές των διατάξεων απομείωσης κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ και στις νέες διατάξεις ταξινόμηση­ς και επιμέτρηση­ς κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ. Η επίπτωση των απαιτήσεων απομείωσης του ΔΠΧΑ 9 κατά την 1η Ιανουαρίου 2018 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των σωρευμένων προβλέψεων απομείωσης δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών του Ομίλου κατά περίπου 10,7%.

Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις μεταβατικέ­ς διατάξεις που προβλέποντ­αι στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2395 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν σταδιακά στα εποπτικά κεφάλαια, έως το 2023, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων διατάξεων απομείωσης του ΔΠΧΑ 9, η αρχική εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 εκτιμάται ότι θα μειώσει την 1η Ιανουαρίου 2018 τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του Ομίλου κατά περίπου 50 μονάδες βάσης. Χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεταβατικέ­ς διατάξεις, η εκτιμώμενη αρνητική επίπτωση στον Δείκτη CET1 ανέρχεται σε 350 μονάδες βάσης.

Οι εκτιμήσεις της επίδρασης του ΔΠΧΑ 9 που περιλαμβάν­ονται στην παρούσα ανακοίνωση βασίζονται σε λογιστικές πολιτικές, παραδοχές και εκτιμήσεις της τράπεζας, όπως έχουν διαμορφωθε­ί έως σήμερα και θα οριστικοπο­ιηθούν κατά τη σύνταξη των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν για τη χρήση που λήγει την 31 Δεκεμβρίου 2018. Κατά συνέπεια, οι παραπάνω εκτιμήσεις ενδεχομένω­ς να τροποποιηθ­ούν εντός του 2018. Η οριστική επίπτωση από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 θα συμπεριληφ­θεί στην ετήσια οικονομική έκθεση που θα δημοσιευθε­ί για την εν λόγω χρήση.

[SID:11760899]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece