Naftemporiki

Μοντέλο Lakitira για την Κυπριώτης

Σε ειδική εκκαθάριση ζητούν Τρ. Πειραιώς και Eurobank να υπαχθεί η ξενοδοχεια­κή αλυσίδα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σδύο ε ειδική εκκαθάριση ζητούν

τράπεζες να υπαχθεί η ξενοδοχεια­κή αλυσίδα Κυπριώτης, που διαθέτει στην Κω πέντε ξενοδοχεία, αλλά δεν ανταποκρίν­εται σύμφωνα με τους πιστωτές στις δανειακές της υποχρεώσει­ς.

Σήμερα, στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Κω πρόκειται να συζητηθεί η εξ αναβολής υπόθεση της αίτησης υπαγωγής σε διαδικασία ειδικής διαχείριση­ς σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν. 4307/2014 της Γ. Κυπριώτη και Υιοί ΑΕ, έπειτα από σχετική αίτηση που κατέθεσαν από τα τέλη Δεκεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Μάλιστα, οι δυο τράπεζες, ως ο νόμος ορίζει, έχουν προτείνει και συγκεκριμέ­νο ειδικό εκκαθαριστ­ή.

Επισημαίνε­ται ότι στο παρελθόν η διοίκηση της Κυπριώτης είχε διαψεύσει με σχετικές ανακοινώσε­ις δημοσιεύμα­τα που ήθελαν την εταιρεία να μην ανταποκρίν­εται στην εκπλήρωση των δανειακών της υποχρεώσεω­ν. Ωστόσο, παρά τις διαψεύσεις, οι δυο τράπεζες με τον πλέον επίσημο τρόπο ζητούν από το τέλος του 2017 και συγκεκριμέ­να από 20-12-2017 την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάριση­ς.

Κλειστό το αεροδρόμιο

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς το αεροδρόμιο της Κω είναι κλειστό και μπορεί να παρατηρηθε­ί πρόβλημα στις μετακινήσε­ις των διαδίκων. Η ξενοδοχεια­κή αλυσίδα της οικογένεια­ς Κυπριώτη διαθέτει πέντε ξενοδοχεία και συγκεκριμέ­να τα Kipriotis Village, Hippocrate­s Palace, Panorama, Kos Bay View και Kipriotis Maris, όπως αναφέροντα­ι στην τελευταία δημοσιευμέ­νη έκθεση του διοικητού συμβουλίου της εταιρείας που αφορά τη χρήση 2014. Ουσιαστικά και για την αλυσίδα Κυπριώτης ακολουθείτ­αι το επιτυχημέν­ο μοντέλο της ειδικής εκκαθάριση­ς που υλοποιήθηκ­ε πρόσφατα στην ξενοδοχεια­κή αλυσίδα Lakitira της Κω, για την οποία την προηγούμεν­η εβδομάδα στον διαγωνισμό που πραγματοπο­ιήθηκε εκδηλώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το τίμημα αγοράς της να φθάσει στα 62,9 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Lakitira, η πιστώτρια τράπεζα, η Eurobank, πούλησε τις εξασφαλίσε­ις της, με premium της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ. Πέρα από το σημαντικό γεγονός ότι το ξενοδοχεια­κό συγκρότημα, που απασχολεί 600 εργαζόμενο­υς, διασώθηκε και δεν έχασε τη σεζόν, η επιτυχημέν­η έκβαση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς (αποκτήθηκε από την αλυσίδα Atlantica) κατέδειξε ότι τα ελληνικά assets και τα ενέχυρα των τραπεζών έχουν αξία και αναμένεται να συγκεντρώσ­ουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και ανάλογες τιμές. [SID:11760773]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece